Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви) Лятно блатно кокиче, Обикновено блатно кокиче

Лятно блатно кокиче, Обикновено блатно кокиче

Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви)

Лятно блатно кокиче, Обикновено блатно кокиче - изображение

Лятно блатно кокиче, Обикновено блатно кокиче (Leucojum aestivum, Summer snowflake) представлява красиво, тревисто, многогодишно растение, което принадлежи към семейство Кокичеви (Amaryllidaceae). В световен мащаб не е застрашен от изчезване и защитен вид, но е с ограничена медицинска употреба. У нас е включено в Червената книга на България като рядък вид. В някои краища на света бива наричано лятна снежинка.

Устройство на лятно блатно кокиче

луковица на обикновено блатно кокиче

 

Обикновеното блатно кокиче е луковично растение, което израства до 60-75 сантиметра височина. Луковицата има яйцевидна форма с големина до 5 сантиметра в диаметър, покрита с люспи.

 

 

листа лятно блатно кокиче

 

 

Листата на лятната снежинка са с ланцетовидна форма, широки от 5 до 13 мм. Водят началото си от основата на растението, като наброяват от 2 до 6 от една луковица.

 

 

цветове на лятна снежинкаБелите цветчета прорастват на върха на цветоносно, сплеснато стъбло, което израства на дължина до 70 см. Цветовете са събрани на групички от 3 до 7 на брой и разполагащи с различни по дължина дръжки. Всяко цветче се състои от шест бели листенца със зелени или жълто-зелени петънца по върховете и дължина от 10 до 15 мм. Цъфтят през април-май месец. Отделят силен и приятен аромат. Семенцата им узряват през юли месец. Те са черни, с овална форма, гладки и лъскави.

Разпространение на обикновено блатно кокиче

разпространение на лятна снежинкаТози вид кокиче е разпространен в повечето страни на Европа от Испания и Ирландия до Украйна, с изключение на Скандинавия, Русия, Беларус и балтийските републики. Също така се смята за популярна растителност в Турция, Иран и Кавказ. То е натурализирано в Дания, Южна Австралия, Нов Южен Уелс, Нова Скотия и голяма част от източната част на САЩ.

У нас е установено по Дунавската равнина, Североизточна България, Черноморието, Тракийската низина, Западни Родопи, област София и Витоша, по поречията на реките Дунав, Тунджа, Марица, Камчия, Дяволска, Струма, Факийска и др. Вирее из лонгозни гори, периодично заблатяващи се ливади и разбира се крайречни тераси, на надморска височина до 300 метра.

Използваема част на лятно блатно кокиче

Използва се надземната част на растението откъсната по време на цъфтеж. Декоративната стойност на лятното блатно кокиче е по-голяма от употребата му с лечебна цел.

Химичен състав на лятна снежинка

Съдържа алкалоида "галантамин", от който се произвеждат различни лекарствени препарати.

Лечебни свойства и приложение на лятно блатно кокиче

блатно лятно кокиче

 

Алкалоидът галантамин, съдържащ се в обикновеното блатно кокиче, е една от главните съставки на лекарство, което се използва често за лечението на болестта на Алцхаймер (AD). Пациенти в лек до умерен стадий на болестта често използват с ефект подобни лекарства, които са сравнително скъпи. В този аспект, този вид кокиче е една от скъпите билки употребявани за лечение на сериозни заболявания като AD. То е и суровина за направата на лекарства като нивалин, нивалет, ниватонин.

 

 

Интересно за лятното блатно кокиче

флорална декорация с лятно блатно кокичеОтглежда се като декоративно растение с не малък успех. Много добре изглежда когато расте на големи туфи. Повечето градинари обичат да ги засаждат под широколистни дървета и храсти, където те могат да получат достатъчно слънчева светлина в края на зимата и пролетта, за да прорастнат успешно. Блатното кокиче е класически стар вид растение, преминавал из между градинарите в продължение на векове. То често се среща в стари гробища или в градините на изоставени домове. Летните снежинки са били култивирани като декоративни растения в Европа преди повече от 1500 години.

Внимание!

Лятната снежинка е отровно растение. Получените от него медикаменти трябва да се приемат по лекарско предписание и контрол.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаИсторияЗдравни съветиЛеченияНовиниСоциални грижиПсихологияХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияПроизводители