Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Някои лоши навици в детска възраст намаляват риска от алергии

Някои лоши навици в детска възраст намаляват риска от алергии

Някои лоши навици в детска възраст намаляват риска от алергии - изображение

Малките деца, които смучат палците си или гризат ноктите си са с по-малък риск да развият алергии по-късно в детството. Това показва ново проучване, което е продължило три десетилетия.

Постоянната битка с микробите е напълно разбираема – голям част от историята на човечеството е наситена с болести и мизерия. Борбата с микробите, отговорни за болестите и смъртта е наистина полезно и значимо събитие в съвременния свят. Но, според някои виждания, развитието на Западната цивилизация е достигнало до степен, която значително надхвърля полезното и естественото. Според някои хигиенни хипотези, ние сами допринасяме за повишаване на алергиите чрез крайно ограничаване на експозицията на прах и микроби. Нашата имунна система се нуждае от стимули, за да се бори и функционира правилно.

Отсъствието на прах и микроби се оказва фактор, който води до увеличаване на алергичните заболявания.

Причината за това е, че според ново проучване, децата, които често поставят мръсните си пръстчета в устата, смучат палците си и гризат ноктите си, са с по-малка вероятност да развият алергия към акари треви, котки, кучета, коне или други чести алергени.

Изследователи от Медицинското училище към Университета Макмастър съобщават, че резултатите от изследването са в съответствие с теорията, че ранното излагане на замърсяване или микроби, намалява риска от развитие на алергени.

Каква е връзката между навиците в детството и алергиите в зряла възраст?

Проведено е изследване от Факултет по медицина към Университета в Дънидин (Нова Зеландия), което е специално насочено към тезата, че смученето на палеца и гризането на ноктите ще увеличи микробната експозиция, което пък ще повлияе имунната система и ще намали риска от развитие на алергични реакции, известни още като атипична сенсибилизация.

Изследователите измерват честотата на двата вредни навика в лонгитудинално кохортно проучване, включващо повече от 1000 деца от Нова Зеландия, родени през 1972 и 1973 година, при които се наблюдавали тези навици на възраст от 5, 7, 9 и 11 години. Изследване за атопична сенсибилизация се извършвало чрез убождане на кожата (skin-prick), когато децата навършили 13 и 32 години.

В теста на 13-годишните, 45 % от всички са показали атопична сенсибилизация, като сред тези, които притежават единия навик само 40 % са развили алергия, а от тези с двата навика, само 31 %. Връзка между тези навици в детството и по-малък риск от алергии присъства и, когато участниците в проучването навършили 32 години.

Новите резултати са „интересни“, така коментира д-р Алисън Морис, професор по медицина в Университета в Питсбърг. Според него, ако родителите не могат да отучат децата си от тези навици, тези резултати може да им помогнат да се чувства по-добре.

Какви изводи трябва да си извлечем от казаното всъщност?

игра в калтаЕстествено, че миенето на ръцете е важно и не бива да бъде забравяно, но постоянната употреба на антибактериални продукти, навсякъде и по всяко време, може да има и негативни страни.

Трябва да подходим разумно към това, на което излагаме децата си – в никакъв случай не бива да позволяваме облизването или консумацията на сурово пилешко месо,  но е време и да се сбогувам е с манията за тотално премахване на микробите от детето. Живеем във време, в което можем да се похвалим с наистина добри хигиенни условия и трябва да уважаваме това, но и не бива да забравяме, че едно малко мръсно пръстче попаднало в устата, невинаги е нещо толкова лошо, а в действителност, може да бъде и полезно.

Тези резултатите не означават, че децата трябва да бъдат насърчавани към тези навици, а само предполагат, че именно тези навици могат да се окажат защитна мярка срещу алергии в зряла възраст

Тези резултати подкрепят и т. нар. хигиенна хипотеза, която твърди, че среда, която има твърде малко мръсотия и микроби може да направи децата по-податливи на определени условия, включително алергии. Изглежда, че излагането на микробни организми влияе на имунната система на човек и понижава риска от развитие на алергии.

Източници:

http://www.treehugger.com/health
http://www.livescience.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиИсторияСпециалистиБотаникаСнимкиЛеченияЗаболявания (МКБ)СпортОрганизацииПсихологияХранене при...АнкетиСоциални грижиНормативни актовеАлт. медицинаФизиологияТестовеИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблемиПроизводителиРецептиИнтервютаЗаведенияОбразование