Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Лечебна мъдрица

Лечебна мъдрица

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Лечебна мъдрица - изображение

Лечебна мъдрица (Sisymbrium officinale) е едногодишно растение, класифициращо се към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Други имена, с които е известно са: целебник, раноцелебник и обикновена горска горчица. Лечебната мъдрица се използва за лечение при кашлица, хроничен бронхит и заболявания на пикочните и жлъчните пътища.

Устройство на лечебна мъдрица

височина на лечебната мъдрица

 

 

Височината на лечебната мъдрица варира от 70 до 90 сантиметра. Стъблото има къси власинки по цялата си повърхност, с растеж насочен надолу, което придава на растението мъхест вид и мекота при допир. Клоните са хоризонтални и завършват със съцветие.

 

 

 

листа на лечебната мъдрица

 

Листата на лечебната мъдрица са подредени последователно. Всички имат назъбена форма и власинки. Най-долните са продълговати, с форма на триъгълник, разперени настрани или прилепнали към стъблото. Най-горе разположените листа по стъблестата маса на лечебната мъдрица са удължени.

 

 

цветове на лечебната мъдрица

 

Цветовете й са дребни, по единично разположени, жълти, съдържащи четири венчелистчета с шест тичинки. Плодовете на билката представляват шушулки със заострен връх, плътно прилегнали към клонките, на които се намират.

 

 

Разпространение на лечебна мъдрица

Растението е с роден ареал на разпространение в Европа и Северна Африка. Днес се среща из целия свят.

Използваема част на лечебна мъдрица

В медицината се използват листата и цветята на растението. Те могат да се употребяват пресни или в изсушено състояние.

Химичен състав на лечебна мъдрица

лечебна мъдрица

 Лечебната мъдрица съдържа: глюкозинолати, сърдечен гликозид, полизахариди, етерично масло, витамин С, ензими и флавоноиди.

В билката са открити и тиоцианати, които са съединения, образувани от глюкозинолатите и се смята, че са отговорни за по-голямата част от лечебния ефект на растението.

 

Лечебни свойства и приложение на лечебна мъдрица

Свойства на лечебната мъдрица:

 • антисептични;
 • антимикробни;
 • отхрачващи;
 • диуретични;
 • противоракови.

Лечебната мъдрица съдържа етерични масла, които действат като отхрачващо средство, като втечняват храчките и спомагат за по-лесното им отделяне. Този факт говори, че билката е възможно да се ползва за успокояване на кашлица и респираторни проблеми - катар, бронхит, дрезгав глас, загуба на глас и затруднено дишане, причинени от възпаление на дихателните пътища. Тя е често срещана съставка в сиропите за кашлица.

Билката, приета вътрешно стимулира секрецията на стомашните сокове и може да действа като диуретик. Това прави растението полезно за почистване на храносмилателния тракт и облекчаване състоянието на пациента при редица храносмилателни заболявания.

Лечебната мъдрица се използва в народната медицина при заболявания като обикновена настинка, болести на жлъчния мехур, жълтеница, плеврит, ишиас и язви. Свежата билка се употребява външно като лекарство при подагра и ревматични заболявания.

Начин на употреба на лечебната мъдрица:

лечебна мъдрица цвят

 • чай - използват се 50 грама пресни билки сварени в 1 литър вода. Чаят може да бъде подсладен с мед за по-добър вкус. Препоръчителната доза чай обикновено е 5-6 чаши дневно;
 • сок –прави се от пресни листа на билката, които се режат на ситно и се смесват с равно количество вода. Следва изстискване на листата и получаване на сока, който се приема в доза 50-100 грама на ден, на малки глътки.

Растението се изпозлва още и под формата на тинктура.

Други приложения на лечебната мъдрица

Листат на растението имат горчив вкус и аромат на зеле, като могат да се влагат в салати или приготвят като листен зеленчук. Семената му се употребяват за производство на горчиви пасти в Европа.

Интересно за лечебната мъдрица

Гърците са вярвали, че тя е противоотрова на всички отрови. В народната медицина билката се е използвала за успокояване на дрезгав глас, затова се приемала главно от певци. В тибетската медицина се приемала за потискане на симптомите на хранително отравяне.

Внимание!

Прекомерната употреба на билката може да предизвика нежелани странични ефекти, включително забавяне на сърдечния ритъм.

На малки деца никога не се дава лечебна мъдрица. Приложението й при бременни и кърмещи жени не е безопасно.

Билката не се използва при сърдечно заболяване, поради съдържанието на сърдечни гликозиди, които могат да влошат болестта или да пречат на лечението й. Не се съчетава с дигоксин (Lanoxin), поради риск от засилване на страничните ефекти на медикамента.

С особено внимание се съчетава лечебната мъдрица със следните медикаменти:

 • макролидни антибиотици;
 • тетрациклинови антибиотици;
 • хинин - при прием с лечебната мъдрица може да доведе до сериозни сърдечни проблеми;
 • калий - при спад на нивата на калий в организма, при съчетан прием с лечебната мъдрица, може да се стигне до по-силна изява на страничните действия на билката.
5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.herbal-supplement-resource.com
http://www.webmd.com
https://en.wikipedia.org
https://www.permaculture.co.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаНовиниЛеченияИзследванияИсторияДиетиВидеоЛюбопитноСнимкиПрезентацииЗдравни проблемиИнтервютаСпортПсихологияЛайфстайлПроизводители