Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Овес

Овес

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Овес - изображение

Овесът (Avena sativa), наричан също посевен овес, е вид тревисти растения от семейство Житни (Poaceae). Има голямо стопанско значение като зърнено-житна култура. Овесът вирее при сух и хладен климат. Може да се култивира лесно, дори в бедни на хранителни вещества почви. С тази си особеност овесът превъзхожда много от другите житни растения. Височината на овесения клас варира между 60 см. до 150 см., всеки стрък има между 10 до 75 овесени зърна, които пожълтяват, когато узреят. В течение на векове култивацията са се получили стотици разновидности овес, които са разделени в два големи класа: зимен и летен овес.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

В България овесът е разпространен в по-влажните високи полета на Югозападна България и по северните склонове на Стара планина.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • бета-глюкан;
  • нишесте;
  • белтъчини;
  • итамини от групата В;
  • мазнини;
  • захари;
  • свободни аминокиселини;
  • сапонини;
  • флавоноиди;
  • фитанови киселини;
  • ферменти и други.

ДЕЙСТВИЕ:

Като антиоксидант, защитава от сърдечна надостатъчност. Подобрява имунната система, предпазва я от инфекции и стабилизира кръвната захар, понижава риска от диабет II. Общоукрепващо. Овесените ядки са много подходящи за възстановяване жизнените сили на всички хора, при изстощени хора вследствие непълноценно хранене или пречки в храносмилателния тракт и други. При възпаление на стомашно-чревната лигавица овесът се явява ценно лечебно средство на богатия и разнообразен състав от биологично активни вещества. Съществуват наблюдения, че овесът създава отвращение към никотина и е добра противоотрова при отравяне с алкохол. Продължителната употреба на отвара от овес повлиява благоприятно аденома на простатната жлеза.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

За бързо възстановяване на болни след тежки заболянания, като храна при застрашени от ацидоза диабетици, при стомашно-чревни разстройства с повръщане и диарии, при авитаминози, ревматизъм, подагра, за отказване от тютюнопушене, при аденом на мързеливи крайници, кожни заболявания.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:


Около 1 – 2 супени лъжици овесени ядки се варят в 1 л прясно мляко. Това количество се консумира за 1 ден, разпределено на 5 порции. Курсът на лечение трае 12 дни.
Запарка от овес се прави, като се залеят 2 супени лъжици ситно нарязана билка (надземната част) с 400 мл вода. Запарката престоява 2 часа, прецежда се и се изпива на 3 равни части през деня.
Външно за бани се прави отвара от 1 кг билка (надземната част), която се вари 30 минути в 3 – 4 литра вода. Прецежда се и се прибавя към водата във ваната.

Още по темата:

3.2, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛюбопитноЗаведенияБотаникаРецептиСпортЛайфстайлКлинични пътекиЛеченияАлтернативна медицинаСнимкиТестовеОрганизацииИнтервютаКалкулаториНормативни актовеПроизводителиАптеки