Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ericaceae (Пиренови) Снежна роза

Снежна роза

Сем. Ericaceae (Пиренови)

Снежна роза - изображение

Снежна роза (Rhododendron caucasicum) представлява вид родoдендронов, вечнозелен храст, цъфтящ в бели цветове, принадлежащ към семейство Пиренови (Ericaceae). В пределите на родното й разпространение е известна и с имената кавказки рододендрон, грузинска снежна роза, сибирски рододендрон, сибирска снежна роза.

Устройство на снежна роза

храст снежна роза

 

Растението достига височина около 1-1,5 метра и толкова ширина на храста. Клоните на снежната роза са с дебела тъмнокафява кора. Листата й са продълговати или елипсовидни, с дължина от 4 до 12 см и ширина от 2 до 4 см. Горната им повърхност е матово тъмнозелена, а долната с кожеста текстура и кафява на цвят.

 

цвят на снежна розаЦветовете са от порядъка на 7 до 10, събрани в компактни съцветия. Имат форма на широка фуния или камбанка, бели със светлозелен отенък, а по-късно придобиват червеникав такъв. Срещат се и краски от чисто бяло до кремаво-бяло и светло розово - в зависимост от географското местоположение на растителния вид. Свободно в природата той цъфти от май до юли месец. Истинският вид с бели цветя е рядка находка.

Разпространение на снежна роза

снежна роза

Видът е ендемичен за Голям Кавказ и Малък Кавказ и се среща в субалпийската и алпийската зона, между 1600 и 3000 метра надморска височина. Расте и в Задкавказието и Северна Турция. Вирее по северни скалисти склонове, обикновено на безводна почва. Студоустойчив е, но не особено на засушаване.

 

 

Използваема част на снежна роза

От растението се извлича екстракт, който се употребява в алтернативната медицина. Събира се само през пролетта, когато полифенолните съединения в него са в най-високия си потенциал. След пролетта тези много важни полифеноли бързо намаляват.

Химичен състав на снежна роза

Във фитохимичният състав на грузинския рододендрон влизат флавонови гликозиди, кафелова киселина, антоцианини, хлорогенни и галови киселини, полифеноли, флавоноиди, проантоцианидини и др.

Лечебни свойства и приложение на снежна роза

храст снежна розаСнежната грузинска роза съдържа съединение, което е уникално за "контрола на мазнините" и притежава антиоксидантни свойства. Въпреки това, ползите от това удивително растение достигат далеч отвъд неговото ефективно управление на естественото тегло, тъй като се използва и за лечение на хронични заболявания като ревматизъм, артрит, високо кръвно налягане и подагра. Други физиологични ползи от него включват стимулиране на телесната топлина и увеличаване на диафорезата, което спомага за отделянето на токсини и отпадъчни вещества от тялото. Дори и днес сибирският рододендрон остава много популярна традиционна напитка в Република Грузия и е почитан като една от тайните на грузинското дълголетие. Сибирският рододендрон е безопасен и ефективен за човека. Провеждат се клинични изследвания по отношение на лекарствената му употреба при раковите заболявания.

Сибирската роза и наднорменото тегло

Местните жители на република Грузия отдавна са запознати със здравословните свойства на чая, приготвен от младите пролетни листа на Rhododendron caucasicum, богат на полифеноли. Днес хората в Съединените щати осъзнават стойността му като агент за отслабване. Освен неговите антиоксидантни ползи, екстрактите от младите листа на този вид рододендрон осигуряват същите способности за инхибиране на липазата, каквото правят днешните хапчета за отслабване, но без да се свързват с мазнини или премахват мастноразтворимите витамини. Докато липазният ензим пречи на метаболизма на мазнините, който е от съществено значение за загубата на тегло, все още е необходимо определено количество мазнини за усвояването на витамини и други хранителни вещества, както и за производството на хормони. Много полифеноли, естествено присъстващи в младите листа на рододендрона, специфично инхибират действието на липазния ензим, докато безопасно предотвратяват поемането на мазнини.

листа на снежна розаНаучните изследвания, проведени в Московския държавен университет, показват, че когато инхибирането на липазата се осъществява чрез използване на Rhododendron caucasicum, около 15-20% повече мазнини преминават през храносмилателния тракт, за да се екскретират, което води до загуба на тегло от 2 до 12 килограма за кратък период от време.

За разлика от лекарствата, клиничните изпитвания на билката показват, че тя не намалява липазната функция до такова ниво, което може да застраши нормалното метаболитно равновесие, а само я блокира достатъчно без риск за здравето. Проучванията установяват, че използването й три пъти на ден, преди хранене, води до естествено 15-20% намаление на асимилацията на мазнините. Тези тестове ясно показват, че снежната роза е безопасна и обещаваща естествена алтернатива на фармацевтичните лекарства предназначени за контрол на теглото, които могат да причинят вредни странични ефекти на организма.

