Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Пикочно-полова система Мъжка полова система Мъдница, скротум

Мъдница, скротум (scrotum)

Мъдница, скротум (scrotum) - изображение

Семенниците (тестиси) са вложени в кожна торбичка, наречена скротум. Тя се разполага в долната част на срамната област, под корена на пениса. Скроталната торбичка е образувана от тънка кожа, чийто епидермис е слабо вроговен. Кожата й е рядко окосмена, с по-силно изразена пигментация от околната кожа и съдържа потни и мастни жлези. В срединната равнина се разполага скроталния шев, който напред преминава по половия член. В подкожието на мъдницата се разполага мрежа от гладкомускулни и еластични влакна, образуващи месеста обвивка - tunica dartos, чиято дебелина е около 1-2 мм. Съкращението на тази мускулатура предизвиква набръчкване на кожата на скротума, при което тестисите се повдигат леко нагоре. Гладката мускулатура на тази обвивка променя повърхността на кожата и играе известна роля по отношение на регулацията на температурата на семенника.

Във вътрешността на мъдница, скротум, по срединната равнина се намира тънка преграда от съединителна тъкан с малко количества мускулни влакна, с която се дооформят леглата на левия и десния тестис. Навътре от кожата и месестата обвивка се разполагат последователно следните слоеве:

 • fascia spermatica externa - външна семенна фасция;
 • fascia cremasterica - кремастерна фасция;
 • m. cremaster - кремастерен мускул;
 • fascia spermatica interna - вътрешната семенна фасция;
 • tunica vaginalis testis - серозна обвивка на тестиса.

Тези обвивки произхождат от съставки на предната коремна стена, изтлачени по време на слизането на тестиса (descensus testium) в скроталната торбичка.

Външната семенна обвивка, лежи върху всички останали обвивки и отговаря на повърхностната коремна обвивка - fascia abdominalis superficialis. Кремастерната фасция, представлява продължение на разтеглицата на външния кос коремен мускул. Тя покрива кремастерния мускул, който съдържа мускулни влакна, изтлачени от напречния и вътрешния кос коремен мускул.

Вътрешната семенна фасция, представлява продължение на фасцията на напречния коремен мускул - fascia transversalis. Серозната обвивка на тестиса представлява част от коремницата, която е изтлачена навън през слабинния канал и обвива като дубликатура семенника и отчасти надсеменника. Нормално, връзката на тази обвивка с коремната кухина се прекъсва поради облитерирането й, при което тя се трансформира в съединителнотъканно повлекло, влизащо в състава на семенната връв.

Серозната обвивка на семенника е изградена от два слоя:

 • външен, париетален - lamina parietalis (periorchium);
 • вътрешен, висцерален - lamina visceralis (epiorchium), залягащ непосредствено по повърхността на тестиса.

Преходът на двата листа един в друг става в близост със задния ръб на семенника. През непокритата със сероза повърхност влизат и излизат съдовете и нервите на семенника. Между двата листа на серозната обвивка се разполага цепковидно пространство - cavum vaginale, което е изпълнено с малко количество серозна течност.

В периода на вътреутробното си развитие семенникът претърпява серия от промени в положението си, в резултат на което в деветия месец заема постоянното си местоположение. Този процес се означава като десцензус на тестисите (descensus testium), а нарушенията в неговият ход могат да доведат до задържане на семенника на различно ниво на пътя му към скроталната торба. Това състояние е известно като крипторхизъм (cryptorchismus).

При слизането в мъдница, скротум, семенникът преминава по ход, маркиран от съединителнотъканна връв - gubernaculum testis. Този процес започва рано, така че към седмия месец на вътреутробно развитие семенникът достига коремната стена над ингвиналната връзка (lig. inguinale). В тази област тестисът оказва натиск върху предната коремна стена и увлича със себе си всички нейни пластове, преминава косо, като оставя след себе си вече формиран слабинен канал - canalis inguinalis. От повърхностният отвор на този канал семенникът продължава хода си надолу, достигайки скротума. Веднъж установил се в тази област той остава свързан с коремната кухина чрез заоблен шнур с гладка повърхност, наречен семенна връв.

Семенната връв - funiculus spermaticus, има дължина около 15-20 см. В нейния състав влизат:Анатомия на семенна връв

 • семепровод - ductus deferens;
 • кръвоносните съдове на семенника - a. et v. testicularis и plexus pampiniformis;
 • съдовете на семепровода - a. et v. ductus deferentis;
 • лимфни съдове и нерви.

Обвивките на семенната връв са идентични с тези на семенника. Липсва само серозната обвивка, тъй като още преди раждането procesus vaginalis peritonei, по който тестисът слиза от коремната кухина, закърнява. В случаи, при които proc. vaginalis peritonei персистира, могат да възникнат вродени или индиректни хернии.

4.0, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория