Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Hygrophoraceae Кехлибарена гъба

Кехлибарена гъба

Сем. Hygrophoraceae

Кехлибарена гъба - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска, често с малка вдлъбнатина, с диаметър около 3-5 см, тънко месеста, светло жълта до оранжево-кафява на цвят, покрита с маслинено кафява слуз, която лесно се отмива от дъжда.

Месото е плътно, крехко, бяло, с приятен сладникав вкус и лека плодова миризма.

Гъбата има ламели/пластинки, които се спускат по пънчето, широки, редки, восъчни, жълти до оранжево-жълти на цвят. Споровият прах е бял.

Пънчето е цилиндрично, плътно, гладко, лепкаво, жълто до бледо жълто с пръстеновиден остатък от частичното покривало, който бързо опадва.

Разпространение:
Расте най-често в млади иглолистни гори, предимно борови, през месеците от септември до ноември.

Предназначение:
Малко известна ядлива гъба с добри вкусови качества.

Още по темата:

4.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина