Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Sapotaceae Лукума

Лукума

Сем. Sapotaceae

Лукума - изображение

Лукума (Pouteria lucuma, Lucuma obovata, Pouteria insignis) е вид дърво от семейство Сапотови (Sapotaceae), култивирано заради плодовете му. Плодът за пръв път е бил видян от и за него са съобщили европейците в Еквадор през 1531 г. Растението е намерено като детайл от керамика в гробница на коренното население по крайбрежието на Перу. Местните хора често включват плода в ежедневието си като храна и като част от изкуството им. Твърди се, че е "Златото на инките" - за перуанците символ на плодородието и съзиданието. Последните проучвания показват, че lucuma може да бъде от полза за поддържане здравето на кожата, нивата на кръвната захар и сърдечно-съдовата стабилност.

Лукума е една от многото суперхрани, които започват да се култивират в Перу от 200 г. сл. Хр. Това е рядък случай на култивация на растение още от древността, малко известно извън своята родина, което наскоро намира място в съвременната хранителна промишленост. Питателният перуански плод съдържа бета каротин, желязо, цинк, витамин B3, калций и протеин. Неговият кленов вкус го прави сладко допълнение към сладкиши, печени продукти и дори сладолед.

яйчен плодЛукума произхожда от Перу и се смята за една от няколкото супер храни. Плътта на плода й е с консистенцията на жълтък от твърдо сварено яйце, поради което бива наричан и яйчен плод. Вкусът й е сладък, смесица от сладък картоф и клен. Широко се използва като подсладител в различни хранителни продукти. Извън Перу, плодът се предлага най-вече под формата на прах. Прахът се получава чрез дехидратиране на вътрешната маса на плода.

Устройство на лукума

лукумаВечнозеленото дърво достига 20 метра височина. Има гъста, заоблена корона. Кората му е сивкаво-кафява с наличие на млечнобял ексудат по нея. Младите клонки и листните дръжки са покрити с къси кафяви власинки. Листата са прости, овални до елипсовидни, заоблени на върха, с дължина до 25 см и ширина 10 см, групирани в края на клоните. Горната им повърхност е тъмнозелена, долната бледо зелена, понякога кафява покрита с власинки. Те са тънки или леко кожести.

цветове на лукума

 

Цветята се развиват самостоятелно или са събрани по 2-3 в аксиларни съцветия в листните легла. Цветчетата са малки, покрити с власинки, образуващи тръба с дължина 1-1,8 см, зеленикаво-бели или жълтеникаво-зелени. Състоят се от 5 до 7 венчелистчета, които приличат на устица и 5 тичинки.

 

 

лукума плод

Плодовете са с големина от 6 до 12 см, без власинки, жълти или жълто-оранжеви преди узряване, а след това придобиват зелен до зелено-кафяв цвят. Биват овални, яйцевидни или елипсовидни, заострни или сплескани на върха. Пулпата им е ярко жълта. Семената са от едно до няколко, дълги 1,8-3,5 см, тъмно кафяви, лъскави.

 

Разпространение на лукума

разпространение на лукумаЛукума е родена в хладните долини на Андската река в Перу, Еквадор и Чили, където е и отглеждана в продължение на стотици години. Вирее при височини между 2700-3000 метра. Растенията се отглеждат и в ограничена степен в Боливия и Коста Рика. Растението е открито и с разнообразни изображения в древните изкуства на инките. Тя не е широко известна извън тези райони, а още по-малко извън Южна Америка. В Перу, сезонът на прибиране на реколтата е от октомври до март, а в Чили от юни до ноември. Опитите билката да се култивира във Флорида обикновено са били неуспешни. В Андската земя е била основна храна и любим плод от над 2000 години.

Използваема част на лукума

С лечебни и кулинарни цели се използват плодовете на растението. Лукума е богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и протеини, което прави плодовете й изключително полезни за Вашето здраве и благополучие. Според доклад, публикуван в Journal of Medicinal Food през 2009 г., редовното приемане на lucuma може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и за управление на диабета.

Химичен състав на лукума

Плодовете на лукума съдържа захари като глюкоза, фруктоза, захароза и инозитол; киселини като лимонена киселина и янтарна киселина; дихидрокамферол гликозиди, галова киселина, глюкоза, фруктоза, захароза и инозитол; фибри, минерали, бета-каротин, феноли, витамини. Този плод съдържа 14 микроелемента, които включват значителни количества калций, калий, магнезий и фосфор, докато съдържанието на тежки метали е ниско, според Министерството на земеделието в Нанинг, Китай.

100 грама прах от плодовете съдържа 420 калории, 9,3 грама вода, 87 грама въглехидрати, 4 грама протеин и 2,4 грама общо съдържание на мазнини, 2,3 грама фибри, 92 милиграма калций и 186 милиграма фосфор. 100 грама от продукта осигурява 14% от дневната доза белтъчини и 14% от същата доза желязо, необходима на човек. Калцият е необходим за поддържане на костите и зъбите здрави, а фосфорът е важен за образуването на костната тъкан. Протеините поддържат храносмилането и хормоналния баланс.

Маслото от ядките на лукума съдържа линолова киселина (38,9%), олеинова киселина (27,9%), палмитинова киселина (18,6%), стеаринова киселина (8,9%), и гама-линоленова киселина (2,9%).

Лечебни свойства и приложение на лукума

Много натурални билкови добавки съдържат lucuma в комбинация с други важни билки.

Лукума притежава следните свойства:

 • кардиозащитни;
 • хипогликемични;
 • противовъзпалителни - държавният университет в Ню Джърси докладва изследване, което оценява противовъзпалителния ефект на екстракт от лукума върху зарастването на раните и стареенето на кожата. Изследването установява, че Lucuma значително увеличава затварянето на раната и подобрява възстановяването на тъканите. В доклада се стига до заключението, че Lucuma може да има противовъзпалителни, антистареещи и възстановяващи кожата свойства.

ядка от лукумаУниверситетът "Рутгер" проведе проучване, в което се оценява противовъзпалителният ефект на екстракт от Lucuma върху зарастването на раните и стареенето на кожата. Резултатите от проучването установяват, че lucuma значително увеличава затварянето на раната и подобрява възстановяването на тъканите. В доклада на проучването се заключава, че lucuma може да има противовъзпалителни, анти-стареене и кожни ремонтни ефекти върху човешката кожа. Резултатите от това проучване подтикват университетът "Рутгер" да подаде заявление за патент за екстракти от лукума, особено маслото й.

Изследванията in vitro показват, че извлеченото от семената на лукума масло значително стимулира миграцията и експресията на винкулин в човешки фибробласти (винкулин - протеин, който помага на сърцето да функционира по-добре). Маслото намалява производството на азотен оксид и показва значителнити антибактериални или противогъбични ефекти. Естествените мазнини подпомагат възстановяването на кожата и по този начин могат да имат приложения в медицината и грижата за нея.

Ето някои предимства на лукума:

1. Високо съдържание на бета-каротин - богата е на бета-каротин, важен източник на витамин А, от който телата ни се нуждаят за по-добро зрение, стимулира клетъчния растеж и дори помага на имунната система. Бета-каротинът може да предпазва и от някои ракови заболявания, включително рак на хранопровода, черния дроб, панкреаса, дебелото черво, ректума, простатата, яйчниците и цервикса, поради своя потенциал като антиоксидант. Той подмладява и намалява ефекта от стареенето.
2. Естествен подсладител - Lucuma може да подслади храни, без да причинява скок на кръвната захар, което се случва при консумацията на повечето други сладки храни. В същото време снабдява организма и с богата гама от хранителни вещества.
3. Lucuma е богата на желязо - желязото подобрява транспорта на кислород в клетките и е жизненоважно хранително вещество за бременни и кърмещи жени. Правилните нива на желязо допринасят и за поддържане на добри енергийните нива в организма.
4. Вегетариански продукт, богат на ниацин (витамин В3) - докато повечето месоядни получават своя B3 от пържоли и пилета, вегетарианците се радват на този витамин от lucuma. Това хранително вещество спомага за храносмилането, развитието на мускулите и регулирането на стреса и половите хормони.
5. Богат на фибри - този супер плод е пълен с фибри, което може да помогне на храносмилателната система да работи правилно, като намалява запек и подуването.
6. Активно участва в лечението на рани, като действа и противовъзпалително.
7. Маслото от ядките на плода е антивирусен и антибактериален фактор - този супер плод също може да предотврати простуда, грип и други вирусни или бактериални заболявания, което в много случаи може да го направи солиден заместител на фармацевтичните антибиотици.

