Кехлибарена гъба
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска, често с малка вдлъбнатина, с диаметър около 3-5 см, тънко месеста, светло жълта до оранжево-кафява на цвят, покрита с маслинено кафява слуз, която лесно се отмива от дъжда.
Месото е плътно, крехко, бяло, с приятен сладникав вкус и лека плодова миризма.
Гъбата има ламели/пластинки, които се спускат по пънчето, широки, редки, восъчни, жълти до оранжево-жълти на цвят. Споровият прах е бял.
Пънчето е цилиндрично, плътно, гладко, лепкаво, жълто до бледо жълто с пръстеновиден остатък от частичното покривало, който бързо опадва.
Разпространение:
Расте най-често в млади иглолистни гори, предимно борови, през месеците от септември до ноември.
Предназначение:
Малко известна ядлива гъба с добри вкусови качества.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Hygrophoraceae
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Латинка
- Папирус
- Пейот
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Обикновена есенна гъба, Миша гъба
- Ливадна виолетка
- Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Двуспорова печурка
Коментари към Кехлибарена гъба