Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни и допълващи терапии при тригеминална невралгия

Алтернативни и допълващи терапии при тригеминална невралгия

Алтернативни и допълващи терапии при тригеминална невралгия - изображение
 1. Какво е тригеминална невралгия?
 2. Какви са причините за тригеминална невралгия?
 3. Какви са симптомите на тригеминална невралгия?
 4. Хранене и билки
 5. Компреси
 6. Неврофийдбек
 7. Техника за релаксация
 8. Хомеопатия
 9. Полезни съвети

Тригеминална невралгия, наричана още болезнен тик на лицето, е хронично състояние, за което е характерно наличие на болка, произхождаща от увреждане на троичния нерв (n. trigeminus), представляващ V-ти черепно-мозъчен нерв. Такава болка се означава още като невропатична болка.

 • Класическата форма на тригеминална невралгия се отличава със силна, спорадична, внезапна болка в лицето, проявяваща се в рамките на няколко секунди до няколко минути. Възможно е да се проявят няколко поредни атаки, през определен период от време, като, с напредване на състоянието, времето между отделните атаки се скъсява.
 • Атипичната форма на тригеминална невралгия се характеризира с постоянна болка, парене, бодежи.

Двете форми може да се появят при едно и също физическо лице, понякога и през кратки интервали. Интензивността на болката може да бъде такава, че да повлияе на физическите и психическите способности.

Тригеминалният нерв е една от 12-те двойки черепномозъчни нерви, които водят началото си от главния мозък. Притежава три клона, които провеждат усещания от горната, средната и долната част на лицето, включително устната кухина и мозъка:

 • Най-горният клон – очният, свързан с усещанията в по-голямата част от скалпа, челото и предната част на главата.
 • Средният клон – максиларният, стимулира бузите, горната челюст, горната устна, зъбите и венците, както и страничните части на носа.
 • Ниският клон – долночелюстният, е свързан с чувствителността на долната челюст, зъбите, венците и долната устна.

Състоянието може да засегне един, няколко или всички клонове. Възможно е, макар и рядко, да бъдат засегнати и двете страни на лицето, като болката да се появява по различно време, а още по-рядко в едно и също време (означавано като двустранна тригеминална невралгия).

Какви са причините за тригеминална невралгия?

Състоянието може да възникне в резултат на различни въздействия и състояния:

Компресия на нерва от кръвоносен съд, в мястото му на излизане от мозъчния ствол. Тази компресия причинява увреждане на защитната покривка на нерва (миелиновата обвивка);

Първично заболяване, като множествена склероза, свързано с увреждане на миелиновата обвивка на троичния нерв (и други нерви);

Тумор на нервната тъкан;

Артериовенозни малформации;

Травматично въздействие – механично нараняване, хирургична интервенция на синусите или устната кухина, инсулт.

Какви са симптомите на тригеминална невралгия?

Основният признак на тригеминална невралгия е силната, остра болка в лицето. Тя варира в зависимост от вида на тригеминалната невралгия, от внезапна, тежка и пронизваща до постоянна болка и парене. Може да се провокира и от някои леки въздействия като допир до бузата (при бръснене, измиване, гримиране), миене на зъбите, хранене, вятър, дори говор. Пристъпите на болка рядко се случват през нощта, по време на сън. Отделните пристъпи може да се влошат с течение на времето, като безболезнените периоди стават по-редки и по-къси, докато в по-напредналите стадии може да изчезнат напълно, а ефикасността на болкоуспокояващите да намалее. Интензивността на болката може да принуди някои хора да избягват ежедневните си дейности или социални контакти, поради страх от настъпване на атака.

Тригеминалната невралгия засяга по-често хора над 50-годишна възраст, но може да засегне и други възрастови групи, включително деца и юноши. По-често настъпва при жени. Често тригеминалната невралгия в ранна възраст е свързана с множествена склероза.

Поради факта, че симптомите на тригеминална невралгия се припокриват със симптоми на редица други състояния, поставянето на диагнозата е трудно, а установяването на причината е от голямо значение за правилната терапия.

Какво включва лечението на тригеминална невралгия?

Съществуват разнообразни методи и средства за лечение на тригеминална невралгия, които ефективно управляват симптомите на заболяването. Стандартното лечение включва лекарства и/или неврохирургични интервенции. Нерядко, конвенционалната терапия е съчетана с допълнителни подходи и техники, целящи подпомагане на лечението и облекчаване на симптомите.

Различните алтернативни и допълващи терапии при тригеминална невралгия осигуряват различна степен на успех. Към често прилаганите средства и техники се включват физически упражнения с леко натоварване, йога, ароматерапия, медитация, акупунктура, мануална терапия, биофийдбек, транскутанна електрическа стимулация на нерви (ТЕНС), витамини и хранителни добавки.

Има данни за облекчаване на болката след инжектиране на ботулинов токсин, който блокира дейността на сетивните нерви.

Хранене и билки

Храненето като форма на терапия е научно обосновано и има за цел да подпомага лечението, използвайки подходящ хранителен режим, създаден с цел да задоволи максимално конкретните нужди на пациента. При този подход, диетолог изготвя режима на хранене, така че да подобри хранителния баланс в организма и да помогне за управлението на болката, стреса и умората, свързани с болестта. За изготвяне на подходящ план, трябва да се вземат под внимание различни аспекти, като възраст, форма на протичане на болестта, история на заболяването, начин на живот, приемани лекарства и други. В случаите на тригеминална невралгия е особено важно, организма да получава ежедневна доза мултивитамини, омега-3 мастни киселини, витамин В и магнезий. Те са необходими за укрепване на черепномозъчните нерви и може да са от полза за управление на болката. Някои полезни храни и хранителни вещества при тригеминална невралгия включват:

Мононенаситените мастни киселини са вид мазнини, които са изключително полезни за организма. Помагат за намаляване на възпалението в тъканите. Естествени източници на мононенаситени киселини са зехтин, авокадо, ядки, масло от гроздови семена, фъстъчено масло, рапично масло, царевично масло, лешници, бадеми, кашу.

Богати на омега-3 и витамин В храни, като яйца, мляко, соево мляко, овесени ядки, орехи, ленено семе, тиквени семки, брюкселско зеле, бобови растения.

Храни, богати на витамин А като кайсии, моркови, броколи, зеле, спанак, грах, магданоз, домати, манго, сладки картофи и други.

Сок от моркови и авокадо

Комбинацията от моркови и авокадо ще Ви осигури всички необходими хранителни вещества, необходими в терапията на невралгия. Докато авокадото е богато на витамин В3, витамин В5 и фолиева киселина, добавянето на морков допълва с витамин А, витамин С, витамин В1, витамин В2.

Витамин В1 (тиамин) поддържа нервната система и насърчава мозъчната дейност и паметта.

Витамин В2 (рибофлавин) пък подпомага усвояването на желязото.

Витамин В3 (ниацин) помага за поддържането на нервната система, помага за синтеза на различни хормони и има антиоксидантни свойства.

Витамин В5 (пантотенова киселина) помага за производството на стероидни хормони, а витамин В6 е важен за правилното функциониране на нервната система, хормоналните функции и имунната дейност.

Масло от Ашваганда

Прилагане на масло от Ашваганда може да облекчи болката, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Антиоксидантните му свойства стимулират имунната система, а седативните свойства на билката помагат за успокоение на нервната система.

 

 

Бадемово мляко

Приемът на бадемово мляко осигурява на организма необходими хранителни вещества в борбата му с тригеминалната невралгия. Бадемите са богат източник на витамин В, а освен това като цяло, оказват положителен ефект върху нервната система и подпомагат лечението.

Розмарин

Розмаринът притежава аналгетични свойства, които помагат за облекчаване на болката. Освен това, спомагат за укрепване на черепно-мозъчните нерви, включително и периферните нерви, а оттам ползите и за невралгия. Антиоксидантните му свойства стимулират имунната система и по този начин ускоряват терапията. Може да се използва под формата на чай или като подправка към различни ястия. Розмаринът трябва да се избягва от бременни жени!

