Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Dioscoreales Сем. Dioscoreaceae (Диоскорееви) Брей

Брей

Сем. Dioscoreaceae (Диоскорееви)

Брей - изображение

Брей (Tamus communis) е многогодишно тревисто растение, което е представител на семейство Диоскорееви (Dioscoreaceae). Среща се и под наименованията Водогон, Брешлял и Дадалан.

Устройство на брей

брейСтъблото на бреят е тънък, пълзящ и достига дължина до 3 метра. Подземната част е грудковидна и задебелена. Листата са едри, сърцевидни, заострени, с дръжки и с дъговидно жилкуване, отгоре тъмно, отдолу светлозелени. Цветовете са еднополови, събрани в гроздовидни съцветия. Мъжките цветовете имат прост околоцветник, съставен от 6 жълтеникави листчета, срастнали звънчевидно в долната половина, а в горната разперени и шест тичинки . Околоцветникът на женските е подобен на мъжкия, но страничните листенца са срастнали само в основата. Плодовете са сочни, яркочервени, много често могат да бъдат припознати със ягоди, но са силно отровни. Във вътрешността им се намират по 5-6, с червенокафяви семена.

Разпространение на брей

Вирее в храсталаци и млади светли гори, край сгради, главно в Южна България.

Химичен състав на брей

Химичният състав на брей не е напълно изучен. Ясно е, че се съдържа алкалоиди, сапонини, гликозиди, каротиноиди, скорбяла, кортикоиди и други.

Използваема част на брей

Употребява се коренището на растението.

Лечебни свойства и приложение

брейВ Българската народна медицина се употребява сокът или отвара от коренището на билката, които се прилагат външно при ревматични болки, ишиас, възпалени рани и алопеция (оплешивяване). Бреят оказва дразнещо действие върху кожата, като по този начин подобрява кръвоснабдяването на наложеното място. В миналото растението е било употребявано за багрене на вълнени тъкани и прежди в червено.

Лечебни свойства на брей:

 • противовъзпалително;
 • спазмолитично;
 • подобрява кръвообращението;
 • отхрачващо;
 • диуретично.

Заболявания и състояния, при които се прилага брей:

 • хемороиди;
 • ревматизъм;
 • ишиас;
 • ревматизъм;
 • артрит;
 • ставни болки;
 • простудни заболявания.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Прилага се главно за външна употреба.

Настъргват се 100 г корени и се накисват в половин литър зехтин. Престоява около 4 седмици. Правят се компреси.

Важно!

Брей е отровно растение! Възможно е да предизвика странични ефекти като гърчове, тежки стомашни раздразнения и бъбречна недостатъчност. Да не се употребява от бременни и кърмещи жени! Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на брей с лечебна цел!

4.0, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/
https://bg.wikipedia.org/
https://herbpathy.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаСпортСнимкиЛеченияЗдравни проблемиХранене при...ВидеоИсторияНовиниЛюбопитноИнтервютаИзследванияСпециалистиАнкетиЛайфстайлТестове