Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Actinidiaceae (Актинидиеви) Киви, Актинидия

Киви, Актинидия

Сем. Actinidiaceae (Актинидиеви)

Киви, Актинидия - изображение

Киви (Actinidia deliciosa, Kiwi) представлява дървовидна, многогодишна лиана, която се класифицира към семейство Актинидиеви (Actinidiaceae). Някои от хибридните представители на вида се използват за храна. Растението може да се срещне и под името актинидия.

В Китай, въдът се нарича още "ягодова праскова" и се отглежда най-малко от 300 години. Само там са известни над 400 разновидности на киви. Дивите плодове също се берат и използват по предназначение.

Устройство на киви

плод кивиЛианата достига на дължина около 20 метра. Има едри и красиви листа, с големина от 15 до 20 см, разположени срещуположно на клончетата. Кивито е двудомно, еднополово растение - с отделни мъжки и женски цветчета, които се опрашват от пчелите и вятъра. Те се образуват върху едногодишните леторасти. Цъфти през юни. Плодовете, цилиндрично закръглени, узряват в края на октомври и са готови за консумация през декември. Те имат кожеста, мъхеста покривка, зелена, сладка и сочна сърцевина, в която са разположени черни семенца. Масата на плодчетата е от порядъка на от 50 до 100 грама.

Разпространение:

Родина на кивито е Китай, като е обявено за национален символ на страната. Вирее на надморска височина от 600 до 2000 метра. В Европа е пренесено през 1874 г., а у нас през 1976 година. Различни видове киви са разпространени и в Япония и Югоизточен Сибир. Днес Италия е най-големият производител на киви в света, следван от Нова Зеландия и Чили.

Използваема част:

Употребяемата част на кивито са неговите плодове. По-рядко се използват стъблата и корените на растението.

Химичен състав:

Киви съдържа витамин С, витамин А, витамин Е, витамини от група В, фитонутриенти и минерали (калия, калции, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо, натрий), диетични фибри, фолиева киселина, хром, калий, белтъчини, въглехидрати, ензимът актинидин. Актинидинът участва в смилането на месото.

Приложение:

Кивито се изпозлва в козметиката, народната медицина и кулинарията. Проучванията показват, че то може да бъде от потенциална полза за предотвратяване и спиране на някои процеси, които водят до сърдечно-съдови заболявания.

Отвара от клоните и листата на киви се използва за лечение на краста при кучета. В Китай плодове и сок от стъблата се изпозлват за лечение на уролитиаза.

Действие:

  • цялостна защита на организма;
  • неутрализира свободните радикали;
  • контролира нивото на кръвната захар;
  • защита срещу астма;
  • диуретично;
  • антипиретично;
  • успокояващо;
  • имуностимулиращо;
  • антиоксидантно.

Състояния и заболявания, при които се използва киви:

  • камъни в пикочния тракт;
  • рак на черния дроб;
  • рак на хранопровода;
  • ревматоидна артралгия;
  • слабост;
  • изтощение;
  • умствено претоварване;
  • физическа преумора;
  • състояние след преболедувани тежки инфекциозни заболявания;
  • забавено и затруднено храносмилане;
  • кръвотечения;
  • простуда;
  • грип;
  • пневмония;
  • анемия.

Сокът от киви е полезен за прием през студения сезон, като осигурява превенция на простудните заболявания. Консумацията на киви е полезна по време на зарастване на фрактури и рани. Предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания, поради свойството му да възпрепятства образуването на плаки по кръвоносните съдове. Благоприятства метаболизма, включително синтеза на колаген и разграждането на мазнините. Има и данни, че предпазва от развитието на онкологични заболявания и дегенерация на макулата (като последица от стареенето на организма). Киви понижава съсирваемостта на кръвта.

Някои от целите, с които се използва плодът киви в традиционната китайска медицина са: подобрение на храносмилането, намаляне състояние на нервност, превенция на нефролитиаза, профилактика на ревматологичните заболявания, с цел забавяне побеляването на косата. Някои спортисти консумират плода с цел по-бързо възстановяване след състезание или тренировка.

Други употреби на киви:

коктейл с киви

 

Пресни или обработени плодове киви се прилагат широко в кулинарията. Влизат в състава на салати, сладкиши, сладоледи, ястия от месо и риба, коктейли, сокове и други. Изключително полезен е по време на диета, поради това, че ензимът актинидин в него помага много за разграждане на месото. За смилането на плода, организмът изразходва повече калории, отколкото получава от него.

 

 

Обработени стъбла на растението се използват като въжета. Кора, отделена от стъблото в близост до корените и поставена в гореща пепел се втвърдява и може да се изпозлва като молив.

маска с кивиБлагодарение на богатия си витаминен състав, кивито се използва изключително много в козметични продукти насочени към възстановяване кожата на лицето - тонизиращи и почистващи такива, кремове против стареене, пилинг маски. Кожата бива хидратирана, блестяща, без тъмни петна. Кивито изглажда фините бръчки. Възможна е проява на алергия към продуктите, съдържащи киви. Поради това преди да ги използвате, нанесете малко количество киви на каша на нежна област от ръката - сгъвката в лакътната става. Ако след няколо минути не усещате дразнене или не се е появил сърбеж, може да използвате козметика с киви.

Внимание!

Власинки от кората на кивито, попаднали в гърлото могат да предизвикат дразнене. С консумацията на плода не трябва да се прекалява, поради все още не напълно проучената реакция на организма към актинидина в него.

Киви е един от плодовете, които довеждат до по-слабо или по-тежко изразена алергична реакция, особено при децата. Алергените в плода и тези в семената на дърветата, към които много хора проявяват алергия, са еднакви. Алергията към киви се демонстрира със селедните признаци: оток на лигавицата в областта на глътката, затруднено дишане, задушаване, подуване на устните, силен сърбеж в устната кухина.

Ако страдате от алергия към латекс, трябва да консумирате киви с повишено внимание или да избягвате приема му, поради възможност от проява на кръстосана алергия. Тя представлява следното - хора, които са алергични към латекс, е възможно да проявят алергична реакция и към някои цитруси като банан, киви, авокадо.

Прекомерната консумация на киви може да доведе до образуване на бъбречни и жлъчни камъни при хора предразположени към това, поради съдържанието на оксалати в него.

3.6, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлРецептиДиетиСнимкиТестовеНормативни актовеИсторияАптекиПроизводителиХранене при...Алтернативна медицинаНовиниЗаведенияЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиЛеченияКлинични пътекиСпорт