Ползи за здравето от лукума

Като богат източник на хранителни вещества и антиоксиданти, е много полезна за нас по много начини.

 • Лукума при лечение на диабет

Плодът се използва като подсладител вместо захар като се оказва, че е по-добрият вариант за употреба от страдащи от диабет. Този плод попада в категорията храни с нисък гликемичен индекс и следователно е подходящ за диабетици. Той помага да се контролират нивата на кръвната захар и осигурява енергия, без да се причиняват значителни вариации в нивата на захарта.

 • Лукума предотвратява натрупването на тегло

Точно като повечето плодове, тя е също отличен източник на фибри. Предимството на яденето на богати на фибри храни е, че те имат по-малко калории и ви карат да чувствате пълнота в стомаха за по-дълъг период от време. Това ви предпазва от чести закуски и преяждане, което е много важно, когато става въпрос за управление на теглото.

 • Лукума подобрява храносмилането

Високото съдържание на влакна в lucuma помага за нормализиране на движенията на червата, като по този начин предотвратява запек. Фибрите добавят обем към изпражненията, което улеснява преминаването през храносмилателния тракт. Известно е, че диета, богата на фибри, намалява риска от много проблеми, свързани с храносмилателната система, като стомашни язви, дивертикулит, синдром на раздразнените черва и гастроезофагеално рефлуксно разстройство (ГЕРБ).

 • Лукума насърчава заздравяването на рани

Проучванията показват, че lucuma има противогъбични и антибиотични свойства. Установено е, че е много ефективно при регенериране на тъкани и при затваряне на рани. Lucuma маслото от ядки, когато се прилага върху засегнатата област, помага за ускоряване на лечебния процес.

 • Лукума и ракът

Установено е, че Lucuma предотвратява някои видове ракови заболявания. Антиоксидантите в този плод се борят срещу свободните радикали, които са вредни за вашето тяло. Тези токсини са свързани с причиняване на много здравословни проблеми, включително рак.

 • Лукума стимулира имунната Ви система

Хранителните вещества и антиоксиданти в lucuma имат силата да повишат имунната ви система и да ви предпазят от много от сериозните заболявания.

 • Предимства на лукума за кожата

Благодарение на отличните противовъзпалителни свойства на lucuma, тя се използва за лечение на ожулвания и рани на кожата. Също така има способността да намали ефектите от стареене като бръчки и фини линии. Lucuma е богат на бета-каротин, който подпомага растежа и ремонта на клетките, което на свой ред намалява признаците на стареене. Бета-каротинът също действа като слънцезащитен крем, предпазващ кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

 • Предимства на лукума за костите

Лукума съдържа значително количество калций и фосфор, което осигурява здравина на костите. И двата минерала са от съществено значение за растежа на вашите кости, а също и за поддържането им здрави и здрави.

 • Лукума намалява холестерола

Установено е, че Lucuma има способността да намалява нивата на триглицеридите и лошия холестерол (LDL) в кръвта и да намали риска от инсулт и сърдечен удар.

 • Лукума помага да подобрите настроението си

Lucuma е известно, че има силата да ви помогне да се отпуснете, като балансирате нивата на хормоните, както и като управлявате условия като стрес, промени в настроението, тревожност и депресия.

 • Лукума осигурява енергия

Lucuma е фантастичен плод, който е пълен със здрави въглехидрати. Тези въглехидрати, в допълнение към осигуряването на гориво и енергия за ежедневните ви дейности, помагат и за подобряване на функционирането на вашата нервна система.

 • Лукума помага в изграждането на мускулите

Правилното хранене и упражнения са двете неща, които могат да ви помогнат да изградите мускулите си по естествен път. Lucuma е установено, че помага в изграждането на мускулите. Този плод, богат на антиоксиданти, ви предлага жизненост. Високото съдържание на желязо в lucuma помага да се намали умората, така че да можете да се възстановите от рутинните упражнения за изграждане на мускули много по-бързо. Мускулната сграда зависи до голяма степен от силата на вашите кости. Изобилието от минерали като калций и фосфор в lucuma не само увеличава здравината на костите, но също така подобрява кръвообращението.

Други лечебни свойства на лукума

листа на лукумаЛистата на дървото също притежават лечебни качества. Те се използват за лечение на кожни проблеми, включително от инфекциозен тип. Освен че имат лечебни стойности, се употребяват и като отлично багрило за оцветяване на текстил.

Lucuma е много здравословен и питателен плод, който може да се добави към ежедневната Ви диета. Едно от прекрасните неща за него е, че е изключително вкусен, без да е нездравословен. Прах от плода, добавен например като подсладител към десерти, сладоледи и други подходящи продукти, предлага многобройни ползи за здравето. Освен че е естествен подсладител, не съдържа глутен и е богат на антиоксиданти, витамини и минерали, които са от съществено значение за Вашето тяло.

В древните записи се казва, че плодът на растението е използван за подпомагане на здравето на кожата и храносмилането. Последните проучвания показват, че маслото от ядката на лукума може да бъде полезно за заздравяването на рани чрез насърчаване на активирането на лечебни фактори в кожата.

Lucuma също се използва през вековете за подпомагане на сърдечно-съдовото здраве, а изследванията днес изглежда потвърждават това. Проучванията показват, че билката има мощни ACE инхибиторни активности (предотвратяващи свиването на кръвоносните съдове) in vitro, които предпазват от хипертония и последващите от нея неприятни ефекти. Споменатото й вече свойство да поддържа нормалната кръвна захар, дава на изследователите надежда за намиране на допълнителна хранителна подкрепа за страдащите от диабет тип II. Тези резултати сочат отличния потенциал на перуанските плодове като хранителни стратегии за кръвната захар и кръвното налягане.

Макар че lucuma все още не е достигнала до останалата част от света, а изследванията върху този южноамерикански плод все още са оскъдни, проучванията последователно осветяват хранителните и лечебните й свойства. Досега едни от потвърдените ползи за здравето й включват:

 • намаляване нивата на кръвната захар. Въпреки своята деликатна сладост, Lucuma е не само с ниско съдържание на захар, но също така помага да се контролират нивата на глюкозата при хора с диабет.
 • регулиране на високо кръвно налягане. Проучванията показват, че lucuma помага за лечение на хипертония, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • освен това предварителните проучвания предполагат, че етеричното масло, получено от ядката Lucuma, подпомага заздравяването на раните и регенерирането на кожата и може да има потенциални хранителни и козметични приложения.

В родните си региони на разпространение, растението традиционно се използва за стимулиране продукцията на кърма при жени, но има много малко научни доказателства, които потвърждават това твърдение.

Как лукума се грижи за доброто здравословно състояние?

Lucuma е особено богат на полифенолни съединения, които имат мощни антистареещи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Благодарение на това високо антиоксидантно съдържание плодовете могат да спомогнат за намаляване на честотата на диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и други хронични състояния.

Дихидрокамферол гликозидите, съдържащи се в lucuma, са важни флавоноидни съединения с противовъзпалителна активност, които играят роля в лечението на раните и възстановяването на кожата. Също така се съобщава, че това съединение стимулира продукцията на инсулин, който регулира метаболизма на глюкозата, като по този начин спомага за подобряване на състоянието при диабет тип 2.

В плода се съдържа и галова киселина, която стимулира създаването на нови кръвоносни съдове, спомага за регулиране на кръвното налягане и е важен фактор за сърдечно-съдовата функция.

Приятната сладост и фин аромат на плода Lucuma се дължат на комбинация от захари, а именно глюкоза, фруктоза, захароза и инозитол. По-специално, инозитолът е гликозид, който играе решаваща роля в метаболитните действия на инсулина, като по този начин спомага за регулиране на нивата на глюкозата в човешкото тяло.

В допълнение, маслото от ядките съдържа омега-6 и омега-9 мастни киселини, които имат хипотензивни свойства и помагат в синтеза на протеини. Тези две основни активни киселини в маслото осигуряват терапевтични способности, които могат да облекчат сърбежа и сухотата, които са два основни симптома на много кожни заболявания.

Докато плодът lucuma съдържа по-голямата част от хранителните вещества и е основната използваема част на растението, етеричното масло, извлечено от семената на lucuma се използва за медицински и козметични цели.

Форми на употреба на лукума

 • пресен плод - в районите й на разпространение, в цялата търговска мрежа;
 • прах от лукума - във и извън границите на страните, в които вирее свободно. Това е най-често срещаната форма на лукума извън родния му регион и е особено популярна за балансиране на кръвното налягане и стабилизиране на нивата на глюкозата. Той е популярно използван за десерти, печени продукти и като заместител на захарта;
 • сух плод - във и извън границите на страните, в които вирее свободно;
 • като съставка на хранителен продукт;
 • капсули - в аптечните мрежи, често използвани при запек, стрес, с цел регулиране на кръвната захар;
 • сок.

Прах от лукума

прах от лукумаЧесто плодът се продава в прахообразна форма, идеална за добавяне към сладкиши или рецепти за печене. Неговият мек вкус и нежен аромат повишават качетсвото на храните без пряко повлияване или нарушаване на цялостния вкус на рецептата. Отглежда се устойчиво в район без използване на пестициди и е свързан с други растения, осигурявайки по-широка полза за земеделските производители. Плодът се консумира предимно в Перу и Чили, въпреки че е известен и в няколко други страни и най-вече в преработена форма в сладоледи, хлебни изделия и консерви. Когато се ядат сурови, плодовете имат суха текстура. В Перу, по-често са използвани като вкус към сокове, млечни шейкове и особено сладолед. Уникалният им аромат в такива комбинации е описан по различен начин като подобен на сладък картоф, кленов сироп или кашкавал. В Чили се сервира десерт, наречен "merengue con salsa de lucuma", а в Перу "манджар де лукума" - отново десерт. В храната добавя силна миризма, а на сладоледи, шербети, пудинги и т.н. придава цвят.

Прахът от лукума е отличен източник на фибри, витамини и минерали, включително забележителни концентрации на бета-каротин, ниацин и желязо. Изработва се от дехидратирана плодова плът. Счита се за една от изгубените култури на инките. Има нисък гликемичен индекс и е подходящ за овкусяване на почти всяка храна. Осигурява естествено подслаждане на десерти, без да увеличава нивото на кръвната Ви захар, за разлика от много други подсладители. Здравословна алтернатива на захарта, прах от лукума е полезен за диабетици и хора с други здравни проблеми. Може да бъде добавен към всяка напитка, глазура, кисело мляко, гранула, пудинг или сладкиши. Идеален е за производство на сладолед, хранителни добавки и напитки, тъй като спомага за комбинирането и емулгирането на мазнините и маслата със захари и полизахариди. Можете да използвате прах Lucuma в печени торти, бисквити и пайове, за да подсилите съдържанието на вашия десерт. Включва се и в състава на бебешки храни. Преди започнете употребата на праха като хранителна добавка се консултирайте с Вашия лекар.

Като общо правило можете да замените 1 супена лъжица бяла захар с 2 супени лъжици прах лукума във Вашите рецепти. Експериментирайте, за да намерите количеството сладост, което е най-добре за Вас. Поръсете го върху овесена каша и зърнени храни, или го разбърквайте в салатен дресинг, глазури и др.

Хранителна стойност на лукума

Вместо захар, добавете лукума мъм следните храни: смути, бебешка храна, печени ястия, кисело мляко, зърнени храни, десерти, супи, шоколад, сладолед, прясно мляко, др.

крем с лукумаИзползването на Lucuma вместо захар показва, че намалявате шансовете си да страдате от всички здравословни проблеми, за които допринася захарта. Lucuma е подсладител, който се предлага и комбинира с много храни - рядко качество за подсладителите. Това е много по-добре от използването на чиста захар, която покачва нивата на кръвната захар, не съдържа хранителни вещества и отнема от тялото съществуващите хранителни вещества, за да я обработва!

В своята прясна, сурова форма, lucuma е отличен източник на растителен протеин, който е важен за изграждането на мускулите и производството на енергия, и осигурява повече от половината от дневната стойност на диетичните фибри, които в този случай са предимно неразтворими. Чудесен плод е за лечение на храносмилателни проблеми, като запек, както и за предотвратяване вариациите на захарта след хранене, като по този начин се показва хипогликемичният си ефект.

Хранителната стойност на плода Lucuma се изразява в съдържанието на витамини В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин) заедно с малки количества други хранителни вещества като калций, желязо и фосфор, както и витамини В1 (тиамин) и С (аскорбинова киселина). Има много ниска калорична стойност, което я прави добър заместител на захарта, като може да бъде включена в диети за отслабване и консумирана от хора с хипергликемия или диабет.

