Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Как да помогнем на бебето при никнене на млечните зъбки - хомеопатия и съвети

Как да помогнем на бебето при никнене на млечните зъбки - хомеопатия и съвети

Как да помогнем на бебето при никнене на млечните зъбки - хомеопатия и съвети - изображение

Кой не обича беззъбата усмивка на едно щастливо бебе? Това обаче, не продължава дълго. Когато зъбите започнат да изникват, често бебето става изключително неспокойно, плаче, не спи и не се храни добре.

Как да разберете дали на бебето му никнат зъби?

Едни от най-честите признаци, съпровождащи никненето на зъбите  са:

  • червени и подути венци
  • обилно отделяне на слюнка
  • хапане и дъвчене на играчки и предмети
  • безсъние и неспокоен сън
  • отказ от храна
  • зачервени бузи
  • триене на ухото предимно от страната на изникващия зъб

Добрата новина е, че обикновено дискомфорта е най-силно изразен при никненето на първите няколко зъбчета, след което останалите излизат по-леко и безболезнени. Следващият труден момент е твърде вероятно да настъпи около годинката, когато се появяват и кътниците.

Естествена реакция на всеки родител е да търси начин да предотврати това и да облекчи дискомфорта на бебето по естествен и безопасен начин. И макар, някои учени да твърдят, че тези методи не работят, родители, които са ги прилагали, съобщават, че понякога може да се окажат наистина ефективни и да доведат до облекчение.

Вижте как може да облекчите подуването на венците и болката при никненето на зъбите при бебето:

Конвенционални средства

Гел за никнене на зъбкиОбикновено, при по-тежките случаи може лекарят да изпише ацетаминофен (парацетамол), а при бебета над 6 месеца, ибупрофен също е вариант. Трябва да знаете, че тези лекарствени вещества могат да предизвикат възпаление на стомаха, особено, когато детето отказва да яде.

Лекарствени препарати съдържащи ацетилсалицилова киселина (аспирин) не бива да се дават на лица под 12 годишна възраст, тъй като се свързва със Синдром на Рей – рядко, но потенциално  животозастрашаващо състояние!

Обезболяващите гелове и кремове, които се нанасят директно върху венеца на бебето са ефективни, но крият значителни рискове, особено при бебетата. Според Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA), локални медикаменти, съдържащи бензокаин не трябва да се използват за деца под 2 години без контрол от лекар!

Единият риск е свързан с факта, че, макар и приложен директно върху венците, известна част от медикамента може да бъде погълнат със слюнката. Това може да доведе до изтръпване или сковаване на гърлото и да потисне гълтателния рефлекс, което да доведе до задавяне.

В редки случаи, бензокаина може да предизвика метхемоглобинемия - сериозно състояние, при което количеството на кислород в кръвта спада до опасно ниски стойности.

Силно и продължително повишение на температурата (над 37,5-38°С), повръщане, тежка диария, хрема, кашлица не са симптоми, характерни за никненето на зъби! Ако бебето Ви има повишена температура и влошено общо състояние, се консултирайте с педиатър!

Кърмене

КърменеВсяко бебе реагира по различен начин на никненето на зъбите. Докато смученето на пръста може да усили болката при някои, други използват това за успокояване. Никненето на зъбите обаче, в никакъв случай не означава край на кърменето. Напротив! Тъкмо обратното, сукането и гушкането от мама може да облекчи дискомфорта.

 

 

 

 

Бижу за мама

Огърлица за успокояване на бебето при никнене на зъбиВсяка мама на бебе с растящи зъбчета знае, колко е настоятелно и упорито е то, в опита да захапе играчката си или това, което е попаднало в ръчичките му. Именно с тази цел са създадени специални "бижута" за майките, които бебето спокойно може да дъвче, докато се гушка в мама. Те са изработени от специален материал, който е нетоксичен и безопасен, свободен от фталати, бисфенол А (BPA), поливинилхлорид (PVC), латекс и олово. Подходящи са за измиване в съдомиялна и стерилизиране. Материалът, от който са изработени е подобен на този на стандартните бебешки играчки, предназначени за дъвчене и чесане на венците, но могат да се закрепят на врата или китката на майката.

Вана

Понякога само промяната в обстановката или дейността на бебето са достатъчни да го разсеят и да отклонят вниманието му от болката. Топлата вана или излизане на балкона може да му помогне да се отпусне.

Студен компрес

Студен компрес при никнене на зъбиТака, както ледът облекчава болката при изкълчен глезен, студените компреси и храни успокояват болката в подутите венци.

Поставете мокра кърпа в чиста найлонова торбичка и я охладете в хладилника за 20-30 минути. За допълнително успокояващо действие, може вместо чиста вода, да използвате отвара от лайка за накисване на кърпата. Лайката доказано успокоява неспокойните бебета и им помага да заспят.
Когато извадите кърпичката от торбичката, детето ще я дъвче с охота, тъй като платът масажира подутите венци и студът облекчава болката.

Аналогично, може да поставите биберона или гумена играчка за дъвчене в хладилника (не във фризера, тъй като там може да станат доста твърди и да наранят венеца!

Играчките, съдържащи течност са ефективни, но внимателно трябва да ги преглеждате за течове!

Ако бебето не одобрява охладените играчки, предложете му такава на стайна температура. В търговската мрежа съществува огромно разнообразие - някои дори вибрират. Просто опитвайте, докато не намерите тази, която помага на Вашето бебе.

Мрежичка за плодове за бебетаАко детето вече е започнало да се храни с по-твърда храна, предлагайте му охладени (не замразени) плодове като ги поставяте в специално пригодени за тази цел мрежички.

Независимо от това на кой вариант ще се спрете, винаги дръжте детето под око, тъй като съществува риск от задавяне!

Чай от лайка

Лайката е била използвана като билков лек в редица култури още от далечното минало. Тя е отлично успокояващо средство и може да намали болката и дразненето на венците. Преди да дадете чай от лайка, се уверете, че той не съдържа кофеин. Също така, не приготвяйте чая от прясно набрана билка от градината, поради риск от ботулизъм (тъй като бактерията причинител се съдържа във висока концентрация в почвата)!

Кехлибарени бижута

Кехлибарена огърлица за бебеБижута от балтийски кехлибар, носени като колие или гривна на глезена на бебето е също популярно средство за облекчаване на болката и успокояване. Смята се, че ефектът се обуславя от съдържащата се в кехлибара янтарна киселина, която се освобождава при затопляне на кехлибара от топлината на кожата.

Не бива да се пренебрегва и опасността от задавяне при използване на този метод, поради което детето не бива да е оставя без надзор, докато кехлибарената огърлица или гривна е на него!

Още по темата може да прочетете в Кехлибар - древен камък с лечебни свойства.

Хомеопатични продукти

Хомеопатията е предпочитан метод за облекчаване на никненето на зъбите при бебета, поради факта, че тези продукти нямат странични ефекти и могат да се използват спокойно за бебета и малки деца. Обикновено се прилагат под формата на гранули или прах, разтворено в малко охладена преварена вода.

Хамомила вулгарис - този продукт е един от най-добрите срещу неразположение при никнене на зъбките. Действието му е сравнително по-добре изразено, когато се използва в по-ниски потенции. Показанията за избор на хамомила са: раздразнително и плачещо бебе, повишена температура, зачервени и чувствителни венци, безсъние едната буза е зачервена, другата е бледа, изпотяване на главата и скалпа, често е налична и водниста, зеленикава диария. Апетитът е намален.

Агарикус е полезен в случаите на лека раздразнителност, капризност, безпокойство по време на никненето на млечните зъби. Може да има и сърбеж на венците.

Беладона - подходящо средство при раздразнителност и повишена температура, последвани от сън.  Особено показан е при висока температура и склонност към фебрилни гърчове, буйно поведение, повишена възбудимост, зачервено лице и очи. Препоръчва се особено, когато детето е неспокойно през нощта, събужда се внезапно и се стряска. Венците са подути и раздразнени. Действието му е незабавно.

Боракс - никнене на зъбите с наличие на афти. Афтите правят венците толкова чувствителни, че детето изревава дори от лек допир, дори и със зърното на гърдата при сучене. Детето се стряска през нощта от всеки шум, ужасява се при низходящо движение.

Креосотум - отлично средство при болезнено и трудно никнене на зъбите, венците са подути и болезнени, детето е неспокойно през нощта и се върти постоянно по време на сън, избухва в плач. Зъбите показват признаци на разваляне малко след като са се появили. Може да се наблюдава запек редуващ се с диария. Детето спи малко и иска да бъде галено през цялото време.

Калкареа карбоника - при по-бавно изникване на зъбите или противоположното състояние, когато това се случва твърде бързо. Венците са бледи и лъскави. Детето отказва да суче или иска да суче твърде често. Подходящо за твърде слаби деца с признаци на рахит и бавно затваряне на фонтанелата и бавно израстване на зъбите. Има и действителен дефицит на костна тъкан. Изпражненията са твърди, покрити със слуз. Детето има жълтеникав, болнав вид. Често при оригване връщат част от воднистата фракция на храната нагоре, към устата.

Цинкум металикум - детето е сънливо, има бледо лице и понякога може да проявява симптоми свързани с мозъка. Скърца със зъби, кървене на венците.

Дулкамара - подходящо при случаите, когато всички симптоми свързани с никненето на зъбите се усилват във влажно и студено време, макар че детето не е изложено пряко на него. Има диария и отделя много слюнка.

Ферум фосфорикум е особено полезен, когато дихателните пътища са засегнати, дишането е учестено, гласът е дрезгав, кашлицата суха, а детето е много неспокойно. Може да има персистираща диария, слузести изпражнения и наличие на несмлени хранителни частици. Детето е със зачервени бузи. Повръща веднага след нахранване.

Тъй като хомеопатичното лечение е строго индивидуално, то трябва да бъде предписано от специалист-хомеопат, след подробно запознаване с конкретните оплаквания и нарушения, индивидуалните особености, навици и темперамент на детето!

Източници:
http://www.babycenter.com
http://www.parenting.com
http://www.healthline.com
http://www.babycentre.co.uk
http://treatment.hpathy.com
http://hpathy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлНовиниПсихологияХранене при...ТестовеИсторияСоциални грижиОрганизацииКлинични пътекиСпортНормативни актовеФизиологияБотаникаСпециалистиЛеченияПроизводителиНаправления в медицинатаИзследванияЗаведения