 

Лют червен пипер

Смесете щипка лют червен пипер със зехтин. Така приготвената смес може да се използва за нанасяне върху засегнатата зона. Капсаицинът в лютия пипер блокира болката като намалява субстанция Р – химикал, който участва в преноса на болковия сигнал между невроните. Хората, които страдат от нарушено кръвосъсирване или са свръхчувствителни към лют червен пипер, трябва да избягват това средство! Овлажняващите свойства на зехтина помагат на капсаицина да проникне дълбоко в кожата. Противовъзпалителните свойства облекчават възпалението, като по този начин повлияват благоприятно тригеминалната невралгия. Вътрешното приемане на лют червен пипер също може да има благоприятен ефект.

Билков чай

Пиенето на билкови чайове също може да има успокояващ ефект върху нервната болка. Лайка, черен оман, жълт кантарион и маточина могат да предизвикат облекчение на болезнените атаки.

„Xue Fu Zhu Yu Tang” представлява комбинация от китайски билки, която помага за разблокиране на енергийните канали, увеличаване на притока на кръв към болезнената зона.

Китайските билки и комбинации могат да се открият при специалисти, практикуващи китайска медицина и акупунктура, които използват широко билките в практиките си. Поради риска от нежелани реакции и взаимодействия с лекарства, препоръчително е тези билки да се използват под контрола на квалифициран практикуващ лекар или доктор по Източна медицина.

Храни, които трябва да се избягват

Диета, богата на наситени мазнини, трансмазнини и висок гликемичен индекс храни, стимулират възпалителния отговор в организма. Висок процент такива мазнини се съдържат в свинска мас, лой, памучно масло, масло от палмови ядки, сметана, тлъсто месо. Храни с висок гликемичен индекс са газирани напитки, бял хляб, бял ориз, бира, картофи и други.

Компреси

Компресите действат като мускулен релаксант и по този начин предизвикват успокоение на мускулните болки.

Поставянето на топъл или студен компрес върху бузите и челюстите води до незабавно облекчение. Редуването на студен и топъл компрес също може да се окаже ефективен метод за овладяване на болката. В търговската мрежа, може да бъдат открити готови пакети (компреси), които да се съхраняват във фризера и да се загряват в микровълнова печка.

Обливане на засегнатата област с топла вода или накисване във вана с английска сол също води до облекчение на болката и отпуска мускулите и нервите.

Някои билкови смеси, също могат да се прилагат върху кожата под формата на компрес. Един такъв медикамент е Shao-Yao-Gan-Cao-Tang, използван в традиционната китайска медицина. Представлява смес от божур и женско биле. Може да се приема и през устата, под формата на хранителна добавка, за облекчаване на спазматична болка.

Лосиони и кремове, съдържащи капсаицин може да се прилагат върху засегнатото място под формата на компрес.

Кава кава, валериана, пасифлора са билки с противовъзпалителен и аналгетичен ефект и могат да се използват за намаляване на болката, свързана с тригеминална невралгия. Билкови мехлеми и етерични масла от мента, вечерна иглика и върбинка също могат да се използват.

Неврофийдбек

Неврофийдбек е алтернативна терапия, която с помощта на различни физически инструменти и електронни сензори, измерват физиологичните процеси и служат за обратна връзка към пациента, с което му помагат да ги контролира, с основната цел да управлява болката и да намали стреса. Пациентите се научават да идентифицират събитията, които се оказват пусков механизъм за настъпване на пристъп, а след това и как да се справят с тях. Това може да изисква някои промени в начина на живот или овладяване на техники за самоконтрол. Тази терапия се основава на принципа, че контрола и насочването на мисловния процес, може да има дълбок ефект върху нашето физическо благосъстояние. Първоначално терапията включва работа с лекари и кинезитерапевти, но след като техниките бъдат овладени, те могат да се практикуват и у дома, самостоятелно.

Техника за релаксация

Техники за релаксация са от полза за успокояване на тревожността и стреса. Може да използвате специално предназначени за тази цел практики, като медитация, йога и т.н или просто ежедневно да си осигурявате време за любимо занимание като гледане на филм, слушане на музика, риболов.

Акупресура (прилагане на натиск в определени точки по тялото) и акупунктура (въвеждане на игли в различни точки по тялото) са традиционни китайски терапии, които се смятат за ефективни за намаляване на болката и изтощението. Предполага се, че посредством тях се увеличава притока на кръв към областта и дори може да се ускори възстановяването на увредения нерв.

Хомеопатия

При правилно подбрани средства и схема на лечение, хомеопатията може да осигури облекчаване на болката и да намали повторната поява на атаки.

Спигелия антелмия е хомеопатично лекарство, което е използвано в продължение на години от хомеопатите за лечение на последици от тригеминална невралгия и болка в лицето. Препоръчва се за облекчаване на болката в бузите, горния венец, брадичката, носа и очите. Болката е много силна и се влошава при докосване на лицето. Полезна е при двустранна болка, но е особено подходяща за болки в лявата част на лицето.

Лахезис мутос – също продукт за тригеминална невралгия в лявата част, когато заедно с болката, настъпва силно усещане за топлина в лицето и главата.

Магнезиум фосфорикум – препоръчва се при засягане на дясната страна на лицето, в случаите, при които прилагането на топли компреси предизвикват успокоение.

Калиум фосфорикум – също е от полза за тригеминална невралгия, засягаща основно дясната част на лицето, но в случаите, при които студените компреси водят до облекчение.

Хамомила – подходящо средство при болка в лицето, съпроводена с изтръпване. Човек усеща, че едната половина на лицето е зачервена и гореща, а другата страна е бледа и студена.

Беладона – подходящо средство, когато лицето е силно зачервено и подуто.

Агарикус Мускарис е лекарство, препоръчвано, когато има усещане за студенина и бодежи по лицето.

Когато тригеминалната невралгия е причинена от нараняване, особено подходящи са Алиум цепа и Хиперикум перфоратум. Алиум цепа е подходящо средство при засягане на лявата страна, а хиперикум перфоратум – при засягане на дясната страна.

Когато тригеминалната невралгия се провокира от емоционална възбуда, Кофеа круда е най-добрият избор.

Ако обостряне настъпва при излагане на студен въздух, може да се използват Аконитум напелус и Дулкамара. Аконитум се препоръчва след излагане на сух студ и вятър, а Дулкамара след излагане на влага (намокряне) и студен вятър.

Хекла лава – за тригеминална невралгия, възникнала след изваждане на зъб. За случаите, свързани с кариес на зъбите Плантаго (Plantago major) може да е от полза. От полза е и, ако условието възникне в резултат на инфекция на средното ухо.

Въпреки че, хомеопатичните лекарства са безопасни като цяло, за да бъдат оптимално ефективни, трябва да обсъдите терапията със специализиран хомеопат!

Полезни съвети:

Избягвайте въздушни течения, особено при студено време;

 • Покривайте лицето си с шал през студените месеци от годината, докато сте навън.
 • Закачете карфица или друг аксесоар, който да напомня на близките Ви да избягват интензивните прегръдки и целувки от тази страна на тялото;
 • Носете в чантата си топъл компрес, който може да помогне незабавно, ако усетите внезапно студово въздействие върху лицето си.

Малко клинични проучвания са проведени относно ефективността на алтернативните и комплементарни терапии при тригеминална невралгия. Въпреки това, някои хора съобщават за подобрение от приложението им. Винаги се консултирайте с лекуващия Ви лекар, преди да опитате форма на алтернативно лечение или да добавите такава към вече предписаната терапия!

Източници:
http://www.ninds.nih.gov

http://www.mayoclinic.org
http://www.searchhomeremedy.com
http://www.wikihow.com
http://www.livestrong.com
http://www.drhomeo.com
http://www.buzzle.com

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛюбопитноСпортБотаникаФизиологияЛайфстайлОрганизацииСнимкиИзследванияНормативни актовеЛеченияИсторияСпециалистиКлинични пътекиПсихологияНовиниСоциални грижиПатологияПроизводители