Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка

Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка

Сем. Tricholomataceae

Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита - широко дъговидна до плоска с гърбица в средата, диаметър около 2 — 6 см, на цвят охрено кафява, по-късно избледнява до охрена. Ръбът е тънък, първоначално подвит навътре, по-късно изправен, а понякога извит нагоре, вълновиден, радиално набразден, често дълбоко насечен. Кожицата е гладка, гола, при изсъхване се набръчква, а понякога и напуква.

Месото на гъбата е тънко, жилаво, бяло или бледожълто, с приятен вкус и бадемов мирис.

Гъбата има ламели/пластини, които са свободни от пънчето, нарядко разположени, дебели, широки, белезникави, по-светли от гуглата, редуват се къси с по-дълги. Спорите са яйцевидни, със заострен край, гладки, безцветни. Споровият прах е бял.

Пънчето е цилиндрично, плътно, при стари екземпляри е кухо, жилаво (не е годно за консумация), гладко, фино кадифено, бледо охрено, с дължина от 4 до 8 см..

Разпространение:
Расте върху тревисти места, ливади, пасища, горски поляни, на самодивски кръгове, през пролетта до късна есен (април до октомври).

Предназначение:
Много добра ядлива гъба. Употребява се в прясно състояние, консервирана и сушена.

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина