Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Елда, Гречиха, гречка

Елда, Гречиха, гречка

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Елда, Гречиха, гречка - изображение

Елда (Fagopyrum Esculentum) e едногодишно растение с бели цветове и с плод - торбести кутийки. Често е възприемана като зърнена култура, но всъщност не е житно растение, а принадлежи към семейство Лападови (Polygonaceae), заедно с лапад, киселец, ревен и други. Растението е познато още с имената гречиха и гречка (както я наричат в Русия).

Вкусна и полезна, елдата е чудесна за включване в дневното ни меню.

Устройство на елда

Елдата е многогодишно, бързорастящо растение, достигащо от 0,60 до 1,25-1,5 м височина.

Кореновата система е разклонена, като основният корен е дълъг, силно развит и достига влажната почва в дълбочина.

Цвят елда

Цветовете обикновено са бели, но се срещат още розови и жълти. Достигат около 4-6 мм и са групирани са в клъстери.

Имат по 5 венчелистчета, напълно разделени едно от друго, разположени звездовидно и 8 тичинки, оцветени в нежен розов цвят. Чашелистчета също са 5, напълно разделени, оцветени в много светлозелено. Яйчниците се състоят от 3 обединени плодника.

Цъфтежът се наблюдава от юли до септември, а ароматът е сладък, наподобяващ уханието на мед.

Листа елда

Цветовете на елдата са хермафродитни (т.е. имат и мъжка, и женска част - андроцей и гинецей), но могат да се опрашват сами, тъй като са морфологично несъвместими (хетеростилия). Една част от цветовете са с по-дълги тичинки и по-къса стигма, а другата част са с по-къси тичинки и по-дълга стигма (херкогамия). Опрашването се извършва от пчели и сирфидните мухи (цветарки).

Листата са прости, светлозелени, със сърцевидна форма и гладки ръбове. Разположени са мозаечно (през едно).

Плодът е кутийка, която изсъхва, но не се разпуква (отваря) при узряване.

Семена елдаСемената на елдата имат форма на тристенна пирамида, като от един цвят се заражда едно семенце. Отвън цветът им е от светлокафяв до сив, а вътре са бели.

Узряването се наблюдава от август до октомври, като особеност на елдата е, че това се случва неравномерно - в продължение на няколко седмици.

Елдата обича слънчевите лъчи и не може да расте на сянка. Предпочита влажна почва, но понася и засушаване. Чувствителна е към измръзване, но е устойчива на заболявания и насекоми, поради което не е необходимо използването на пестициди по време на отглеждането й.

Разпространение на елда

Разпространение на елдаПроизхожда от Югоизточна Азия, където е възникнала около 6000 г. пр.н.е. От там се разпространява в Централна Азия и Тибет, а след това в Близкия Изток и Европа. Използването й в Европа е документирано около 5300 г. пр.н.е., откогато датират първите признаци за възникване на селското стопанство, а на Балканите - около 4000 г. пр.н.е. Елдата е една от най-ранните култури, пренесена от европейците към Северна Америка.

Днес най-големите производители на елда в света са Русия, Китай, Украйна и Северна Америка, следвани от Казахстан, Полша, Япония и Бразилия.

Интересен факт е, че родината на елдата е Индия, най-популярна е в Русия, но най-добрата диета с нея е разработена от шведски диетолози.

Използваема част на елда

 • семена - използват се сурови или варени се в козметиката, в кулинарията, както и с лечебна цел; под формата на кълнове се добавят към салати; могат да се смелят на брашно и да се използват за приготвянето на вкусни печива или сгъстяване на ястия; под формата на лапа се използват за възстановяване потока на млякото при кърмачки;
 • листа - използват се сурови или варени, като спанак; богати са на рутин (витамин Р) и фитонутриенти, което ги прави изключително здравословни.

Химичен състав на елда

 • нишесте (25% амилоза и 75% амилопектин);
 • голямо количество белтъчини;
 • желязо;
 • калций;
 • цинк;
 • селен;
 • антиоксиданти;
 • органични киселини (лимонена, ябълкова);
 • витамини А, С, РР, P и от група В;
 • флавоноиди.

Семената на елдата съдържат всички незаменими аминокиселини, като в най-голямо количество са лизин, треонин, триптофан, метионин.

ДЕЙСТВИЕ:

 • помага забавянето процеса на стареене;
 • подходящо средство за отслабване;
 • увеличава мускулната сила и издръжливост за спортуващите;
 • подхранва кожата, косата и ноктите;

ПРИЛОЖЕНИЕ:  

 • в козметикара;
 • в кулинарията;
4.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиДиетиХрани и ястияРецептиЛюбопитноСпортСнимкиЛайфстайлХранене при...Алтернативна медицинаТестовеНовиниБотаникаИсторияКалкулаториПроизводителиЛечения