Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Златен дъжд, Лабурнум, Лабурнум анагироидес

Златен дъжд, Лабурнум, Лабурнум анагироидес

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Златен дъжд, Лабурнум, Лабурнум анагироидес - изображение

Златен дъжд, Лабурнум, Лабурнум анагироидес (Laburnum anagyroides) представлява отровно, красиво цъфтящо растение, което се развива под формата на храст или малко дърво и се класифицира към семейство Бобови (Fabaceae). Дървото е известно и като фалшив абанос, тъй като много стари екземпляри могат да се използва вместо истинския абанос. Златният дъжд е медоносно растение.

Устройство на лабурнум

листа на златен дъжд

 

Златният дъжд израства на височина до 7 метра и развива корона с широчина до 4 метра. Има гладка кора и сивозели до тъмнозелени млади клони. При възрастните екземпляри, кората на дървото е почти черна.

Листата на лабурнум анагироидес обикновено са триделни, като всеки дял е с овална до елипсовидно-яйцевидна форма, с гладка горна повърхност и покрита с власинки долна. Листната петура разполага с дълга дръжка.

 

 

 

цветове на златен дъжд

 

 

Цветовете на билката са малки и жълти, фино напръскани на горното венчелистче с тъмночервени до лилави багри. Събрани са в красиви гроздовидни съцветия. Цветчетата са ароматни, а клъстерите са с дължина до 25 сантиметра. Лабурнум анагироидес цъфти през месеците май и юни.

 

 

 

 

плодове на златен дъжд

 

 

Плодовете на растението представляват шушулки с дължина до 6 см, оцветени в различни нюанси на кафявото при узряване. Незрели те имат зелен цвят. В тях са поместени до осем семена.

При узряване, през месеците септември и октомври, шушулките се разпукват по шевовете си. Могат да останат по клоните на дървото и през зимата.

 

 

 

Разпространение на златен дъжд

Родено е в Южна и Централна Европа. Расте на влажни и особено варовити почви. Вирее също и на сухи и слънчеви места, а е устойчиво и на засушаване.

Използваема част на златен дъжд

Всички части на растението са отровни. С медицински цели се използват семената, листата и цветовете му.

Химичен състав на златен дъжд

Златният дъжд съдържа алкалоиди, пектин, ензими. Всички части на растението съдържат цитизин и са силно отровни. В големи количества той е открит в семената на златния дъжд. В тях се съдържа и метилцитизин. Цитизинът е изключително отровен за хора и животни. Само зайците и елените могат да консумират семената без да се отравят.

От цветовете на растението са изолирани каротеноиди.

Лечебни свойства и приложение на златен дъжд

съцветия на лабурнум анагироидес

 

Екстракти от билката са включени в състава на медикаменти за отказване от пушенето и такива, които стимулират дейността на дихателния център, който се намира в продълговатия мозък. В същото време лабурнумът повишава кръвното налягане.

 

 

Свойства на златен дъжд:

  • хипертонично;
  • дихателен стимулант.

Състояния и заболявания, при които се прилага:

  • задух;
  • състояние след наркоза;
  • отравяния.

Hapoднa мeдицинa пpeпopъчвa употребата на листа и семена от билката при следните заболявания: конвулсии, очни болести, бронхит, задух, астма, сърдечни заболявания.

От златният дъжд се приготвя и хомеопатично лекарство.

Други употреби на жълт дъжд

бонзай от лабурнумИзползва се дървесината на растението, която е гъвкава, тежка и с оцветяване в различни нюанси на жълто-кафявото. Подходяща е за изработване на стълбове, декоративни елементи в дървообработването и за твърдо гориво. В миналото от нея са се правели лъкове.

Поради бързият растеж на вида и склонността му да се развива под формат на храст, той може да се използва в екстериорната флорална декорация, например за направата на жив плет. Включва се в декорирането на паркове, градини, цветни градини в домовете, цветни алеи. Подходящ е и за създаване на бонзай.

Интересно за лабурнум

  • английският поет Франсис Томпсън описва ламбурнума в свои стихове;
  • писателят Й. Р. Толкин е вдъхновен от златния дъжд за създаването на Лаурелин, едно от двете митологични дървета в "Силмарилион", а описанието на Толкин е силно повлияно от стиховете на Томпсън.

Внимание!

дърво златен дъжд

 

Поради високата степен на токсичност на билката, тя се приема само по лекарско предписание и под лекарски контрол.

Лабурнум не трябва да се употребява при: хипертония, оток на белия дроб, атеросклероза, вътрешни кръвоизливи, кървене от големи кръвоносни съдове.

Има множество описани случаи на консумация на семена от билката от деца, при които впоследствие се развиват стомашно-чревни неразположения (гадене, повръщане, болки в корема) и замаяност. Смъртни случаи са наблюдавани при възрастни индивиди след приема на чай от листата на растението.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаФизиологияЗаведенияЛеченияЛайфстайлСпортЗдравни съветиЛюбопитноИсторияАлт. медицинаСнимкиСпециалистиКлинични пътекиТестовеНовиниИнтервютаПатологияХранене при...ПсихологияДиетиВидеоЗдравни проблемиОрганизацииИзследвания