Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Вонящо обичниче, Миризливо обичниче

Вонящо обичниче, Миризливо обичниче

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Вонящо обичниче, Миризливо обичниче - изображение

Вонящо обичниче, Миризливо обичниче (Thalictrum foetidum) представлява храстовидно растение, което принадлежи към рода на Таликтрумите, растителни видове наречени обичничета. Билката се отнася към семейство Лютикови (Ranunculaceae). У нас видът е застрашен от изчезване. На различни езици носи следните имена: английски - Foetid meadowrue, Glandularhairy meadowrue; руски - Василистник вонючий; узбекистански - Sassik sanchikoot; киргизстански - Сасьiк тармал чоп; монголски - Umhii buzhgar.

Устройство на миризливо обичниче

листа на вонящо обичниче

 

Растението има дълъг корен, снабден с множество извивки. Достига височина от 25  до 75 см и диаметър на стъблото около 1,5 см. То не се разклонява. Има два вида разположени по него листа - на дръжки в нискостоящата му част и приседнали по-високо по стъблото. Имат къси листни влагалища със светлокафеви израстъци. Листата са разделени на от 2 до 4 дяла.цвят на вонящо обичничеОбразува съцветие дълга метлица, която по времето на плододаване на обичничето заема 1/3 от цялата дължина на растението. Цветчетата са жълти, разположени на цветна дръжка с обща дължина от около 12 см. Имат прицветници и от 3 до 5 чашелистчета, с елипсовидна форма, дължина до 3 мм и ширина до 1 мм, които окапват бързо. Чашелистчетата са оцветени в различни нюанси на пурпурно-лилавото. Цветът се забелязва благодарение на тичинките си, които са на брой от 15 до 22 и имат дълги бледожълти дръжки и по-тъмно жълти главички. Между тях се намират от 8 до 12 плодника. Миризливото обичниче цъфти от май до август месец.

плодове на вонящо обичниче

 

 

Плодчетата му представляват елипсовидни орехчета, с големина до 1,2 мм и оребрена повърхност с осем ръба. Имат извито носле.

 

 

 

Разпространение на вонящо обичниче

миризливо обичниче

 

Родният ареал на обитание на растението се намира в Европа и Азия. У нас вирее в Знеполския район на надморска височина до 1000 метра. Част от популацията му в България е установена в защитената местност „Ждрелото на река Ерма”, която е под попечителството на Натура 2000.

 

 

Използваема част на миризливо обичниче

Единични са научните доклади за медицинската употреба на билката. Някои посочват цялото растение за тази цел - надземна част и корени. Предстоят задълбочени проучвания в тази насока. Присъствието му в природата се отчита като застрашен вид, за който се полагат грижи да бъде съхранен, а популацията му увеличена.

Химичен състав на вонящо обичниче

вонящо обичниче

 

Предстои по подробно изследване на растението за съдържание на алаклоиди и флавоноиди. До момента е установено следното:

  • надземната му част съдържа: алкалоидите фетидин, берберин, таликтринин, изотетрандрин, бербамин, талфетидин, магнофлорин, талфин, талфинин; флавоноида рутин; линолова киселина, кумарини, тритерпени, гликозиди, танини, органични киселини, смоли; тлъсто масло;
  • корен - съдържа отровни багрила в най-голяма концентрация от всички части на растението. От подземната част на този вид обичниче са изолирани и алкалоиди.

Лечебни свойства и приложение на миризливо обичниче

В древни времена, според народната медицина, на видовете обичничета са били приписвани различни лечебни свойства. Днес, някои от тях се считат за токсични и опасни за човешкото здраве. В действителност, най-вече корените им съдържат токсично жълто багрило, което се използва за оцветяване на вълна. Дори и при паша животните избягват яденето на листата на вонящото обичниче.

миризливо обичниче

Оскъдни са данните за медицинското приложение на миризливото обичниче. В научната литература са посочени противоповръщателни, противооточни и противовъзпалителни негови свойства, които се дължат на съдържащите се в билката алкалоиди. От друга страна гликозидите във вонящото обичниче притежават контрацептивни ефекти, антитуморна актувност и понижават нивото на холестерола в кръвния серум.

Тибетската медицина го използва за лечение на отоци и гинекологични заболявания. Чай или отвара от надземната му част биват включвани в лечението на епилепсия, жълтеница, антракс, треска, червен вятър, отоци, белодробна туберкулоза, кръвотечение от носа, гастроинтестинални неразположения, настинка, като общо тонизиращо средство. Лапа от билката се прилага локално при натъртване, абсцеси, рани, ревматични огнища. Отвара от корена на вонящото обичниче се препоръчва за пиене при диария, язва на стомаха, заболявания на бъбреците и черния дроб. Чай от семената и билката се дава при световъртеж, бронхит, главоболие, други болки.

Тинктура или готов билков препарат от нея се използват отново за лечение на високо кръвно налягане и стомашни заболявания. Установено е, че инфузия от билката помага при високо кръвно налягане в началото на проявлението му, при стенокардия и при нарушена циркулация на кръвта.

Още по темата:

4.5, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://it.wikipedia.org
http://www.missouribotanicalgarden.org/
https://books.google.bg/books?id=M8AQUwNr5u8C&pg=PA237&lpg=PA237&dq=Thalictrum+foetidum+medicinal+uses&source=bl&ots=b06oVw_FaO&sig=x909PUNj9yDbAxMpP9eoG0qNJts&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwi5ubHfzNvVAhXIJFAKHdsRCFMQ6AEIVjAJ#v=onepage&q=Thalictrum%20foetidum%20medicinal%20uses&f=false
https://books.google.bg/books?id=BbLMCgAAQBAJ&pg=PA135&lpg=PA135&dq=Thalictrum+foetidum+medicinal+uses&source=bl&ots=GbrQrwH0vq&sig=FLW3izNioxhCdVsZqkJsJSwwclM&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwi5ubHfzNvVAhXIJFAKHdsRCFMQ6AEIaTAM#v=onepage&q=Thalictrum%20foetidum%20medicinal%20uses&f=false

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлХранене при...НовиниЗдравни съветиЛеченияСнимкиВидеоИзследванияЗдравни проблемиСпортФизиологияПатологияАлт. медицинаИсторияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиТестове