Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Лимец, Калпаджа, Спелта

Лимец, Калпаджа, Спелта

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Лимец, Калпаджа, Спелта - изображение

Лимец: Еднозърнестият лимец е най-древния вид от групата на т.нар. несъщински пшеници. В тази група одомашнени са още двузърнестия лимец (Triticum dicoccum) и пшеницата спелта (Triticum spelta). При вършитба стъблото на тези пшеници се начупва, а зърното остава здраво, обвито в няколко слоя плеви. За да бъде използвано за храна се налага допълнително олющване. Неузрелите зърна са маслинено зелени, лъскави и лесно смилаеми. Познато е още и като Диво жито, Калпаджа, Спелта.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Вирее на бедни на нутриенти почви, където другите видове пшеница не успяват.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребява се съответно зърното на лимеца.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Лимецът е богат на протеини (глиадин) и витамини от група В.

ДЕЙСТВИЕ:

  • антиоксидантни свойства;
  • стимулира обмяната на веществата;
  • засилва естествените съпротивителни сили на организма и съдейства за прочистването му от отровите;
  • активизира бъбречната дейност;
  • подобрява кръвообръщението и храносмилането;
  • има съдоразширяващо действие;
  • повишава общия тонус и работоспособност на организма;
  • алкално действие, в следствие на което и разтоварва организма – в противовес на останалите сортове житни растения, които допълнително натоварват нашето и без това “кисело” тяло;
  • лесната му смилаемост я прави много подходяща за диетично безглутеново хранене;
  • подпомага интелектуална немощ;

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;
  • в кулинарията - за приготвяне на хляб и хлебни изделия.

Още по темата:

2.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаДиетиЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСпортЛайфстайлАлтернативна медицинаХрани и ястияРецептиХранене при...СнимкиМедицински изследванияОрганизацииФизиологияИсторияКлинични пътекиСъставкиНовиниНормативни актовеТестовеИнтервютаЗаведенияКалкулаториПроизводителиАптекиЕ-тата в храните