Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка

Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка

Сем. Tricholomataceae

Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полусферична, а развита - разперена до плоска, при по-стари екземпляри - леко вдлъбната, с диаметър около 5 — 20 см, сиво-бяла, пепеляво сива до сиво-кафява, по-тъмна в центъра. Ръбът в начално е подвит навътре, а по-късно е почти изправен, целокраен, равен, често насечен. Кожата е гладка, суха, първоначално с белезникав налеп като плесен, а после гола и лъскава.

Месото е дебело, бяло, твърдо и крехко, с гъбна миризма и приятен вкус.

Гъбата има ламели/пластинки, които са нагъсто разположени, тесни, спускащи се по пънчето, белезникави до бледожълтеникави. Спорите са елипсоидни, гладки и безцветни. Споровият прах е кремаво бял.

Пънчето е с бухалковидна форма, често силно задебелено в основата, в младо състояние е плътно, а по-късно с гъбеста сърцевина до кухо, влакнесто набраздено, еластично, белезникаво до сиво-кафяво.

Разпространение:
Расте върху почва в иглолистни, широколистни и смесени гори, на самодивски групи, през есента (от септември до ноември).

Предназначение:

Добра ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние, сушена или консервирана.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина