Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Алтернативни средства и билки при синдром на Рейно

Алтернативни средства и билки при синдром на Рейно

Алтернативни средства и билки при синдром на Рейно - изображение

Болест на Рейно (феномен на Рейно) е състояние, при което периферните части от тялото (най-вече пръстите на ръцете и краката) се усещат студени и вцепенени в отговор на ниска околна температура или емоционален стрес. Състоянието е известно още като вазоспастично разстройство, тъй като характерно за него е настъпването на спазъм на кръвоносните съдове (вазоконстрикция).

Условието е описано за първи път през 1862 година от френски лекар, наречен Морис Рейно. Той обяснява "трицветната промяна", която се случва, когато кръвоносните съдове се стесняват и се прекъсва кръвоснабдяването на крайниците. Най-напред пръстите стават бледо или бели, след което бързо стават синкави поради липса на кислород. По-късно, когато кръвта се насочва обратно към тези области, те се зачервят. 

Феноменът на Рейно се обуславя от хиперактивност на симпатиковата нервна система, което води до силно свиване на кръвоносните съдове, следователно забавя кръвообращението и води до локална хипоксия (недостиг на кислород в тъканите), в резултат на което кожата губи нормалният си цвят и чувствителност. Това се означава като феномен на Рейно. Когато се превърне в хроничен проблем, вече се говори за Болест на Рейно.

Симптоми на болест на Рейно (Raynaud's disease, Raynaud's Syndrome)

Промени в пръстите при болест на РейноКогато тялото е изложено на силен студ, малките кръвоносни съдове под кожата се свиват, за да се намали загубата на топлина през пръстите на ръцете и краката. При хората, страдащи от болест на Рейно, свиването на тези кръвоносни съдове е по-тежко и кръвоснабдяването на тези части силно се нарушава, което води до усещането за студ в пръстите. Някои от най-честите симптоми на болест на Рейно са изтръпване и промяна в цвета на периферните части на тялото - пръстите на ръцете и краката, върха на носа и ушите. Впоследствие кожата избледнява и става по-хладна. Може да настъпят усещания наподобяващи убождания, иглички или изтръпване.

При отстраняване на действащия фактор (ниска температура) кръвният поток се възстановява и  нормалния цвят на кожата се възвръща, като е възможно да настъпят и оток и болка докато клетките се възстановят напълно. Усещането се оприличава на изтръпването или чувството за „иглички“  за няколко минути след изтръпване на ръцете и краката, като при болест на Рейно този ефект е с по-голяма продължителност.

Болест на Рейно може да бъде първично, идиопатично състояние, което не е свързано с друго основно заболяване или вторично, когато настъпва на фона на вече съществуващ проблем. Условия, които може да допринесат за развитието на болест на Рейно са наследственост и тютюнопушене.

Лечение на синдром на Рейно

За повечето пациенти със синдром на Рейно, избягване на излагането на ниски температури и съсредоточаването върху запазване на топлината на ръцете и краката доказано намалява епизодите. За хора, при които промените в начина на живот не са достатъчни, за да усетят облекчение, се прилагат редица стратегии за вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), които могат да помогнат за намаляване на появата на атаките. Това обикновено включва прием на лекарства, които помагат да се регулира кръвотока и да се избегне внезапното свиване на кръвоносните съдове. Примери за такива медикаменти включват нитрати, блокери на калциевите канали и простагландини.

Нитратите се използват за разширяване на кръвоносните съдове. Някои хора със синдром на Рейно използват нитратен крем или гел върху засегнатата област, за да намалят тежестта на болката по време на атака. Изследванията показват, че много от пациентите, които използват нитрати срещу синдром на Рейно, се оплакват от главоболие и поради това, ограничават употребата им.

Антагонистите на калциевите канали се използват за лечение на тежки случаи на синдром на Рейно. Изследванията обаче показват, че тези лекарства имат неблагоприятни ефекти, включително главоболие, ниско кръвно налягане и разширяване на кръвоносните съдове.
Простагландин Е1 е естествен простагландин, който се използва като лекарство за разширяване на кръвоносните съдове. Изследванията показват, че може да бъде ефективен за ограничаване на атаките и помага за излекуване на язви по пръстите. Има някои странични ефекти, които са свързани с простагландин Е1, включително главоболие и гадене.

При тежки случаи на синдром на Рейно, може да се приложи оперативна интервенция за предотвратяване на атаките. Операцията включва блокиране на нервите в ръцете и краката, което може да помогне за контролиране на кръвния поток в артериите.

За пациентите с вторична болест на Рейно, от първостепенно значение е лечението на основното заболяване, което причинява атаките.

Справянето със синдрома на Рейно може да бъде трудно и разочароващо, но съществуват естествени начини да се намали тежестта и честотата на атаките. С контролирането на ниската температура, намаляване нивото на стрес и избягването на дейности, които могат да доведат до намален кръвоток, можете в голяма степен да овладеете симптомите.

Избягвайте ниските температури

Изследванията показват, че подходящото облекло и избягването на излагане на ниски температури са двете най-важни промени в начина на живот, които трябва да бъдат направени, за да се избегнат обостряния на синдрома на Рейно. Трябва да се предпазите от ниските температури, което означава да сте топло облечени и винаги да покривате ръцете и краката, когато е студено навън. Уверете се, че носите дебели ръкавици, чорапи и топли обувки, когато планирате да излизате навън през по-хладните месеци.

Пригответе си допълнително облекло, ако отивате в помещение с климатик през летните месеци.
Поставяйте ръкавици, ако трябва да вземете нещо от фризера.
Избягвайте рязка смяна на температурата.
В по-студените месеци загрявайте колата преди шофиране.
Раздвижвайте и масажирайте ръцете и краката си, когато са студени, за да подобрите кръвообращението.

Откажете цигарите

Изследванията показват, че тютюнопушенето води до намален кръвен поток към пръстите. Поради тази причина пушачите с първичен и вторичен синдром на Рейно трябва напълно да се откажат от тютюнопушенето.

Намалете емоционалния и физически стрес

Емоционалният или физическият стрес може да причини вазоконстрикция и да обостри симптомите на синдром на Рейно, така че включването на естествени начини за облекчаване на стреса в ежедневието може да бъде полезно за намаляване на атаките. Примерите включват практикуване на йога, разходки навън, медитация.

Техники за релаксация

Техники за релаксацияГоляма част от изследванията на болест на Рейно посочват психичното здраве като един от основните отключващи фактор за заболяването. Поради тази причина, основната част от алтернативното лечение трябва да бъде насочено към различни техники за релаксация и освобождаване от стреса. Йога, пилатес и медитация са известни именно с тези си способности и могат да допринесат за намаляване на появата на епизодите на Рейно.

Биофийдбек

БиофийдбекБиофийдбек е практика, съчетаваща техники за релаксация с практическо обучение за контрол на някои процеси в организма чрез съзнанието. Биофийдбек не може да се причисли към „домашните техники“, но всъщност е добро алтернативно решение за много хора, търсещи облекчение, без да се обръщат към фармацевтичната индустрия.

 

Когато става дума за физически стрес, механичните натоварвания на пръстите могат да причинят вазоспастични атаки. Изследванията показват, че продължителното излагане на вибрации и други повтарящи се ръчни движения могат да доведат до ограничаване на кръвта в крайниците и да увредят артериите и нервите. Избягването на тези практики, когато е възможно, може да помогне за намаляване на атаките на Рейно.

За да облекчите състоянието по естествен път може да опитате и някои билкови средства като:

Канела

КанелаЛистата и кората от канела са широко използвани като билков лек за много заболявания. Канелата се счита за силен антиоксидант. Редовното пиене на чай, направен от тази билка може да бъде от полза за намаляване на оксидативния стрес и заболяванията свързани с него.

Чаят от канела може да се приема, както всеки друг билков чай.

Розмарин

РозмаринРозмаринът е известен със способността си да стимулира и подобрява кръвообращението. Наличието на фито-хранителни вещества, етерични масла и анти-оксиданти обуславят голяма част от полезните му ефекти. Може да го използвате под формата на подправка към различни яхнии и ястия, както и за масаж. За целта ще Ви е нужно етерично масло от розмарин (3 капки), които може да добавите към 2 чаени лъжици зехтин или масажно масло. С получената смес масажирайте пръстите на ръцете няколко пъти на ден.

Аналогично може да използвате и масло от черен пипер.

Лют червен пипер

Лют червен пиперЛютият червен пипер може да се използва с цел подобряване на кръвообращението и повишаване на имунитета. В него се съдържат капсаицин, алкалоиди и други активни вещества, които спомагат за повишения приток на кръв към засегнатата област и по този начин намаляват симптомите на синдрома на Рейно.

 

 

Гинко билоба

Гинко билобаГинко билоба е едно от най-старите дървета в целия свят и листата му се използват за медицински цели от древни времена. Те са известни като вазодилататори (разширяват кръвоносните съдове) и стимуланти на кръвообращението. Проучвания показват, че редовната консумация на листа от Гинко билоба помага в терапията на синдром на Рейно. За постигане на максимален ефект е необходимо да се приема няколко месеца, за да се натрупа в организма. Въпреки това е доказано, че намалява симптомите на болест на Рейно с приблизително 50 %, а също така, може да се използва и за редица други циркулаторни проблеми.

Залейте една чаена лъжичка листа от Гинко билоба с една чаша гореща вода. Оставете да се накисне за около 10 мин. Добавете лимонов сок и мед и изпийте. Може да пиете 2-3 пъти на ден.

Джинджифил

джинджифилДжинджифилът се използва широко в кулинарията и доказано подобрява кръвната циркулация, което го прави идеален домашен лек при болест на Рейно. Той се приема за „топла храна“, която осигурява на организма допълнителна топлина при условия на ниски температури.

Джинджифилът може да се добави към всички видове ястия и салати.

Чай от джинджифил е доказано ефективно средство при синдром на Рейно: сух джинджифил на прах се добавя към гореща вода и се консумира топло, заедно с малко мед и лайм, за да получите облекчение от дискомфорта при болест на Рейно. Още по-добър ефект може да очаквате, ако използвате пресен, настърган джинджифил. Може да прилагате два-три пъти на ден.

Сред алтернативните техники за лечение на болест на Рейно, освен билки, се включват още някои техники за релаксация, биофийдбек, поведенчески промени включващи избягване на кофеина, намаляване на стреса, отказване на  цигарите. От полза са още добавки на витамин В3, магнезий, както и храни богати на калий като банани, цитрусови плодове, ядки, морски дарове, листни зеленчуци, яйца.

Калий

БананиКалият е особено важен минерал за контрола и регулацията на водния баланс в организма и разширяването на кръвоносните съдове, заедно с натрия. Намалява напрежението в цялата сърдечно-съдова система и допринася за облекчаване на симптомите на болест на Рейно. Бананите са богати на калий и може да бъдат отличен естествен източник и домашен лек.

 

Витамин Е

Хранителни източници на витамин ЕВитамин Е, известен още като токоферол, е добре известен със свойствата си да предпазва мастните киселини в мембраните на клетките от окисление. Поради тази причина, витамин Е е важен в натуралното лечение на болест на Рейно, като мощен антиоксидант и защитник на клетките на кожата и кръвоносните съдове от увреждане. Консумацията на шоколад, авокадо, морски дарове и зелени листни зеленчуци може да поддържа нивата на витамин Е в организма достатъчно високи и да допринесе за здрави и функционални кръвоносни съдове.

Цитрусови плодове

Цитрусови плодовеПо отношение на повишаване на имунната система, нищо не е по-добро от витамин С – силен антиоксидант и стимулатор на имунната дейност, която е важна в редица функции на организма, включително генерирането на нови кожни клетки, предпазване на кръвоносните съдове от увреждане, произвеждането на колаген. Консумацията на цитрусови плодове и други богати на витамин С храни е чудесен начин за подпомагане на организма при болест на Рейно.

Диета при синдром на Рейно

Важно е да се храните здравословно и балансирано. Това не се отнася само за синдрома на Рейно, но и за цялостното здраве на човек. Здравословната, балансирана диета включва изобилие от прясна риба, плодове и зеленчуци. Рибата съдържа много есенциални мастни киселини и протеини. Ядките и семената също са много полезни, тъй като са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини и витамини.

Тъй като дехидратацията е причина за много здравословни проблеми, поради това оптималната хидратация е необходима за подобряване на здравословните проблеми. Важно е да пиете достатъчно вода всеки ден съобразено с теглото и физическата натовареност.

Важно е да се избягват твърде мазни храни, хидрогенирани и полиненаситени масла като царевично, соево и памуково семе. Също така е разумно да се избягва диета с високо съдържание на фитични киселини, които могат да бъдат намерени в преработени въглехидрати, като например зърнени храни, бисквити и хляб. Този вид диета блокира абсорбцията на основни минерални киселини и мастни киселини.

Кофеинът има вазоконстриктивни свойства, които допълнително усложняват синдрома на Рейно. Поради това е най-добре да се избегнат кофеиновите продукти. Същото важи и за алкохола.

Акупунктура срещу синдром на Рейно

Акупунктурни иглиИма някои изследвания, които предполагат, че акупунктурата може да бъде полезна за намаляване на болката и възпалението и за подобряване на движенията на ставите при пациенти с феномен на Рейно. Едно проучване, включващо 33 пациенти със синдром на Рейно установява, че акупунктурата може да бъде разумна алтернатива за лечение. В изследването учените установяват, че пациентите, подложени на акупунктура, изпитват значително намаляване на честотата и броя на настъпилите атаки и намаляват продължителността на намаления кръвен поток.

 

Въпреки че болест на Рейно може да бъде самостоятелно заболяване, не бива да се забравя, че често е вторично и може да е симптом на друго сериозно заболяване или проблем. Понякога, хроничната болест на Рейно може да е сигнал за наличие на системен лупус еритематодес. Обезателно се консултирайте с лекар, за да уточните типа на заболяването (първичен или вторичен), преди да предприемете, каквато и да е форма на алтернативна или допълваща терапия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthcareatoz.com
https://www.organicfacts.net/home-remedies/raynauds-disease.html
https://draxe.com/raynauds-syndrome/
https://juicing-for-health.com/raynauds-syndrome

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпециалистиБотаника