Авокадо

Авокадо (Persea americana) представлява дърво, което израства на височина до 20 метра. Класифицира се към семейство Лаврови (Lauraceae). За ацтеките плодът е бил символ на любовта и плодовитостта. Наричали са го "ахуакатъл", което означава "тестис". Преди то е било храна само за богатите хора. Съществуват около 80 вида авокадо.
Устройство на авокадо
Дървото се развива предимно във влажни, тропически гори. Короната е много разнообразна по форма и големина, както и по гъстота. Листата са от 7 до 41 см дълги, също с варираща форма - елипсовидни, овални, копиевидни. При някои сортове авокадо много бързо окапват. Цветовете са жълто-зелени, с големина 1-1,3 см в диаметър. Събрани са в терминални съцветия.
Кожата на плодовете е с променлива дебелина, текстура и цвят (зелен, черен, лилав, червеникав) в зависимост от сорта авокадо. Формата също варира от сферична до крушовидна, както и теглото им. Установени са плодове с тегло до 2,3 кг. Когато са незрели често имат червеникав цвят и са покрити с власинки, а при пълно узряване стават тъмно зелени. Вътрешността е мека, светла и жълтеникаво-зелена. Обикновено са с маса около 150-250 грама. Откриват се и много малки плодчета. Узряват след откъсване от дървото. Имат едно голямо семе, което съдържа от 3 до 30% масло.
Изображение: B.navez, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Andrew Mandemaker, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Разпространение на авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка. Днес се отглежда в страните с тропичен и субтропичен климат. Известно е на ацтеките и маите още от преди 8000 години. През 17-ти век е пренесено на европейския континент. Най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, Бразилия, САЩ, Колумбия. В Европа също се установяват големи плантации от дървото, предимно на Корсика и в Испания.
Използваема част на авокадо
Употребяват се плодът, семето, листата и дървесината на растението.
Химичен състав на авокадо
Плодът съдържа: 5-32% мазнини, витамини К, РР, А, C, D, Е; витамини от група В (В1, В2, В6), минерали (калий, цинк, мед, магнезий и желязо), каротеноиди в големи количества; олеинова киселина, омега-3 мастни киселини. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини и е добър източник на фолиева киселина.
Лечебни свойства и приложение на авокадо
Растението намира приложение в
- в козметиката;
- в хранителната индустрия;
- употреба като декоративно дръвче.
Изображение: Bernard DUPONT from FRANCE, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Авокадото намира голямо приложение както в кулинарията, така и в козметичната индустрия. От неговата костилка се получава мастило. При счупване от нея изтича бяла течност, която реагира с въздуха и се превръща в червена или черна боя, която много често в миналото е била използвана за писане и оцветяване на тъкани.
В научни изследвания е установено, че маслото от авокадо може да понижи нивото на холестерол в кръвта. То се използва още за лечение на витилиго и екзема. Семената и екстрактите от листата му се употребяват с други медицински цели, например като средства с антибиотично действие за лечение на диария и дизентерия.
Свойства на авокадото
- болкоуспокояващо;
- противовъзпалително;
- хипотензивно, съдоразширяващо;
- антивирусно;
- ускорява зарастването на рани;
- антиулцерозно;
- имуностимулиращо;
- подпомага дейността на нервната система;
- подпомага психичното здраве на пациента;
- подмладяващо;
- антиоксидантно;
- детоксикиращо;
- хепатопротективно;
- поддържа нормалното ниво на холестерола;
- предпазва от анемия;
- регулира сърдечния ритъм благодарение на високото ниво на калий;
- укрепва имунната система;
- засилва метаболизма;
- противораково действие;
- регулира менструацията;
- тонизира нервната система и психиката.
Поддържа дейността на сърдечно-съдовата система, не влияе върху стойностите на кръвната захар, предпазва от запушване на кръвоносните съдове. При лабораторни изследвания върху животински модели, са установени антиконвулсивните свойства на авокадото.
Състояния и заболявания, при които употребата на авокадо влияе благотворно
- високо кръвно налягане;
- болести на сърдечно-съдовата система;
- очни заболявания;
- бъбречни заболявания;
- чернодробни увреждания;
- заболявания на жлъчката;
- язва;
- гастрит;
- анемия;
- диабет;
- гинекологични проблеми.
Наскоро е доказана антиракова активност на екстракти от листа и пресни филизи на авокадо. Части от растението понякога се използват за лечение на рак на устните и други тумори. Инфузия от листата на растението се използва за лечение на дизентерия. Кожата на плода действа противоглистно. Авокадото се оказва, че действа и спазмолитично. Семената му се смилат и се влагат в мехлеми използвани за лечение на различни кожни страдания, като краста, гнойни рани, лезии на скалпа и пърхот.
Изображение: Camelia.boban, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Авокадо в кулинарията
В кулинарно отношение се съчетава много добре със салати с моркови, спанак, домати, маруля. Може да се влага съвместно и с рибено масло в подходящи ястия. Може да се консумира и от малки деца и бебета. Лесно е за обработване до подходяща форма за прием от малчуганите.
Във вкусово отношение се съчетава и с редица подправки - сол, чесън, сок от лайм, лук.
Авокадо в козметиката
Полученото масло от плода се влага много често в козметични продукти, насочени към поддържане красотата на кожата и косата. То подхранва, предпазва от слънчево изгаряне. Смачкан на кашица плод се прилага при торбички под очите, като ефекта му е осезаем, а като маска на цялото лице, подхранва и хидратира кожата.
Маслото от авокадо прониква в кожа по-лесно в сравнение с други масла като бадемово, царевично и зехтин. В екстракти от листата на авокадо, също се установява съдържание на жълтеникаво-зелено етерично масло. Маслото се влага и в редица миещи козметични продукти, освен в такива насочени към хидратиране на кожата и косата. Масленият продукт извлечен от семената на плода притежава стягащо действие.
Плодовото месо и семената съдържат мастни киселини, като олеинова, ланолова, палмитинова, стеаринова, линолова, капринова и миристинова, които представляват 80% от съдържанието на плодови киселини в авокадото.
Дървеният материал получен от авокадото се използва в строителството на жилища, в леки дървени конструкции, за направата на мебели, селскостопански инструменти, дърворезба, скулптура, музикални инструменти, гребла, малки предмети като писалки и четкодържатели. От него се получава добро качество фурнир и шперплат. Дървесината е чуплива и податлива на термитни атаки.
Заглавно изображение: Keledjian Alexandre, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА КРЕМ ЗА ОБЕМНИ УСТНИ 30 мл DR. GREEN
М. АСАМ РЕСВЕРАТРОЛ ОКОЛООЧЕН КРЕМ 30 мл
ФЛЕКС КОМПЛЕКС капсули 475 мг * 30 ЗОНАФАРМ
ПИРИН ДРИЙМ КОМПЛЕКС ИНТЕНЗИВЕН ОКОЛООЧЕН СЕРУМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 15 мл
МУСТЕЛА МАТЕРНИТЕ ОЛИО ПРОТИВ СТРИИ 105 мл
НУКС НУКСУРИАНС УЛТРА РЕГЕНЕРИРАЩ БОГАТ КРЕМ ЗА СУХА И МНОГО СУХА КОЖА 50 мл.
Безплатна доставка за България!МУСТЕЛА BABY SHAMPOO БЕБЕШКИ ШАМПОАН 200 мл
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ИЗСВЕТЛИТЕЛ ЗА КОСА 0/0 6 ТОНА
НИВЕА РОЛ ОН ЕНЕРЖИ ФРЕШ 50 мл
ЕВЕНТ БЕБЕШКО ОЛИО С НАТУРАЛЕН КОМПЛЕКС 200 мл
НИВЕА ДЕЗОДОРАНТ ДАБЪЛ ЕФЕКТ 150 мл
ИКАРОВ МАСЛО ОТ АВОКАДО 55 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения)
- Група Магнолииди (Magnoliids)
- Разред Laurales
- Сем. Lauraceae (Дафинови)
- Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Бял крем, Бял лилиум
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- Важни изводи от най-голямата конференция за рака в Чикаго
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Имунотерапия предпазва пациенти с рак на главата и шията от метастази и рецидив
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Лекува ли витамин В17 рак?
- T-клетъчна имунотерапия удължава с 40% живота на пациенти с рак
Коментари към Авокадо