Зърнеста копринка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапката, която в младо състояние е яйцевидна, а развита има форма на камбанка. Цветът е от охрено кафяв до жълто-кафяв, на върха е по-тъмна. Повърхността е радиално набраздена, често е осеяна със ситни, белезникави люспици и блестящи зрънца, които лесно се измиват от дъжда, затова може и да липсват. В младо състояние ръбът е подвит и свързан с пънчето частично покривало и е неправилно вълновиден, а при стари екземпляри е дълбоко насечен и подвид нагоре.
Месото е тънко и белезникаво, без аромат.
Гъбата има пластини/ламели, които са сраснали с пънчето, широки, гъсти, в младо състояние са бели, а по-късно стават сивкави, кафяви и накрая черни, както при всички чернилки и се втечняват. Споровият прах е тъмнокафяв.
Пънчето е цилиндрично, бяло, кухо, копринено влакнесто.
Разпространение:
Расте на кичури върху дървесина в гори, градини, паркове, през месеците от май до ноември.
Предназначение:
Добра ядлива гъба само в млада възраст, докато пластинките са бели.
Забележка:
При едновременна употреба с алкохол е ОТРОВНА!
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
РИЪЛИ ХЕЛТИ КОРДИЦЕПС капсули * 60
БЕЛИТА ПЛЕКС ТЕРАПИ ШАМПОАН ПРАЙМЪР ЗА КОСА 400 мл
БОГАТИНА КОПРИНЕНИ ПАШКУЛИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕ * 30
ДЕМЕЛИС КОМПЛЕКТ TITANIUM BLACK MAT
Безплатна доставка за България!РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Coprinaceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Гъби портобело
- Латинка
- Пъстърва гъба
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Пържени гъби със сметана и лук
- Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Обикновена сливовка, Сливарка, Кайсиевка
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
Коментари към Зърнеста копринка