Плодът Lucuma е наречен "яйчен плод" от европейците, които го откриват през 1500-те. Причината за това е, че жълто-оранжевата плът има текстурата на твърдо сварен яйчен жълтък. Лукума в цялата си форма изглежда подобно на авокадо, с твърда зелена външност, покриваща сладките, меки плодове. Това е сладък плод, за който се говори, че има подобен вкус на този на кленов сироп и сладък картоф или карамел и сладък картоф, докато високото му съдържание на въглехидрати и твърдата му текстура го отличават от други типични плодове. Това е наистина хубав, фин вкус, който умело може да се добави към смутита, зърнени храни и печени ястия.

Плодовете могат да се консумират сурови. Изсушени и смлени на прах се добавят към пшенично брашно, царевично брашно или нишесте и се използва за приготвяне на гама от напитки и десерти. Прах от плода може да се добавя при готвене на тиквички, към сосове и десерти, като естествен подсладител.

Бива установено, че макар й вкусът им да е привлекателен отначало, едва скоро след това отблъсква особеният им послевкус. От тях се получават сиропи, използват се  като пълнеж за пици и се добавят към консерви. Понастоящем някои плодове се доставят от Чили до Англия, където се използват за производство на сладолед. Дехидратираният прахообразен продукт, произведен от тях се влага в доматена консервна в Перу.

Рецепти с лукума:

 • Смути с лукума

Смесете 1 чаша плодове като боровинки, ягоди и малини, 1 банан, 1 чаша мляко или вода, добавете половин чаша пулпа от манго, 2 супени лъжици прах от лукума. Разбийте с миксер докато получите гладка консистенция и изпийте.

 • Палачинки с лукума

Към смес за палачинки добавете кафява захар - 2 супени лъжици, лукума - 3 супени лъжици и други желани плодове. Просто направете редовни палачинки от сместа и се насладете на деликатеса.

 • Сладолед от лукума

Смесете 1 чаша прах Lucuma, 1 чаша пресовани ядки от кашу, 1 чаша кокосов нектар. Добавете чаша вода към това. Добавете 1 супена лъжица ванилова есенция и щипка морска сол. Смесете добре и оставете да замръзнете. Използвайте машината за сладолед и се насладете на вкус на перуанския сладолед!

Други приложения на лукума

Дървесината й е бледа, компактна, издръжлива и се използва за строителство в Перу. Като компактна и трайна тя се използва като строителен материал най-вече в районите, където дървото расте най-изобилно.

Относно личната хигиена и здравето на кожата, вече стана известно, че билката има потенциал да се прилага в козметичната индустрия, като целта е лечение на увредена кожа.

Прахообразен плодът е наличен извън Перу, тъй като в Южна Америка се смята, че е твърде ценен, за да бъде изнесен цял. Този процес на сушене и смилане увеличава срока на годност на Lucuma.

От листата на растението се получава багрило, което се изпозлва за оцветяване на текстил.

Интересно за лукума

Плодът Lucuma служи като културен символ в родния си ареал на разпространение и се счита за "водещ продукт" за перуанците при представяне на богатото им историческо наследство.

Лукума за първи път е видяна и за нея е съобщено от европейците в Еквадор през 1531 г. Археолозите я откриват като често изобразявана върху керамика в гробиници на коренното население на крайбрежния Перу. Тя е родена и култивиран в планините на Западна Чили и Перу и вероятно в Югоизточния Еквадор, където е известно, че е била отглеждана от древни времена. Размножава се в ограничена степен в Андите в Източна Боливия, като и плодовете се продават на пазарите на Ла Пас. Най-популярна е в Централна Чили, по-малко в Еквадор. През 1776 г. се съобщава за засаждане на растението само в най-топлите части на северната част на Чили. През 1912 г. има няколко дървета, отглеждащи се в градините около Сан Хосе, Коста Рика, където е въведена от завръщането на изгнаници през първата половина на XIX век. През 1915 г. Кук събира семена в Ollantaytambo, Перу, за американското министерство на земеделието. През януари 1922 г. Уилсън Попеене въвежда семената в Сантяго, Чили. Има няколко опита да се развие дървото в Южна Флорида. Там не е живяло дълго. Един екземпляр всъщност е родил плодове в тропическата градина на Феърчайлд, но в последствие е загинало. Лукума расте добре в части на Мексико и Хавай, но плодовете там не са широко използвани.

Този вид расте в райони с умерен климат, при надморска височина от 2 700 до 3 000 в Перу. Не е тропично растение, но е адаптирано за развитие към доста сухи места, поради това понякога се приема като субтропична растителност.

Дървото цъфти и дава плодове през цялата година. Зрелите плодове падат на земята, но те не са годни за консумация, докато не престоят на сянка няколко дни. Перуанските индианци ги заравят в складирано зърно, в сушено сено, в плява, в сухи листа или в други материали, докато не станат меки.

Lucuma се оценява едновременно като храна и като символ на плодородието от перуанския народ. Тя се използва много от бедните общности в страната и е важен компонент от менюто им. Въпреки, му отнема почти пет години, за да произведе първите си плодове, след като този път е преминат, едно дърво може да роди и изхрани до 500 плода всеки сезон! Това означава, че понякога, когато други култури не оцеляват, Lucuma е единствената храна за хората за определен период от време. Ето защо народа на Перу се отнасят с благодарност към Лукума като го нарича "Дърво на живота". За перуанците растението е част от традиционни тържества, като са кръстили и 26 населени места на него.

Историческа информация за лукума

Много преди откриването й от западни колонизатори, lucuma е била неразделна част от храненето на местното население в продължение на хиляди години. Сега тя е един от националните символи на Перу, на който, както вече бе споменато, са наречени 26 селища.

Често наричан "златото на инките", лукума датира от много векове с първи доказателства, открити в изображения на археологически обекти от около 200 години. Древните хора от племето моче са първите, които я култивират като източник на храна - практика, която се разпространява в целия й роден регион. Консумацията на плода се разпространява извън тези предели през 1531 г., когато е забелязана от европейците, и става много популярна сред испанските колонии в Централна Америка и Чили.

Днес тя е изключително популярна в Еквадор и Перу (там където е родена), но все още придобива признание извън тях. Тя успешно се развива в при умерени условия нагоре през Централна Америка и част от Мексико, но плодовете й не се радват на особена почит по тези места.

Доскоро е била с малко търсене в световен мащаб като стока, въпреки че популярността й продължава да нараства. Южноамериканските държави представляват както най-големия пазар, така и големите производители на плода, централно фокусирани около Перу. Само през 2009 г. страната изнася над 12 тона плодове. Това не отчита продажбите на вътрешния пазар, които са значително по-високи. Отглеждането се осъществява и в Чили и до известна степен в Еквадор и Боливия, съсредоточено главно върху производството на хранителни продукти с лукума.

Внимание!

Налице са малко изследвания за определяне безопасността на употребата на lucuma в продължение на дълъг период от време. Както при всяка друга храна, трябва да се внимава, когато консумирате лукума на големи порции последователно. Консултирайте се със здравен специалист относно употребата й, ако редовно приемате антихипертензивни лекарства или други билкови добавки, защото lucuma може потенциално да взаимодейства с тях.

По време на бременност и кърмение се консултирайте с Вашия лекар в случай, че желаете да включите в менюто си лукума.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Pouteria_lucuma
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Pouteria+lucuma
http://www.rarefruitclub.org.au/Level2/Lucuma.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845697358500188
https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lucmo.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097019/
http://www.wikiwand.com/en/Pouteria_lucuma
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/what-is-lucuma/
http://davinahearne.com/lucuma-a-superfood-also-known-as-gold-of-the-incas/
http://www.valuefood.info/1064/health-benefits-of-lucuma/
http://naturalsociety.com/gold-incas-lucuma-fruit-super-food/
https://www.herbazest.com/herbs/lucuma
https://www.verywellhealth.com/is-lucuma-a-superfruit-89476
https://www.livestrong.com/article/479259-benefits-of-lucuma-powder/
https://nuts.com/driedfruit/lucuma/powder.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛайфстайлБотаникаХранене при...ПатологияСнимкиИсторияИнтервютаВидеоДиетиСпортАнкетиТестовеЛеченияОрганизацииИзследванияЗаведенияКлинични пътекиПсихологияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители