Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Пикочно-полова система Мъжка полова система

Мъжка полова система (systema genitalis masculina)

Мъжка полова система (systema genitalis masculina) - изображение

Мъжката полова система обезпечава участието на мъжа в размножителния процес, като осъществява транспорта на мъжки полови клетки (сперматозоиди) от семенниците до половата система на жената. Основен орган на тази система представлява чифтната полова жлеза семенник - testis. Тя се разполага извън коремната кухина, в своеобразно изтлачване на предна коремна стена, което се нарича мъдница - scrotum.

В семенниците се образува основният компонент на семенната течност - сперматозоидите. Те представляват клетъчни елементи, което определя семенника като предимно цитогенен орган. Неговата жлезна функция се свежда до продукцията на мъжкия полов хормон - тестостерон, който се секретира направо в кръвното русло.

От всеки тестис води началото си система от отводни пътища, включваща: надсеменник - epididymis, разположени в скротума, семепровод - ductus deferens, който навлиза в малкия таз през ингвиналния канал и достигат задно-долната повърхност на пикочния мехур. В тези пътища се осъществява образуването на сперматозоидите, в тях те се складират и се изработват някои от компонентите на семенната течност. Посредством изхвърлящия канал семенната течност попада в началото на пикочния канал - urethra, от този участък нейният път е общ с този на урината. При изхвърлянето на семенната течност, към нея се добавят и секрети на добавъчни жлези:

  • семенно мехурче - vesicula seminalis, e чифтно образувание, отварящо се заедно със семепровода в изхвърлящия канал;
  • простатна жлеза - prostata, излива секрета си в обхванатата от нея начална част на уретрата;
  • чифтна булбо уретрална жлеза - излива своя секрет в участък от уретрата, разположен в областта на половия член.

Важен орган на мъжка полова система е половият член - penis, който представлява куполативен орган, осъществащ депонирането на семенната течност в половите органи на жената.

3.1, 18 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Мъжка полова система

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Мъжка полова система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология