Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales Сем. Malvaceae (Слезови) Бамя, Баян

Бамя, Баян

от 03 ное 2016г., обновено на 26 март 2024г.
Автор: Мариета Георгиева
Бамя, Баян - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Бамя, Баян (Abelmoschus esculentus) е цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Слезови (Malvaceae), към което се причисляват много икономически важни растения, като памука, какаото, хибискуса и други. Бамята е известна също със синонима Hibiscus esculentus, тъй като преди е била класифицирана към род Хибискус, след което е отделена в Abelmoschus.

В много англоезични страни бамята е известна като "дамски пръсти" (ladies' fingers), заради по-тънките, пръсто-образни шушулки на някои сортове.

В Африка и Азия растението е високо ценено векове наред, а приложение намират всичките му части.

Устройство на бамя

бамя

Изображение: Challiyan, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Бамята достига обикновено 1,5-2 метра височина, макар да са регистрирани екземпляри високи 4 метра. Видът е многогодишен, но се отглежда като едногодишно растение. Стъблото е месесто, с твърди влакна. Цялото растение излъчва приятен аромат, наподобяващ карамфил.

Листата са единични, прости, като на широчина достигат около 50 см, а на дължина - 35 см. Те са назъбени и осеяни с множество власинки и на двете повърхности. При различните сортове листата търпят промяна - при някои са дълбоки лобове, а при други лобовете са по-малки. Отделните делчета може да са от 3 до 7. Всяко листо има отделна дръжка, свързваща го със стъблото и достигаща около 50 сантиметра дължина.

Цветът е нежен и невероятно красив, също както прекрасните хибискуси, към чийто род е принадлежала бамята. Обикновено е жълт (по-рядко бял) с тъмночервен, лилав или морав център. Цветът достига до 8 сантиметра в диаметър, като е захванат за стъблото чрез дебела цветна дръжка, дълга около 4 сантиметра.

Цветовете на бамята са хермафродитни (двуполови). Тичинките (мъжката част) са бели, многобройни, съвсем къси и прибрани към плодника (женската част), образувайки колона с дължина до 2,5 сантиметра. Близалцето (част от плодника) обикновено е тъмнолилаво, приличащо на нежно кадифе. "самоопрашващо се растение." Цъфтежът се наблюдава от юли до септември.

Чашката е изградена от два кръга чашелистчета: вътрешни, по-големи и външни, по-малки и тънки, което е характерен белег за голяма част от представителите на семейство Слезови. Защитна роля имат вътрешните чашелистчета, а външните - по-скоро декоративна.

Плодовете, заради които най-често се отглежда растението, представляват капсула (шушулка) с дължина от 10 до 25 см - варира при отделните сортове. Капсулките са издължени, пирамидални, с остър край, като в сечение най-често са звездовидни (наподобяват звезда с много лъчи), но може да бъдат и кръгли (по-рядко срещани). Разположени са поединично в пазвите на листата и са захваната чрез дебела дръжка за стъблото. Плодовете се събират когато са млади и крехки, преди да узреят на 3-ти - 5-ти ден от развитието си, когато са лъскави и по тях липсват жълто-кафяви петна.

В този период цветът на шушулките е

  • бледо- или тъмнозелен,
  • жълт,
  • червен или червено-зелен,
  • лилаво-червен,

също в зависимост от сорта, като най-разпространена е зелената бамя.

бамя

Изображение: Andrew Z. Colvin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

При пълното узряване плодовете потъмняват, разделят се на сегменти (по ръбовете) и се разтварят, за да изпадат семенцата.

Когато целта е да се съберат семенцата и да се използват за посев, от голямо значение е шушулките да се оставят да презреят и изсъхнат на стъблото, но трябва да се съберат преди да се се разпукали - за да се избегнат значителни загуби от реколтата.

Семената на бамята са сферични или овални. Във всяко плодче има до 100 броя семенца, наредени в концентрични редове по дължината на плода, разделени чрез съвсем тънки ципи. В младите (неузрели) плодници семенцата са бели на цвят. При пълно узряване стават масленозелени до черни, осеяни с множество фини линийки и с бяло връхче. Кълняемостта им се запазва до 5 години.

Разпространение на бамя

Бамята е култигенно растение (растение, което е било променено от хората чрез процес на селективно размножаване). Точният й произход не е известен, поради алополиплоидния й характер (съдържа хромозомен набор на два различни вида - Abelmoschus ficulneus и A. tuberculatus).

Има три теории за произхода на бамята - от Южна Азия, Западна Африка и от Източна Африка. Привържениците на третата теория изтъкват наличието на предполагаемите "родители" на бамята в този район. Подкрепящите западноафриканския произход на растението напомнят за по-голямото разнообразие на бамя в тази част на континента. А привържениците на третата теория посочват източници за отглеждането й в Египет още през 2000 г. пр. н. е.

Интересно е да се отбележи, че египтяните и маврите през 12-ти и 13-ти век използват арабската дума за растението, bamya, от което може да се съди, че е пренесено в Египет от Арабския полуостров. Според други източници обаче, бамята е навлязла много по-рано от Етиопия към Арабия през пролива Баб ел-Мандеб.

Какъвто и да е произхода на растението, днес то е широко разпространено и се отглежда в тропическите, субтропическите и топли райони с умерен климат по целия свят. Бамята е особено популярна в Африка, Индия, Филипините, Тайланд, Бразилия, Турция, Испания, Европа и южната част на САЩ.

Бамята се развива добре върху песъчливи и глинести почви, които трябва да са добре дренирани. Относно рН, бамята е толерантна към киселинни, неутрални и основни (алкални) почви, като може да расте и в силно алкални почви.

Това, към което е капризна бамята е топлината, слънцето и поливането. Растението е изключително топлолюбиво и не може да расте на сянка. Обича влагата както в почвата, така и във въздуха.

Използваема част на бамя

Използват се всички части на растението:

  • плодове;
  • листа;
  • семена;
  • кората на стъблото;
  • корен.

Химичен състав на бамя

Бамята е с високо съдържание на фибри и богата на витамини и минерали, включително калций и витамин C. Тя е източник на ценни хранителни вещества, като например:

  • пектин;
  • желязо;
  • витамин А;
  • галактуронова киселина;
  • рамноза;
  • глюкоза.

В половин чаша нарязана и сварена бамя (около 70-75 грама) се съдържат:

  • калории - 25;
  • диетични фибри - 2 грама;
  • протеин - 1,52 грама;
  • въглехидрати - 5.76 грама;
  • витамини: витамин А - 21 мкг; витамин С - 13.04 мг; витамин Е - 0,18 мг; витамин К - 20 мкг
  • фолиева киселина - 36,5 микрограма;
  • минерали: калций - 50,4 мг; желязо - 0,4 мг; калий - 256.6 мг; магнезий - 46 мг; фосфор - 47 мг; цинк - 0, 40 мг.

Лечебни свойства и приложение на бамя

Свойства и действие на растението

Различните части на растението имат разнообразно действие, като:

  • спазмолитично;
  • облекчаващо;
  • потогонно;
  • диуретично;
  • стимулиращо;
  • омекотяващо;
  • овлажняващо;
  • регенериращо.

Редовната консумация на бамя има редица ползи за здравето, а именно

  • Високото съдържание на фибри в бамята спомага за стабилизирането на кръвната захар, чрез ограничаване на скоростта, с която захарта се абсорбира от стомашно-чревния тракт.
  • Бамята има силни антиоксидантни и имуностимулиращи свойства.
  • Лепкавия клей на бамята се свързва с "лошия" холестерол и жлъчните киселини, при което ги извежда от организма, осигурявайки пречистване на черния дроб.
  • Бамята подпомага смазването на дебелите черва, осигуряващо редовно и меко изхвърляне на отпадните продукти, благодарение на което лесно може да се елиминира запека. Освен това, тя има способността да абсорбира водата, при което помага да се предотврати диарията.
  • За разлика от суровите пшенични трици, които може да раздразнят чревния тракт, клеят на бамята дори успокоява раздразненията.
  • Бамята насърчава развитието на пробиотични бактерии, което допринася за здравето на стомашно-чревния тракт.
  • Клеят на бамята се използва за лечение на язви, както и за поддържане подвижността на ставите.
  • Редовната консумация на бамя поддържа структурата на капилярите. Препоръчва се при синдром на раздразнените черва, депресии, чувство за слабост, астма и други белодробни проблеми; за предотвратяване на катаракта, диабет, атеросклероза; за нормализиране нивата на кръвната захар и високия холестерол.
  • Бамята предпазва от появата на пъпки и поддържа кожата млада и красива.

Бамята се прилага основно във

  • в кулинарията, под формата на храни и напитки;
  • за медицински цели;
  • за производство на влакно, хартия и други.

Приложение на бамята с медицински цели

бамя

Изображение: Earth100, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

В традиционната източна медицина листата и незрелите плодове на бамята се използват от векове. Тя помахала на хората да запазят здравето и красотата си.

Под формата на лапи те се прилагат за облекчаване на болката, овлажняване на кожата, предизвикване на изпотяване, предотвратяване на скорбут и лечение на инфекции на пикочните пътища. Отварата от младите плодчета се прилага при простудни инфекции, дизурия и гонорея.

В Конго (Бразавил) отвара от листата се прилага при сърдечни болки и за улесняване на раждането.

Сокът от корените се използва външно в Непал за лечение на порязвания, рани и циреи. А в полуостров Малака коренът е бил използван за лечение на сифилис.

Клеят на бамята се използва за подмяна на плазмата в кръвта и за увеличаване на кръвния обем.

За получаване на клей, неузрелите шушулки се нарязват на филийки и се поставят във вода, която след това се вари. Клеят е киселинен полизахарид, съставен от галактуронова киселина, рамноза и глюкоза и има тенденция да се разпада при прегряване.

Отварата от печени семена действа спазмолитично и потогонно.

Според проведени проучвания, приемът на стрити на прах семена и кора на растението бамя е ефективен при хиперлипидемия и диабет. Резултатите показват значително повишаване нивото на хемоглобина (Hb) и общия протеин (TP); намаляване на серумната глутамат-пируват трансфераза (SGPT) и нивото на гликирания хемоглобин (HbA1); както и нормализиране на липидния профил.

В кулинарията

  • Приложение на плодовете

Плодовете на бамята имат уникален вкус и консистенция, а при обработка освобождават лепкав клей, който се използва за сгъстяване на ястия и супи. Именно клеят е причината, поради която мнозина не харесват този ценен зеленчук. Не всички знаят обаче, че мазната текстура може да се намали чрез малко по-продължително варене в подсолена вода, последвано от промиване с вода.

Бамята се използва широко в африканската, индийската, карибската и кухнята на Близкия изток. Известна е също и в южните части на САЩ, където тя е ключова съставка в прочутата яхния „гъмбо“ (gumbo) - традиционно ястие, приготвяно от месо или морски дарове (най-често скариди или миди), целина, лук, чушки и бамя, за ароматизиране и сгъстяване на ястието.

Незрелите плодове обикновено се варят, но също така се приготвят и пържени, задушени, печени, а някои ги консумират сурови. Използват се използва за направата на супи, сосове, яхнии, къри и дори салати.

Бамята може да се запази за дългосрочна употреба чрез мариноване или изсушаване и смилане на прах.

Лепкавата слуз, която отделя бамята също е била използвана за избистряне на сока от захарна тръстика, при приготвянето на меласа в Индия.

  • Приложение на листата

В Западна Африка и Югоизточна Азия се използват младите листа на растението като зеленчуци, така както спанакът например. Понякога се изсушават и смилат на прах за дългосрочно съхранение. При недостиг на храна, в тези райони се консумират дори цветните пъпки и листенцата на цвета, най-често варени.

  • Приложение на семената

В някои области, печените семена от бамя се смилат и се използва като заместител на кафето. В Централна Америка, Африка и Малайзия са смятани за най-добрият заместител на кафето.

Семената на бамя често се използват както зърната на граха, боба или лещата, в ястия с ориз и супи. В Нигерия се приготвя традиционно ястие от семена на бамя, известно като dandawan betso. В Индия от тях се приготвят ароматни къри сосове и дипове.

След смилане, от семената може да се прави хляб или продукт подобен на соевото тофу.

  • Приложение на корена

Коренът на растението е ядлив, но много фиброзен, лепкав, без особен вкус. Използва се по-скоро с лечебна цел.

Добиване на влакна

От кората на стъблото на бамята се получава копринено влакно, което много лесно се извлича. То е бяло до жълто на цвят, силно, но и доста сурово.

Блакното добито от стъблото на бяма може да се усуче в прежда, въже и зебло, поради което е намерило приложение при изработка на рибарски въдици, капани за дивеч, хамаци и други.

Стъблото е било използвано също и за производство на хартия и картон.

Други приложения

Листата от бамята и сухите шушулки от семената понякога са били използвани като храна за добитъка, а листните връхчета са давани на тревопасните.

Клеят на бамята е добавян като лепило при гланциране на хартията в Китай.

Начин на употреба на бамя

Вече стана въпрос за кулинарните употреби на бамята, затова тук ще се спрем на конкретни рецепти за извличане на лечебните й свойства.

Лечебна вода от бамя

За да се възползвате от гореизброените ползи от бамята е важно да я консумирате редовно. Най-добър и мощен ефект обаче има лечебната вода от бамя, която може да приготвите много лесно. Рецептата е следната:

  • избирате 5 млади, свежи и лъскави плодове бамя, на които изрязвате шапчиците (краят откъм дръжките); вечерта ги поставяте в чаша вода; сутринта отстранявате шушулките и изпивате лечебната вода на празен стомах.

Рецепта за разкрасяване с бамя

Бамята има изключителни регенериращи свойства приложена върху кожата, като стимулира производството на колаген, овлажняването и изглаждането на тена. Освен това предпазва от акне, псориазис и други кожни заболявания.

За да се възползвате от чудодейните свойства на бамята и върху лицето си:

  • сварете 2 чаши нарязани млади шушулки в 2 чаши вода за 10-15 минути. Отстранете тенджерата от печката и оставете да се кисне още 10 минути. Отцедете бамята и я смесете с масло от жожоба или друго базово масло. Направете каша и я нанесете върху лицето и шията. Оставете да подейства 15-20 минути, след което изплакнете с топла вода.

Повтаряйте процедурата веднъж седмично.

Интересно за бамята

Оказва се, че семената на бамята са изключително маслодайни. Така например от някои сортове може да се добие до 40% масло. Едно от много интересните приложения на бамята е употребата на маслото й като биогориво.

Според проучване, проведено през 2009-та година, освен като здравословен заместител на кафето, семената от бамя се оказват и чудесен потенциален заместител на бензина.

Отглеждане на бамя

Ако искате да отглеждате това полезно и красиво растение, е важно да спазвате няколко препоръки.

Можете да засадите семената от бамя на закрито, в саксии, 3 до 4 седмици преди датата на последната пролетна слана. Важно е саксиите да бъдат поставени на слънчево място.

Семенцата се засаждат на 1,5 - 2 сантиметра дълбочина. За да се ускори покълването, може да ги поставите предварително за една нощ в чаша хладка вода.

Преди да поставите разсадите в земята се уверете, че те са достатъчно силни и че времето е устойчиво топло (не се очакват резки спадове на температурата или обилни валежи). Най-добър ориентир е температурата на почвата. Тя трябва трайно да се задържи на 18-21 градуса.

Почвата трябва да е плодородна и добре дренирана. Мястото не бива да е сенчесто.

Засадете коренчетата на 30-45 сантиметра едно от друго в редове, като между самите редове трябва да има около 1 метър разстояние. Това е необходимо, понеже растенията стават високи и широки и трябва да има достатъчно място, за да се обгрижват и берат. Редовно поливайте и плевете младите растения.

Първата реколта обикновено е готова около 55 дни след покълването на семенцата, а млади плодове се появяват през цялото лято до началото на есента.

Потенциални проблеми

Като цяло отглеждането на бамя не е свързано със сериозни проблеми, във връзка с болести и инвазия на насекоми. Все пак е възможно насажденията да бъдат нападнати от листни въшки, белокрилки, голи охлюви и други вредители.

При лошо дренирани почви пък може да се появи кореново гниене. Бамята е податлива на брашнеста мана, което налага предприемане на своевременни мерки.

Внимание!

Влакънцата по шушулките на плода, листата и стъблата може да предизвикат кожно раздразнение при бране, познато като фитодерматит. Вследствие на това се появява зачервяване, парене и сърбеж.

За да се избегне това дразнещо неразположение, се препоръчва при бране на по-големи количества бамя да се използва защитно облекло, а именно риза (блуза) с дълги ръкави и ръкавици. При измиване на плода, влакънцата се отстраняват.

Както беше споменато, плодът е захванат за стъблото чрез дебела дръжка. Поради това, за по-голямо улеснение може да използвате лозарски ножици.

Заглавно изображение: Delince.J, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Звездан, Обикновен звездан Звездан, Обикновен звездан
  • Ветрогон, Биволски трън Ветрогон, Биволски трън
  • Обикновен сърпец Обикновен сърпец
  • Бигнония Бигнония
4.2/5 5 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

АДВЕНТ ЛАЙФ ТЕСТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА 4 в 1
10.30лв.

АДВЕНТ ЛАЙФ ТЕСТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА 4 в 1

Безплатна доставка за България!
БАКТИГРАС ЛЕПЕНКА 5 см / 5 см  * 1
1.50лв.

БАКТИГРАС ЛЕПЕНКА 5 см / 5 см * 1

БАКТИГРАС ЛЕПЕНКА  10 см/10 см   * 1
2.70лв.

БАКТИГРАС ЛЕПЕНКА 10 см/10 см * 1

БАКТИГРАС ЛЕПЕНКА 15 см / 20 см * 1
5.10лв.

БАКТИГРАС ЛЕПЕНКА 15 см / 20 см * 1

ОКАДЕКС ДЕРМАЛЕН СПРЕЙ 50 мл
225.00лв.

ОКАДЕКС ДЕРМАЛЕН СПРЕЙ 50 мл

Безплатна доставка за България!
НАУ ФУДС ПАУ ДАРКО - МРАВЧЕНО ДЪРВО капсули 500 мг * 100
28.00лв.

НАУ ФУДС ПАУ ДАРКО - МРАВЧЕНО ДЪРВО капсули 500 мг * 100

Коментари към Бамя, Баян

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Бамя, Баян
    www.framar.bg 
    на 19 June 2025 в 13:03
    Коментирайте "Бамя, Баян"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Розиди (Rosids)
  • Разред Malvales
  • Сем. Malvaceae (Слезови)
  • Хирургически дренаж
  • Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
  • Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
  • Рани
  • Диабет
  • Диета № 9 - при диабет
  • Отстраняване на кърлеж
  • Вижте 14 любопитни факта за кръвта, които може би не знаете
  • E11 Неинсулинозависим захарен диабет
  • Лечение на синузит
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 141 дни, 21 часа

Изтръпване на ръка, пръсти след вземане на кръв

преди 546 дни, 21 часа и 41 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 5 дни, 20 часа и 47 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 6 дни, 3 часа и 48 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 9 дни, 20 часа и 5 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 10 дни, 19 часа и 30 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Диабет Диабет

Диабет

от 08 апр 2025г. Прочети повече
Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. - същност и цели Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. - същност и цели

Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. - същност и цели

от 28 фев 2025г. Прочети повече
Сензорите за кръвна захар: Революция в управлението на диабета Сензорите за кръвна захар: Революция в управлението на диабета

Сензорите за кръвна захар: Революция в управлението на диабета

от 13 юни 2024г. Прочети повече
За връзката между стреса и диабета през погледа на практикуващия психолог Мими Димитрова За връзката между стреса и диабета през погледа на практикуващия психолог Мими Димитрова

За връзката между стреса и диабета през погледа на практикуващия психолог Мими Димитрова

от 16 авг 2023г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ГОРНА ЧАСТ НА РЪКАТА B WELL TH-75

ДАРОВИТА АМАРАНТ 250гр.

ТОРАЗИДЕКС таблетки 10 мг * 30

ЗАЛПАМ ПЛЮС таблетки 10 мг/2.5 мг/10 мг * 30

ЗАЛПАМ ПЛЮС таблетки 10 мг/2.5 мг/5 мг * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ВИТАМИКС ЗА ХРАНОСМИЛАНЕ капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 12:28:02

БРИМИКА ДЖЕНУЕЪР инхалатор 340 мкг / 12 мкг * 60 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 12:27:36

МАГНЕ В6 ФОРТЕ таблетки * 30 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 12:22:02

МАГНЕ В6 ФОРТЕ таблетки * 30 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 12:21:36

МАГНЕ В6 ФОРТЕ таблетки * 30 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 12:20:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival