Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Нарушения в развитието и никненето на зъбите Синдром на никнене на зъбите

Синдром на никнене на зъбите МКБ K00.7

Синдром на никнене на зъбите МКБ K00.7 - изображение

Развитието на зъбите завършва с техния пробив и оформянето на зъбните редици. Това е синдром на никнене на зъбите. Пробивът на млечните зъби е важен момент в развитието на съзъбието, тъй като играе роля за съотношението между двете челюсти. От една страна, пробивът на първите млечни зъби – централните инцизиви, има значение за вертикалното съотношение на двете зъбни редици и е известен като първо физиологично повдигане на захапката. От друга страна, пробивът на първите млечни зъби определя сагиталното съотношение на зъбните редици. Точното фиксиране на сагиталното съотношение на зъбните редици става при пробива на млечните молари.

Пробивът на млечните зъби става в един важен период от развитието на детето. Той съвпада с редица промени, които настъпват в детски организъм. Променя се една от основните функции на детето – храненето. До това време то приема храната чрез сукане. При пробива на първите млечни зъби, отначало частично и постепенно цялостно, детето преминава към дъвкане на храната, която е по-мека и кашава, а по-късно се замества от нормално твърда.

В този период за оформяне на съзъбието започва да играе роля и втората основана функция – говорната. Докато при раждането детето произнася само някои звуци, постепенно започва да произнася и отделни думи, а още по-късно при оформено млечно съзъбие и изречения. За млечното съзъбие има значение и промяната на положението на детето. Детето в началото е в легнало положение и се повлияват само отделни части на съзъбието му, по време на пробива на първите млечни зъби то започва да сяда и съзъбието му е освободено от притискане в по-голяма част от времето.

Всички тези моменти играят роля при пробива на млечните зъби и оформянето на двете зъбни редици и съотношенията им.

Симптоми при синдром на никнене на зъбите

  • Обилно слюноотделяне;
  • Дъвчене на твърди предмети;
  • Плач;
  • Раздразнителност;
  • Неспокоен сън;
  • Загуба на апетит;
  • Болка и чувствителност на венците;
  • Венците са зачервени и оточни;
  • Cубфебрилна температура.

Лечение на синдром на никнене на зъбите
Венците на детето може да се масажират леко и внимателно или се дават гумени чесалки за зъби, които изтъняват венците и подпомагат по-лесно поникване на зъбите.

3.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Синдром на никнене на зъбите МКБ K00.7

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия