Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Как червеното цвекло помага на здравето

Как червеното цвекло помага на здравето

Как червеното цвекло помага на здравето - изображение

Въпреки че червеното и захарното цвекло принадлежат към едно и също семейство, генетично и хранително имат значителни различия. Захарното цвекло е с бял цвят и главната му употреба е за получаване на захар и подсладители, докато червеното цвекло не може да се използва за тази цел. Напоследък все по-често чуваме за него в качеството му на суперхрана и домашен лек. Какво знаем за него и защо трябва да го добавим към списъка с продукти към обяда или вечерята?

 Червеното цвекло е зеленчук със значителни лечебни свойства:

  • укрепва сърцето;
  • успокоява ума и духа.
  • подхранва кръвта и подобрява кръвообращението;
  • подкрепя чернодробната функция и има лечебен ефект при заболявания като цироза;
  • стимулира движението на червата и облекчава запека;
  • подпомага менструацията.

Хранителен състав на цвеклото

Червеното цвекло и сокът от него предлагат голямо разнообразие от ползи за здравето. Високите нива на витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин), витамин С и микроелементи, като желязо, калций, магнезий, мед, фосфор, натрий, йод, калий и мощни фитохимикали, дават огромен тласък на цялостното здраве и може да послужат като естествен лек при състояния. Червеното цвекло доставя на организма още холин (витамин В4), фолиева киселина, фибри и въглехидрати под формата на натурални, лесносмилаеми захари.

Холинът е много важен хранителен елемент в червеното цвекло, който има отношение към здравината на клетъчните мембрани, преноса на нервни импулси, метаболизма на мазнините и потискане на хроничното възпаление. Това прави цвеклото подходящ избор за подобрение на съня, мускулната активност, ученето и паметта.

Цвеклото е богато на диетични нитрати, за които се предполага, че стоят в основата на голяма част от полезните му ефекти.

В 100 грама сурово цвекло се съдържат около 43 калории, 9 грама въглехидрати (6 грама захар и 2 грама фибри) и 1.6 грама протеин. Осигурява 1 % от дневните нужди на витамин А, 2 % от калций, 8% витамин С, 27 % фолиева киселина и 6% желязо.

Може да консумирате цвеклото сурово (под формата на салата или сок), варено, печено, както и в различни комбинации – със зеле, моркови, ябълки, козе сирене, лимони и други. Колкото по-малка е обработката и готвенето на цвеклото, толкова повече от хранителните му и лечебни качества се запазват.

Повишената консумация на плодове и зеленчуци от всички видове отдавна се свързва с превенцията на множество здравни проблеми, свързани с начина на живот и хранене. Ето кога е добре да изберете именно червено цвекло:

Анемия

АнемияРазпространен мит е, че червеното цвекло е от полза срещу анемия, поради червения си цвят. Всъщност, има известна истина в това. Цвеклото съдържа много желязо, а то е необходимо на хемоглобина за снабдяване на тъканите с оптимално количество кислород. Всъщност, наличието на желязо е това, което прави цвеклото полезно при анемия, а не цвета му.

Наличието на мед в червеното цвекло помага за преобразуването на желязото в достъпна за организма форма.

Ацидоза

Поради високата алкалност, цвеклото може да бъде от съществено значение при всички състояния, протичащи с висока киселинност на кръвта.

Стомашна язва

Язва на стомахаЗа да подпомогнете възстановяване на увредената стомашна лигавица, консумирайте два или три пъти седмично смес от сок от цвекло и мед. Най-добре е това да бъде сутрин, на празен стомах. Ако не изпитвате раздразнение или други признаци на непоносимост, може постепенно да увеличите приема.

 

Запек

Поради високо си съдържание на фибри, цвеклото действа слабително, помага за омекотяване на изпражненията и улеснява изхождането. Също така, прочиства дебелото черво и премахва вредните токсини от стомаха. При хроничен запек е удачно редовното пиене на сок от червено цвекло.

Чернодробни и жлъчни заболявания

В комбинация със сок от моркови е отлично средство за лечение на заболявания и нарушения на тези органи. Способността да прочиства кръвта и черния дроб го прави много полезно в случаи на жълтеница и хепатит, а холинът в него помага в превенцията и лечението на мастните натрупвания в черния дроб (стеатоза).

Подагра

Почистващите способности на цвеклото могат да бъдат много полезни при подагра.

Здраве на сърцето и кръвното налягане

Здраво сърцеЦвеклото е богат източник на диетични нитрати, които се метаболизират до нитрити и азотен оксид. От своя страна, те разширяват кръвоносните съдове и водят до понижаване на кръвното налягане.

Проучване от 2008 година изследва ефектите от консумацията на 500 мл сок от цвекло при здрави доброволци и установява, че кръвното им налягане се понижава значително след приема. Друго проучване от 2010 година е достигнало до подобни резултати, като установява, че понижението на кръвното налягане зависи от дозата. Според изследователите, около 500 грама червено цвекло всеки ден спомага за понижаване на кръвното налягане за 6 часа

Намалява „лошия“ холестерол и подобрява здравето на кръвоносните съдове

Холестеролна плакаЦвеклото е известно с богатото си съдържание на разтворими влакна, флавоноиди и бетацианин – съединение, отговорно за лилаво-червения цвят и мощното му антиоксидантно действие. Бетацианинът спомага за намаляване на окислението на лошия холестерол и не позволява отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Това предпазва сърцето и мозъка от инфаркт и намалява нуждата от медикаменти.

Сокът от цвекло действа като мощен разтворител на неорганичните калциеви отлагания, отговорни за втвърдяването на артериите, с което подобрява тяхната еластичност и здравина.

Разширени вени

Способността на червеното цвекло да повишава нивата на азотен оксид в организма може да повлияе здравословно на кръвоносните съдове. Редовната консумация на сок от цвекло подобрява здравината и еластичността на съдовете и по този начин оказва превантивно и лечебно действие при разширени вени.

Полезно е за бременни жени и плода

БременностФолиевата киселина в червеното цвекло е необходима за правилното развитие на гръбначния мозък на плода и действа превантивно срещу състояния като спина бифида. Червеното цвекло осигурява на майката допълнителна енергия, от която тя се нуждае.

Важно е да не се прекалява с количеството на червеното цвекло по време на бременност, поради слабителния му ефект!

Превенция на остеопороза

Цвеклото е богато на минерала силициев диоксид, който е важен компонент за ефективното използване на калция от организма. Тъй като калцият е този, който изгражда нашите кости и зъби, една чаша сок от цвекло на ден може да помогне за предотвратяване на някои състояния като остеопороза и повишена чупливост на костите.

Диабет

Контрол на диабетаЦвеклото съдържа антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина, която спомага за по-доброто усвояване на глюкозата, увеличаване на инсулиновата чувствителност и предотвратяване на последствията от оксидативния стрес при пациенти с диабет. Изследвания на алфа-липоевата киселина са показали потенциал да намали периферната невропатия и/или автономната невропатия при диабетици.

Като зеленчук със среден гликемичен индекс, червеното цвекло помага за поддържане на ниски нива на кръвна захар, докато същевременно задоволява жаждата за сладко. Освен това е с ниско съдържание на калории и мазнини, което го прави идеален за диабетици.

Помага за облекчаване на умора

Според изследване проведено от Американската диабетна асоциация, цвеклото спомага за повишаване на енергията на човека. Изследователите смятат, че съдържанието на нитрати в него спомага за разширяване на кръвоносните съдове и съответно, подобрява транспортирането на кислород до различни части на тялото и увеличава енергията.

Друга теория, твърди, че тъй като е богат източник на желязо, това допринася и за повишаване на издръжливостта.

Независимо от източника, факт е, че порция от червено цвекло в края на работния ден може да е точно това, от което имате нужда, за да възстановите енергията си.

Подобрява сексуалното здраве и издръжливост

Сексуално здраве и издръжливостЧервеното цвекло е известно в качеството си на естествена виагра и в тази връзка е използвано в редица древни обичаи. Тъй като е зеленчук, допринасящ за повишаване на азотния оксид в тялото, червеното цвекло разширява кръвоносните съдове и притока на кръв и към половите органи – механизъм, на който се основава действието на лекарства като виагра. Друг фактор е съдържанието на бор в червеното цвекло, който е химичен елемент, важен за синтеза на полови хормони.

Рак

Аминокиселината бетаин в цвеклото притежава противоракови свойства. Според някои проучвания, сокът от червено цвекло потиска образуването на канцерогенни съединения и действа превантивно срещу рак на дебелото черво и стомаха. В проучване, извършено в Университета Хауърд, Вашингтон (Howard University, Washington DC) е установено, че бетаинът помага за забавяне на растежа на тумори с 12,5 % при пациенти с рак на гърдата и рак на простатата. Тези ефекти са от значение не само за лечението на ракови заболявания, но и за предотвратяване на рецидивите при хора, преживели рака.

Упражнения и спортни постижения

Сокът от цвекло е доказано средство за подобряване на оксигенацията на мускулите по време на тренировка, което предполага, че повишеният му прием има потенциала да повиши издръжливостта при продължителни тренировки.

Деменция

ДеменцияИзследователи от Университета Уейк Форест (Wake Forest University) са открили, че пиенето на сок от червено цвекло може да подобри притока на кислород към мозъка и да забави развитието на деменция при по-възрастните хора.

 

Има ли потенциални нежелани ефекти и рискове от консумация на червено цвекло?

При неправилно съхранение, сокът от цвекло може да стане подходяща среда за намножаване на бактерии, които да превърнат диетичните нитрати в опасни за здравето нитрити.

Храни с високо съдържание на нитрати може да взаимодейства с някои лекарства, като органични нитрати (нитроглицерин) или нитритни лекарствени вещества, като силденафил цитрат, тадалафил и варденафил.

Консумацията на цвекло или сок от него може да причини червено оцветяване на урината и изпражненията. Това не е повод за притеснение.

Прекомерният прием на цвекло може да влоши бъбречно заболяване. Не се препоръчва при наличие на бъбречни камъни.

Източници
http://www.holistic-medicine-works.com
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.earthclinic.coms
http://www.thehealthsite.com

Още по темата:

4.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноАнкетиСнимкиИсторияЛайфстайлНовиниДиетиЛеченияБотаникаФизиологияПроизводителиПсихология