Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Китайска ангелика, Донг куай, Женски женшен

Китайска ангелика, Донг куай, Женски женшен

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Китайска ангелика, Донг куай, Женски женшен - изображение

Китайска ангелика, Донг куай, Женски женшен (Angelica sinensis, Dong Quai) представлява ароматно, многогодишно растение, което принадлежи към семействотo на целината Сенникоцветни (Umbelliferae/Apiaceae). Наричана е още женски жен-шен, Dang Gui, Chinese Angelica.

Коренът на растението е добре познат в китайската медицина и се използва от хиляди години в нея.

 

 


Устройство на китайска ангелика

 

Достига на височина от 0,7 до 1 метър. Растението е силно разклонено, с перест растеж. Коренът е оцветен в жълтеникаво-кафяво. Листата са оцветени в тъмно зелено, разположени срещуположно на къси листни дръжки. Всяка отделна листна петура се състои от срещуположно разположени листенца, с единично на върха й, като листният им ръб е силно назъбен.

 

 

 

 

Цветовете са хермафродитни, оцветени в бяло, множество на брой, събрани в съцветие сенник. Цъфти през периода август до септември, а семената узряват от септември до октомври месец.

 

 

Разпространение на китайска ангелика

Родината на растението е Китай. Виреена на сравнително високи, хладни и влажни места в Северозападните и Западните части на страната. Развива се на полусенчести или места без сянка, като основният фактор за растежа е влажната почва.

Използваема част на китайска ангелика

Употребяема част на растението е неговият корен.

Химичен състав на китайска ангелика

Коренът на растението съдържа фирокомарин, етерични масла (летливи масла, ангелиново масло и др.), бутандионова киселина, ферулова киселина, никотинова киселина, аденин, 2-окси-4-окси-пиримидин, стигмастерол-D-глюкозид, скоплетин, ванилова киселина, специфичен полизахарид, аминокиселини и витамините A, B12 и Е, бутилиденефталид (butylidenephthalide), кумарини, флавоноиди, дъбилни вещества, фитостероли, полизахариди, ферулат.

Приложение на китайска ангелика

В края на есента се изваждат корените на растението. Изсушават се в специални за целта помещения. Връзват се на връзки, поставят се на стойки и се изпичат на бавен огън. След това кореновата маса се нарязва или допълнително се пече с вино. Взависимост от начина на приготвяне и частта от растението, която се използва за тази цел, се получават следните продукти - винена китайска ангелика, цяла китайска ангелика, стръкове и листа ангелика.

Китайската ангелика се използва при много заболявания. Притежава общоукрепващо и тонизиращо действие - допринася за нормализиране функциите на централната нервна система, препоръчва се при вегетативни неврози и безсъние, подобрява периферното зрение. Притежава още обезболяващ ефект, който е по-силен от този на аспирина. Спазмолитичното и противомикробното действие на билката я правят много подходяща за приложение при заболявания на дихателната система и инфекции на пикочо-половия тракт. Етеричното масло на китайската ангелика също има спазмолитично и противомикробно действие, препоръчва се при заболявания на дихателната система. Освен това действа като уросептик, има диуретично действие и се препоръчва при възпалителни заболявания на пикочо-половата система. Коренът действа още аналгетично, антихолестеролемично, противовъзпалително, очистващо, успокояващо, хепатопротективно, слабително, седативно, вазодилататорно на периферните кръвоносни съдове. Силното й антибактериално действие е насочено и пречи на развитието на много бактерии като Bacillus dysenteria, Bacillus typhi, Bacillus comma, Bacillus cholerae, както и Haemolytic streptococci.

Антиостеопорозните ефекти на китайската ангелика върху човешкия организъм не са доказани, само в модели на плъх.

Тя изключително добре повлиява здравословното състояние на жената и затова е известна с името женски женшен. Това нейно действие се състои в поддържане хормоналния баланс при жената, възстановяване и регулиране на менструацията, регулиране нивата на естроген, овладява дискомфорта на менопаузата, повишава имунитета, възстановяващо действие след дисменорея и отстраняване на болезнените усещания, повишава настроението и тонусът на организма, облекчава следродилни болки, благоприятно действие при гинекологични заболявания свързани със застойни явления в малкия таз. Допринася за нормалното функциониране на ендокринната система при жената.

Двойно действие на билката се установява върху матката и се изразява в следното - летливите вещества, установени в нея, действат на органа отпущащо, а други вещества разтворими във вода и алкохол (нелетливи) стимулират контракциите й. Съдържащата се в билката ферулова киселина предпазва сперматозоидите, като увеличава подвижността и жизнеспособността им, защитава техните мембрани от въздействието на разрушаващите клетките свободни радикали.

Китайската ангелика оказва благотворно влияние върху кръвоносната система - разширява кръвоносните съдове, подобрява циркулацията на кръвта, понижава риска от образуване на тромби, стимулира кръвообръщението, подобрява вискозитета на кръвта, повишава нивото на хемоглобина и се препоръчва при лечение на анемии. Действа понижаващо на сърдечната възбудимост, увеличава коронарния кръвоток, понижава кислородната консумация на миокарда и кръвното налягане, тромбоцитната агрегация и нивото на мазнини в кръвта. Предпазва от атеросклероза и тромбоза.

Китайската ангелика има изразено имуносупресивно действие. Поради това свойство е подходяща и се прилага в леченията на автоимунни заболявания.

Положителното й действие върху храносмилателната система и процеса на храносмилане се изразява в стимулиране отделянето на жлъчка, стомашен и панкреатичен сок, подобряване моториката на стомашно-чревния тракт. Облекчава състояние на запек (естествен лубрикант) и вътрешни хемороиди. Предпазва чернодробната тъкан от увреждане.

Състояния и заболявания, при които се използва китайска ангелика:

 • менструални смущения
 • рани
 • язви
 • отоци
 • запек
 • хемороиди и други аноректални заболявания
 • травми
 • синдром на кръвен дефицит
 • кръвен застой
 • менопауза
 • слабост след раждане
 • хронично запушване на носа и синусите
 • фиброидни тумори
 • високо кръвно налягане
 • фиброкистозна болест на гърдата
 • ревматоиден артрит
 • анемия
 • злокачествена анемия
 • алергии
 • херпес
 • хепатит
 • главоболие
 • хипоацидни гастрити
 • дуоденити
 • инфекциозни и неинфекциозни колити
 • дискинезия на жлъчните пътища
 • умора
 • предменструален синдром
 • малария

Форми на приложение на китайска ангелика: таблетъчна, течен екстракт, суров корен, корен на прах.

Начин на приготвяне на екстракт от растението в китайската медицина - варене на корена или напояване с вино. След отстраняването му от получената течност, тя се приема вътрешно. В тази медицина се приема, че всяка част на корена е с различно действие.

Китайската ангелика често се използва в съчетание и с други билки:

 • например при лечение на синдроми на кръвен дефицит се съчетава с корен от Rehmanniae praeparata, корен от Paeoniae alba и коренище на Ligustici chuanxiong. Отвара от билките значително повишава качеството на кръвта.
 • при менструални смущения се използва заедно с корен от Rehmanniae praeparata, корен от Polygoni multiflori, корен от Paeoniae alba и Caulis spatholobi. Отварата от тези корени възстановява кръвта и регулира менструацията.
 • при лечение на външни и вътрешни хемороиди, при застой на кръвта, с цел ускоряване на кръвта китайската ангелика се комбинира с коренище на Ligustici chuanxiong, семена на Persicae и Flos carthami.
 • за да се приложи при измръзване или така нареченото състояние дефицит на студено (cold-deficiency), се съчетава с Folium artemisiae argyi, Ramulus cinnamo, Fructus euodiae.
 • за лечение на болки в гръдния кош и корема, вследствие на застой на кръв, коренът от китайска ангелика често се използва в комбинация с билки като Resina olibani и корен на Salviae miltiorrhizae.

В кулинарията, китайската ангелика се използва като подправка. Отличителният й сладникав аромат я прави подходяща за употреба като такава.

Изследвания показват, че активни съставки в растението, с действия - антиартросклеротични, антихипертензивни, антиоксидантни и противовъзпалителни, биха ограничили тромбоцитната агрегация, като по този начин са ефективни при намаляване размера на мозъчния инфаркт и подобряване състояние на неврологичен дефицит.

Внимание!

Фирокомаринът, съдържащ се в билката, притежава свойството да повишава чувствителността на кожата към слънчева светлина, резултата от което е причиняване на дерматит.

Китайската ангелика не трябва да се използва от хора с нарушено кръвосъсирване, обилно менструално кървене, диария, подуване на корема, при грип и настинка. Да не се приема от бременни и кърмещи жени, деца, жени с рак на гърдата, пациенти използващи антикоагуланти.

Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Още по темата:

4.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноБотаникаПатологияЛеченияКлинични пътекиВидеоИсторияНовиниМикробиологияСнимкиНаучни публикацииАлт. медицинаДиетиХранене при...ОрганизацииЗдравни съветиИзследванияНормативни актовеСпециалистиРецептиЛайфстайлСпортФизиологияПсихологияЗаболявания (МКБ)ИнтервютаАнкетиЗаведения