Бодлив каперсник
Бодлив каперсник (Capparis spinosa) представлява храст, който е въведен като специализирана култура в някои европейски страни през последните четири десетилетия. Класифицира се към семейство Capparaceae. Неговите млади цветни пъпки, известни като каперси, се използват за подправка на храната, а различни части от растението се използват при производството на лекарства и козметика. Растението е известно и със своите плодове, които обикновено се консумират мариновани.
Икономическото значение на каперското растение довежда до значително увеличение както на обработваемата площ, така и на нивата на производство през края на 80-те години. Основните производствени площи са в сурови условия в Мароко, югоизточния Иберийски полуостров, Турция и италианските острови Пантелерия и Салина. Този вид е разработил специални механизми, за да оцелее в средиземноморските условия, а въвеждането в полуаридни земи може да помогне да се предотврати нарушаването на равновесието на тези крехки екосистеми.
Устройство на бодлив каперсник
Capparis spinosa е изправен или пълзящ, вечнозелен храст, растящ от 50 до 200 см височина, с клони с дължина до 4 метра, които могат да варират от много бодливи до невъоръжени с бодли. Прораства от дълбока, обширна коренова система. Корените му могат да бъдат дълги 6-10 м, представляващи 65% от общата му биомаса. Листата са с малки, бодливи прилистници. Те са редуващи се, дълги 2-5 см, прости, яйцевидни до елипсовидни, дебели и блестящи, със заоблена основа и тъп връх. Цъфти през цялото лято с единични, големи, бели до бледорозови цветове, сладко ухаещи и ефектни.
Изображение: Davidbena, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Появата на цветни пъпки е непрекъсната, така че всички преходни етапи на развитие, от пъпки до плодове, могат да се наблюдават едновременно. Първите десет възли от основата обикновено са стерилни, а следващите десет само частично плодородни; следващите възли имат каперси, почти до върха на стъблото. Цветята са хермафродитни, с размери 5-7 см, аксиларни и единични, с лилави чашелистчета и бели венчелистчета. Тичинките са многобройни, с лилави нишки. Плодът е елипсовиден, яйцевиден или обратно яйцевиден, с тънък перикарп. Плодовете се пукат, когато узреят, излагайки много семена, вградени в бледочервена плът. Семената са с диаметър 3-4 мм, сиво-кафяви и бъбрековидни. Хиляда семена тежат 6-8 грама.
Разпространение на бодлив каперсник
Билката расте в Южна Европа, Северна и Източна Африка, Мадагаскар, Югозападна и Централна Азия, Филипини, Индонезия, Нова Гвинея, Австралия и Океания. Вирее на скали, засягащи най-горещите находища, на височини до 3600 метра в Хималаите, стари стени, скали и скалисти склонове в Средиземно море. Диворастяща се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка. Тя е светлолюбива и сухоустойчива растителност.
Това устойчиво на суша многогодишно растение има благоприятно влияние върху околната среда и се използва за озеленяване и намаляване на ерозията по магистрали, стръмни скалисти склонове, пясъчни дюни или крехки полусухи екосистеми. Каперското растение има слаба запалимост и може да играе роля при изсичането на горски пожари. То благоприятства селските икономики в маргинални земи в много средиземноморски страни и съседни региони: Турция, Мароко, югоизточна Испания, Италия (особено средиземноморския остров Пантелерия, еолийския остров Салина и Сицилия), Тунис, Франция (Прованс), Гърция, Алжир, Египет, Мала Азия, Кипър и Левант. Все още не е известно дали видът е местен в Средиземно море или не. Съществуват значителни генетични вариации за храсталака и неговите роднини, главно в сухите райони в Западна или Централна Азия. Родът Capparis може да бъде от субтропичен или тропически произход, по-късно натурализиран в Средиземноморския басейн.
Използваема част на бодлив каперсник
Изображение: Florian Prischl, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Най-популярната употребяема част на бодливия каперсник са неговите недоразвити цветни пъпки, наречени каперси. Кората от стъблото на билката се събира през есента и се суши за по-нататъшна употреба. Приложение намира и кореновата кора на вида.
Каперсите често се използват в средиземноморската кухня, месни ястия, пици, салати и сосове. Каперските плодове, когато са осолени и мариновани, служат като подправка или гарнитура. Каперските листа се използват в рибни ястия, в салати и като заместител на сирището при производството на сирене. Когато се откъснат пъпките, се отделя интензивен аромат, приписван на синапено масло. Тази реакция води и до появата на рутин, който се проявява като бели петна по повърхността на пъпките.
Химичен състав на бодлив каперсник
- рутин - биофлавоноид и антиоксидант, който е в значителни количества в билката;
- витамини;
- захари и киселини, в това число и аскорбинова (вит. С).
В каперсника са установени различни флавоноиди: рутин (кверцетин 3-рутинозид), кверцетин 7-рутинозид, кверцетин 3-глюкозид-7-рамнозид, кемпферол-3-рутинозид, кемпферол-3-глюкозид и кемпферол-3-рамнорутинозид. Рутинът е мощен антиоксидант биофлавоноид в организма, и се използва като хранителна добавка за чупливост на капилярите.
Лечебни свойства и приложение на бодлив каперсник
Растението каперсник има много дълга история на човешка употреба като храна и лекарство, с доказателства, че се използва поне от бронзовата епоха. И днес често се събира от дивата природа за употреба като храна и лекарство, а също така често се култивира в тропически, субтропически и топли зони с умерен климат. Използва се в проекти за стабилизиране на почвата, като граничен маркер, а понякога се отглежда и като декорация.
В популярната гръцка медицина се прави билков чай от корен капер и млади издънки, който се счита за полезен срещу ревматизъм. Диоскорид също така предоставя инструкции за използването на кълнове, корени, листа и семена при лечение на задух, възпаление и др.
Каперсите съдържат повече кверцетин на единица тегло от всяко друго растение. Кората на корен от каперсник и листата му могат да имат някои антиканцерогенна активност. Въпреки че консумацията на каперси е ниска в сравнение с приема на други основни хранителни източници на глюкозинолати (бяло зеле, броколи и карфиол), може да допринесе за ежедневна доза естествени антикарциногени, която намалява рака от риск. Известно е също, че глюкозинолатите притежават антитиреоидна активност. Също така, рутинът и кверцетинът могат да допринесе за профилактика на рака. Селенът, присъстващ в каперсите при високи концентрации в сравнение с други зеленчуци продукти, също е свързан с превенцията на някои форми на рак. Каперсите са полезни за хора, страдащи от Болест на мар.
Свойства на бодлив каперсник
- антисептично;
- укрепва сърдечно-съдовата система;
- понижава кръвното налягане;
- жлъчегонно;
- болкоуспокояващо;
- антихелминтно;
- антихемороидно;
- аперитивно;
- деобструктивно;
- депуративно;
- диуретично;
- стимулиращо менструалния поток;
- отхрачващо;
- тонизиращо;
- вазоконстрикторно.
Твърди се, че каперсите намаляват метеоризма и са антиревматични средства. В аюрведическата медицина се казва, че те са чернодробни стимуланти и протектори, подобряващи чернодробната функция - и тези употреби са потвърдени от съвременни изследвания.
Бодливият каперсник се прилага като тоник, диуретик, дезинфектант на бъбреците, противопаразитно средство; при заболявания на щитовидната жлеза; срещу болки във венците и зъбите; при ревматизъм и алергии.
Отварата от растението се използва за лечение на вагинална млечница.
Изображение: Lazaregagnidze, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Каперсите понякога се използват в козметиката
Екстрактът от корена се използва като козметично средство и е особено полезен при лечение на розови обриви и капилярни слабости. Екстракт от пъпки и плодове се използва като съставка в търговски козметични препарати за балсами за кожа.
За екстрактите и пулпите на каперсника, прилагани козметично, има съобщения за случаи на контактен дерматит и чувствителност от тяхното нанасяне.
Кора от корен на каперсник
Кората от корен е аналгетичен, антихелминт, антихемороидален, деобструктивен, депуративен, диуретик, отхрачващо, тонизиращо, стимулиращо менструалния поток и вазоконстрикторно средство. Използва се вътрешно при лечение на стомашно-чревни инфекции, диария, подагра и ревматизъм.
Външно се използва за лечение на кожни заболявания, капилярна слабост и леки натъртвания.
Настойки и отвари от кората на корена на каперсник традиционно се използват при воднянка, анемия, артрит и подагра.
Кора от стъбло на каперсник
Кората на стъблото е горчива и диуретична. Ако се приема преди хранене, това ще повиши апетита.
Цветни пъпки на каперсник
Неотворените цветни пъпки са слабителни. Те се използват вътрешно при лечение на кашлица и външно за лечение на очни инфекции. Пъпките са богат източник на съединения, известни като инхибитори на алдоза-редуктозата - доказано е, че тези съединения са ефективни в предотвратяването на образуването на катаракта.
Пъпките се събират преди отварянето на цветята и могат да се мариноват за по-нататъшна употреба - когато се приготвят правилно, се казва, че облекчават стомашната болка.
Листа от каперсник
Листата се наситняват и се прилагат като лапа при лечение на подагра.
Екстракти от каперсник
Изображение: Wilson44691, CC0, via Wikimedia Commons
Водни, етанолови и бутанолови сурови екстракти от надземните части на растението са тествани за антимикробна активност. Екстрактът от бутанол е най-ефективен, последван от етаноловия екстракт. Водният екстракт е с ниска активност. Екстрактът от бутанол има много добра антибактериална активност срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, както и умерена до добра противогъбична активност срещу Candida albicans и Aspergillus flavus.
Начин на употреба на бодлив каперсник
- в медицината - отвара, лапи;
- в хранителната индустрия - за приготвяне на маринади, майонезим рибни и месни салати, студено говеждо и пилешко, туршии;
- от семената се добива хранително масло;
- от корените - багрилни вещества.
Не трябва да се консумират от хора с жлъчни, чернодробни и бъбречни заболявания!
Кулинарна употреба на каперсник
Осолената и маринована каперска пъпка (наричана просто каперса) се използва като съставка, подправка или гарнитура. Каперсите са често срещана съставка в средиземноморската кухня, особено кипърската, италианската, гръцката и малтийската. Незрелите плодове на каперския храст се приготвят по подобен начин и се предлагат на пазара като каперски плодове. Напълно зрелите плодове не са за предпочитане, тъй като съдържат много твърди семена.
Когато са готови за бране, пъпките са тъмно маслиненозелени и имат размер от под 7 мм до повече от 14 мм. Те се берат, след това се мариноват в сол или разтвор на сол и оцет и се отцеждат. Интензивният аромат, понякога описан като подобен на черен пипер или горчица, се развива, тъй като глюкокапарин, гликозидна органосерна молекула, се отделя от всяка каперска пъпка. Тази ензимна реакция води до образуването на рутин, който често се разглежда като кристализирани бели петна по повърхностите на отделни каперски пъпки.
Каперсите са отличителна съставка в италианската кухня, особено в сицилианската, еолийската и южноиталианската кухня. Те обикновено се използват в салати, салати от макаронени изделия, месни ястия и сосове за паста. Примери за употреба в италианската кухня са пилешка пиката и спагети ала путанеска.
Каперсите са една от съставките на соса тартар. Те често се сервират със студено пушена сьомга или сушени ястия от сьомга (особено локс и крема сирене). Каперсите и каперските плодове понякога се заменят с маслини, за да гарнират мартини.
Каперските листа, които трудно се намират извън Гърция или Кипър, се използват особено в салати и рибни ястия. Те се мариноват или варят и се консервират в буркани със саламура - като каперски пъпки.
Изсушените каперски листа също се използват като заместител на сирището при производството на висококачествено сирене.
Консервирани каперси
Консервираните, мариновани каперси са 84% вода, 5% въглехидрати, 2% протеини и 1% мазнини. Консервираните каперси са особено богати на натрий поради количеството сол, добавено към саламурата. В типична порция от 28 грама, каперсите доставят 6 kcal и 35% от дневната стойност (DV) за натрий, без други хранителни вещества със значително съдържание. В количество от 100 грама натриевото съдържание е 2960 мг или 197% DV, като витамин К (23% DV), желязо (13% DV) и рибофлавин (12% DV) също имат значителни нива.
Консервираните каперси съдържат полифеноли, включително флавоноидите кверцетин (173 мг на 100 гр) и кемпферол (131 мг на 100 гр), както и антоцианини.
Незрелите цветни пъпки се мариноват и използват като ароматизатор в сосове, салати и др. Остър, пикантен вкус, те придават острота, особен аромат и соленост на храни като сосове за паста, пица, риба, месо и салати. Ароматът може да бъде описан като подобен на този на горчицата и черния пипер, идващ както предимно от синапено масло в растителните тъкани.
Младите плодове и нежните клонови връхчета също могат да бъдат мариновани и използвани като подправка. Цветните пъпки се берат рано сутринта и изсъхват, преди да се мариноват в бял оцет.
Нежни млади издънки и незрели малки листа се варят и използват като зеленчук или аспержи.
Зрели и полузрели плодове понякога се ядат като варен зеленчук.
Пепелта от изгорелите корени е използвана като източник на сол.
Изображение: Rohalamin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; Rohalamin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; Xufanc, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Използване на бодлив каперсник в агролесовъдството
На Хаваите, пълзящите форми на растението, са били използвани за формиране на добро почвено покритие за сухи крайбрежни коралови или лаврови градини, докато по-изправени форми са били подрязвани и отглеждани като жив плет.
Растението има обширна коренова система, особено при пълзящите форми, поради което може да се използва като почвен стабилизатор в сухи райони.
Заглавно изображение: Clematis, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХИМАЛАЯ ЛИВ - 52 таблетки * 60
ХИМАЛАЯ ГЕРИФОРТЕ таблетки * 40
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Caper
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Capparis+spinosa
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=278921
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Capparis+spinosa
https://www.researchgate.net/publication/286127652_Capparis_spinosa_L_Propagation_and_Medicinal_uses
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/capparis-spinosa
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Brassicales
- Сем. Capparaceae
- Домашни средства срещу болка в рамото
- 15 упражнения при дискова херния и болки в кръста
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Домашни средства и билки срещу болка в гърдите и гръдния кош
- Болка в петата - причини и домашно лечение
- Натурални средства подпомагащи лечението на пародонтоза
- Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза
- Кодеин
- Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
- Син лотос, Син египетски лотос
Коментари към Бодлив каперсник