Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Caricaceae Папая

Папая

Сем. Caricaceae

Папая - изображение

Папаята е тропическо дърво, достигащо височина между 5 и 10 м. Под короната веднъж годишно се раждат огромни плодове. Сърцевината на плода е мека, изпълнена с много малки, тъмни семена.

Разпространение:

Вирее в горещите и влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.

Използваема част:

Използват се плодовете на растението.

Химичен състав:

Съдържа витамини А, В, С, D и Е, калций, калий, фосфор, желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий, малко количество натрий, растителни влакнини, фолиева киселина, аминокиселини, фитоестрогени, папаин, химопапаин, лутеин, ликопен, целулоза.

Приложение:

  • в козметичната индустрия;
  • кулинарията;
  • народната медицина, особено при чернодробно заболяване, дори с вирусен произход.

Действие:

  • помага за изхвърляне на токсините от организма;
  • подобрява храносмилането;
  • хепатопротективно;
  • антибиотично;
  • антиоксидантно;
  • фибринолитично;
  • болкоуспокояващо;
  • антитромботично;
  • противовъзпалително;
  • имуностимулиращо;
  • ускоряващо метаболизма.

Екстрактите от незрял или зрял плод, включително семената им действат срещу Грам-положителни бактерии. Използвани в по-големи дози оказват влияние и върху Грам-отрицателни бактерии.

Изолираният папаин от папаята, представлява протеолитичен ензим - такъв, който разгражда белтъчините, намиращ множество приложения в бита на хората. Влиза в състава на козметични, фармацевтични и миещи продукти като пасти за зъби; в препарати предназначени за употреба в текстилната промишленост и каучуковото производство; в хранителната промишленост за придаване на крехкост на месото; в пивоварната за избистряне на бира. Папаинът подпомага доброто и леко храносмилане.

В медицината, папаинът помага за по-бързото заздравяване на рани и язви, почистване на мембранозни отложения при дифтерит, понижаване на висока температура и намаляване на отоците. Фитоестрогените установени в папаята, подтискат действието на прогестерона. Консумацията на папая се препоръчва на хора, които трябва да приемат стероиди и ацетилсалицилова киселина като превенция на заболявания на кръвоносната система. Приема се, че плодът предпазва от развитие на ставни заболявания.

Начин на употреба:

  • сурова или консервирана папая;
  • нектар;
  • папаин.

Семената на папая понякога се използват от местните народи вместо черен пипер, поради пиперливият им вкус.

Внимание!

Консумацията на неузрели плодове може да предизвика алергична реакция, поради високото съдържание на бял секрет (мляко, латекс) в тях. Алергии може да предизвика и самият папаин, използван в хранителни или други продукти. Не са редки и алергичните реакции към прашеца от цветовете на растението. Ако веднъж човек прояви подобни признаци, в повечето случаи остава алергичен към всяка една част на папаята.

Прекомерната консумация на папая може да доведе до хиперкаротинемия - високо количество на каротин в организма и оттам оцветяване на кожата в жълто-оранжево. Прекалената консумация пък на семена от плода може да доведе до рядко състояние в медицината - отравяне с карпаин.

2.8, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлНовиниЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни съветиДиетиХрани и ястияИсторияЗдравни проблемиСнимкиНаучни публикацииОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеЛеченияЗаведенияРецептиТестовеАптекиПроизводителиСъставки