Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на главата и шията Ембриология на езика

Ембриология на езика

Ембриология на езика - изображение
Ембрионалното развитие на езика започва от 1-та, 3-та и 4-та фарингеална дъга и от мезодермата на окципиталните (тилните) сомити.

Развитието на езика започва в последните дни на 4-та ембрионална седмица, когато от 1-та дъга се развива срединна пъпковидна заложба, известна като tuberculum impar. В началото на 5-та седмица от първата фарингеална дъга се появяват странични заложби. Те бързо разрастват и припокриват срединната заложна, като от нея остава малък участък. По този начин се формират предните 2/3 от езика. От 2-ра фарингеална дъга се развива пъпка, наречена copula. Тя по същия начин се обгражда от разширенията, които се развиват от 3-та и 4-та дъга. Тези разширения образуват хипофарингеално възвишение (eminentia hypopharyngealis), което припокрива copula и в резултат тя изчезва. Задната трета на езика се развива главно от 3-та фарингеална дъга, а основната част от лигавицата на езика се изгражда от 1-та и 3-та дъга.

В израсналия език ембрионалния произход се маркира чрез крайната бразда (sulcus terminalis) между предните две трети и задната трета, а между латералните половини на предните две трети- чрез медиалната бразда (sulcus medianus). На границата между двете бразди се разполага foramen caecum (слепия отвор). Той отбелязва участъка, от където се развива щитовидната жлеза.

Всички мускули на езика с изключение на m. palataglossus се развиват от мезодермата на окципиталните сомити.

Предните две трети на езика се ионервивар от езиковия нерв (n. lingualis), вкусовите луковици около крайната бразда- от хорда тимпани на лицевия нерв, задната трета от глософарингеалния нерв, а най-малката окципитална част- от горния ларингеален нерв.

Вродена аномалия, която засяга ембриологията на езика е анкилоглосията, която означава къс езиков френулум. Късият френулум предизвиква придърпване на езика към устната кухина и се наблюдава често като се съпровожда от други аномалии в лицево-челюстната област.

Глососхизата е сравнително много рядка аномалия, която се дължи на непълно сливане на латералните части на езика без да се засяга върха на езика.

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология