Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди I (Eurosids I) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Кудзу

Кудзу

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Кудзу - изображение

Кудзу (Pueraria lobata, Kudzu) представлява увивно растение, често смятано за плевел, но притежаващо лечебни свойства срещу алкохолизъм и тютюнопушене. Принадлежи към семейство Бобови (Leguminosae, Fabaceae).

Kudzu съдържа вещества, които противодействат на алкохола и други, които могат да увеличат циркулацията на кръвта в сърцето и мозъка. Билката също така притежава свойства подобни на естрогена.

УСТРОЙСТВО:

листа на кудзу

 

Кудзу се развива под формата на полудърво с влачещ и катерлив растеж. Корените на кудзу имат форма на грудки. Листата му са разположени последователно по стъблата. Състоят се от 3 по-малки, широки листенца, които могат да бъдат лобирани и покрити с мъх в крайщата им.

 

 

цвят на кудзу

 

 

Развива лилави или пурпурни цветчета, които са събрани в гроздовидни съцветия. Цъфтежът се наблюдава през късно лято.

 

 

 

плод на кудзу

 

 

Плодовете на растението представляват шушулки, покрити с мъх, съдържащи няколко семенца.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

инвазивност на кудзу

 

Растението е с роден ареал на разпространение Япония и Китай. През 1800 година е пренесено в Америка, а по-късно в Европа. Среща се в горите на Северен и Западен Тайланд и Мианмар.

Растението се отглежда в плантации, за да се гарантира високото съдържание на фитоестрогени в него. Не на последно място е известно със своята инвазивност.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

корен на кудзу

 

 

Приложение намира коренът на кудзу. Употребата му датира отпреди 2000 години. Използват се и листата и цветовете на кудзу, които също съдържат лечебни вещества.

 

 

 

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • фитоестрогени (Miroestrol и Deoxymiroestrol);
  • изофлавони (Genistein, Daidzein, Daidzin, Genistin, и Coumestrol);
  • изофлавонови гликозиди (Mirificin, Puerarin, Puerarin-6" monoacetate);
  • гликозиди;
  • тритерпеноиди;
  • захариди, сапонини, стероли;
  • алкалоидът касеин;
  • формононетин;
  • глицитеин;
  • каккалид.

Кудзу съдържа още имуностимулиращ полизахарид известен като PLP.

ДЕЙСТВИЕ и ПРИЛОЖЕНИЕ:

В Китай и Япония билката е смятана за едно от 50-те основни лечебни растения. Използва се предимно за лечение на алкохолизъм и съпътстващите го симптоми - главоболие, махмурлук, повръщане, замаяност, разстроен стомах. Намалява токсичността на алкохола и помага за по-бързото му елиминиране от организма.

В животински модели са проведени зследвания, които показват че кудзу понижава нивото на кръвната захар, незначителна промяна в нивата на триглицеридите и общия холестерол, понижаване на телесната маса и повишаване на костната плътност. Най-вероятно повишаването на костната плътност се дължи на естрогеноподобното му действие.

Прилага се в:

  • в медицината - екстракт;
  • в козметиката.

корен на прах от кудзуФорми на приложение на кудзу: изсушено и стрито на прах растение, тинктура, капсули, таблетки. Приемът на кудзу, независимо в каква форма, изисква лекарска консултация и контрол. Евентуална проява на алергична реакция към билката, налага спазването на тези условия на употреба.

Свойства и действие:

  • има силен противораков ефект при следните неопластични заболявания:
    • на гърдата;
    • на простатната жлеза;
    • карцином на дебелото черво;
  • противодейства на остеопорозата;
  • повлиява благотворно кардиоваскуларна болест, кардиопротективни свойства;
  • вазорелаксиращи свойства;
  • хепатопротективен ефект;
  • хипогликемичен ефект;
  • притежава антитромбоцитна активност;
  • силно редуцира холестерола в кръвта;
  • повлиява успешно алкохолизъм и тютюнопушене;
  • облекчава симптомите на менопаузата; 
  • препоръчва се на жените, при които се наблюдава липса на ендогенен естроген, включително на дами в менопауза;
  • според тайландската народна медицина, растението повлиява положително следните състояния:
    • образуване на бръчки;
    • побеляване на косата;
    • нарушен растеж на косъма;
    • катаракта;
    • липса на енергия и подвижност на организма;
    • проблеми с кръвообращението;
    • нарушения на съня;

алкохолизъм

 

Кудзу намалява пристрастеността към алкохол, наркотици и тютюн. Билката поддържа в норма функцията на сърцето и черния дроб, понижава кръвното налягане, подобрява съня, спомага за правилното оросяване на мозъка.

 

 

Кудзу се прилага и при следните други заболявания и състояния:

  • болести на сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, аритмия, гръдна болка);
  • заболявания на горните дихателни пътища (синузит, настинки, грип, сенна хрема);
  • световъртеж;
  • мигрена;
  • кожни заболявания, включително алергични обриви, съпроводени със сърбеж, псориазис;
  • болки в мускулите;
  • морбили;
  • дизентерия;
  • гастрит;
  • треска;
  • диария;
  • синдром на Вей (Wei syndrome);
  • проблеми с кръвообращението.

Негова употреба с лечебна цел се споменава и при полиомиелит, енцефалит, мигрена, диабет. Някои хора използват Kudzu при жажда, схващане на врата, глухота, травматични увреждания, за насърчаване на изпотяването.

Взаимодействие на билката с лекарства:

  • да не се използва съвместно с инсулин и антидиабетични лекарства - билката и съответните медикаменти понижават кръвната захар, поради това могат да доведат до хипогликемия;
  • да не се приема заедно с противозачатъчни медикаменти - понижава ефектът им.

Други употреби на кудзу:

кудзу

Грудките на растението могат да се консумират както картофите. Листата и цветовете на растението също са ядливи. Листата могат да бъдат съставна единица на салати или да се готвят като спанака. От цветчетата се правят сироп, желе или вино.

Дългите му и тънки клони, след изсушаване се използват за плетене на кошници и мебели. Кудзу е подходящо за размножаване на места където почвата се нуждае от предпазване от ерозия.

Поради високата инвазивност на вида в някои краища на света се изпозлват следните методиза борба с него - косене, паша на животните, пръскане с хербициди, биологична борба с гъбички, които да унищожат растението; палене на вида, механично отстраняване.

Корените съдържат нишесте, което традиционно се използва като хранителна съставка в Източна Азия. Във Виетнам с продукта се ароматизира масло, което се изпозлва за направата на напитка през летния сезон. Нишестето се влага в ястия, използва се за сгъстител на сосове, както и може да замести царевичното нишесте.

Желето приготвено от цветовете на кудзу има вкус подобен на гроздово желе. Корените, цветовете и листата на билката притежават антиоксидантна активност, която осмисля употребата им като храна. Пчелите също се хранят с нектар от кудзу по време на суша, като произведеният от него мед има червен или лилав цвят и вкус на грозде или дъвка.

Кудзу е бил използван в продължение на векове в Източна Азия за направата на билкови чайове и тинктури. Чаят, който се прави от билката в Япония се нарича "kuzuyu".

Влакната от дървесината на кудзу приличат на конопени, като традиционно се използват за изработката на дрехи и хартия. Поради тази причина растението е проучвано за подобна употреба в промишлени мащаби.

В южната част на САЩ, кудзу се използва за направата на сапуни, лосиони и компост.

ВНИМАНИЕ!

Не са установени странични реакции при употребата на билката, но появата им никога не трябва да се изключва. Да се използва с повишено внимание от хемофилици - кудзу забавя съсирването на кръвта. Да не се използва от бременни и кърмещи жени.

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛайфстайлХранене при...НовиниСнимкиОрганизацииИнтервютаЛеченияСпортИсторияМедицински изследванияБотаникаСпециалистиЗаведенияПроизводителиХрани и ястия