Грузинското дълголетие и снежната роза

В Република Грузия, не е необичайно хората да живеят над 100 години като активни членове на обществото. Когато руснаците се женят, те предлагат тост за булката и младоженеца, като им подаряват грузинско дълголетие. Каква е тайната им? В продължение на повече от 2000 години грузинците консумират алпийски чай като ежедневен ритуал, заедно с кефир, съдържащ единадесет различни пробиотици. Освен това водата, която пият, е пълна с ледникови минерали. Теоретично се предполага, че дългият им живот може да се дължи на редовната консумация на тези традиционни кисело мляко (кефир) и богати на флавоноиди храни като вино и мед, както и на техния алпийски чай. Последните проверими статистически данни от Република Грузия показват, че има почти 23 000 грузинци над 100-годишна възраст въз основа на население от само 3,2 милиона души. Една от основните причини за тяхното дълголетие е Rhododendron caucasicum, съставка в алпийския чай.

грузинска розаТридесет години изследвания показват, че фенилпропаноидите в рододендрона подобряват физическите способности, повишават активността на сърдечно-съдовата система и увеличават кръвоснабдяването на мускулите и особено на мозъка. Rhododendron caucasicum увеличава резистентността на мозъка към дисбаланси поради химически, физически и биологични причини. Също така е антибактериално средство, като същевременно позволява на пробиотиците да процъфтяват. Той действа като детоксикант, и е силно активен P-витамин, предпазващ от чупливост на капилярите и е отличен чистач на свободните радикали. Проучванията показват, че снежната роза инхибира или премахва активността на ензима хиалуронидаза, известен като инициатор на рака на дебелото черво.

Проф Димитрий М. Росийски, доктор на научните изследвания в Съветската медицинска академия на науката, провежда двойно-сляпо плацебо проучване върху седемдесет души, диагностицирани с циркулаторна недостатъчност и атеросклероза, някои с високо кръвно налягане и доказателства за минали инфаркти. Прилагана е 30 милиграма дневна доза екстракт от рододендрон за 15-дневен период при пациенти с понижено кръвно налягане, като се наблюдава подобряване на коронарната циркулация, намаляване на серумния холестерол и елиминиране на болката в областта на гръдния кош. Последващите проучвания в Първа централна болница в Москва показват сходни резултати при пациенти със сърдечни заболявания, страдащи от втвърдяване на артериите. Лекарите Авраамова и Гълперин провеждат клинични проучвания в Московската държавна болница на 24 мъже и 36 жени на възраст 18-65 години с диагноза недостатъчност на митралната клапа (пролапс). Подобренията са очевидни при пациентите, приемащи екстракт от рододендрон в сравнение с тези, които не го получават. Сърдечните удари при тези, получаващи екстракта, са намалени от 90 до 70 удара в минута, а систоличното кръвно налягане е понижено от 177 на 160 mm Hg (милиметра живачен стълб). Отново, проучвания в Първа централна московска болница разкриват, че когато 50 мг от Rhododendron caucasicum, разреден във вода, е бил даден на 170 доброволци, страдащи от тежка подагра, средният разряд на пикочната киселина се повишава с 55-60%, а болката преминава след няколко часа.

грузинска розаГрузинската академия на науките дава 50 до 100 мг на ден от снежната роза на 114 пациента, хоспитализирани за депресия. Резултатите показват забележимо намаление на депресивните симптоми при 93 от пациентите. Подобни резултати са постигнати от изследването на Московската държавна болница, което показва подобряване при 162 пациенти с тежка депресия. Инхибирането на Rhododendron caucasicum или активността на хиалуронидазата и последващата полза за пациентите с остеоартрит е една от ключовите ползи за антистареенето. Една от теориите за причината за артрита е, че тя може да се появи поради анормалното освобождаване на ензима хиалуронидаза от хрущялните клетки. Това води до разрушаване на хрущяла и разрушаване на ставата. Може би инхибирането на хиалуронидазната активност е ключът към превенцията на артрита.

Рододендронът също е силно антибактериален агент, може би поради наличието на добре известни антибактериални съединения хлорогенни и кафееви киселини, за които е известно, че съществуват в това растение. Тестовете сочат, че той е по-ефективен от виното от гроздови семена или от боровата кора като антибактериален проантоцианидин. В 24-часовия тест на 12 000 бактерии Staphylococcus aureus, процъфтяващи в разтвор, всички те са напълно елиминирани от този вид рододендрон, но 300 колонии все още оцеляват в петриевото блюдо на гроздови семена, а 370 в разтвор на борова кора. Rhododendron caucasicum е уникално растение сред всички други видове рододендрон и се счита за безопасно за консумация от човека. Докладвано е, че някои рододендрони, особено цветята им, съдържат сивоатоксини, които не са разтворими във вода и могат да бъдат вредни.

снежна роза в планинатаСнежната роза е била използвана в чуждестранни болници за лечение на сърдечни заболявания, артрит, подагра, висок холестерол, проблеми с кръвното налягане, депресия, неврози и психози, и проблеми с концентрацията. Заедно със силен режим на пробиотични добавки и поддържане на здравословен минерален баланс в тялото, приемането на Rhododendron caucasicum може да даде на организма Ви инструментите, от които се нуждае, за да се постигне нивото на дълголетие, което се ползва от по-старите грузинци.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=120&taxon_id=242442794
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rhododendron_caucasicum
http://expeditiontohealth.com/linked/rhododendroncaucasicum.pdf
http://www.encognitive.com/node/2676

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлСпортНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиИсторияДиетиПсихологияХранене при...ТестовеРецептиЛеченияКалкулаториПроизводители