Начало Медицинска енциклопедия Лечения Обдишване Възстановителни процедури

Обдишване

Обдишване - изображение

Обдишване е животоспасяваща процедура, когато липса на дишане.

Най-често обдишване е "уста в уста". По този начин човекът, които обдишва вкарва кислород в дихателните пътища и от там в белия дроб на пострадалия.

Ако няма пулс на сънната артерия, това означава че няма сърдечна дейност и заедно с обдишването трябва да се направи и сърдечен масаж (компресии върху гръдната стена)

Обдишването се прилага при спешни случаи, когато се налага възвръщане или облекчаване на дишането. Това се наблюдава при:

  • Задавяне
  • Свръхдоза хероин
  • Удавяне
  • Ухапвания и ужилвания (анафилактичен шок)
  • Астматичен пристъп


Обдишването трябва да се извършва, когато едно лице:

  • не диша
  • е в безсъзнание
  • е с тежка цианоза (кожата или устните са със син цвят, поради липса на въздух)


Има пет методи за доставяне на въздух:

1. Дишане "Уста в уста" - спасителя си поема дълбоко въздух и издишва в устата на пострадалия. Задължително носа трябва да бъде затворени - притиснат с два пръста или със специална щипка.

2. Дишане "Уста в нос" - използва се, когато пострадалият е претърпял лицеви наранявания и не може да се осъществи дишане "Уста в уста". Спасителят затваря устата на пострадалия, покрива носа на ранения с устата си и диша леко. След това отдръпва устата от носа на пострадалия, за да може да издиша.

3. Обдишване с маска - най-безопасният (намалява риска от предаване на инфекция) и най-сигурният метод, облекчаващ дишането. Маската се поставя върху носа и устата на жертвата и спасителят доставя въздух с балон или тръба.

Обдишванията трябва да бъдат ефективни, за да бъдем полезни на пострадалия и да го спасим!


Ефективно обдишване е това, при което гърдите се издигат след всяко доставяне на въздух от спасителя.

Ако не сте сами, изпратете някой да повика за помощ. Ако сте сами, може да се наложи да остави жертвата за кратко да се обадите за помощ.

Техника на обдишване:

- Проверете дали са чисти дихателните пътища

- Проверете пулса на сънната артерия

- Поставете пострадалия по гръб, наклонете главата назад и повдигане брадичката нагоре и назад.

- Поемете дълбоко въздух и поставете устните си около устата или носа на жертвата и се уверете, че сте създали добро уплътнение.

- Гледайте гърдите дали се повдигат при обдишването

Бебета (новородено-12 месеца) и малки деца (1-8 год.) се нуждаят от едно ефективно обишване на всеки 3 секунди или 20 обдишвания на минута. При обдишване ма малко дете промените силата на вдишването, което ще направите.

По-големите деца (9-14 г.) и възрастни (15 +) изискват едно ефективно вдишване на  4 секунди или 15 на  1мин.

Ако имате трудности с обдишването проверете устата на жертвата за наличие на чужди тела, които запушват дихателните пътища.  Ако има такъв го премахнете.

Ако човекът започне да диша самостоятелно, но е в безсъзнание - поставете го в ляво странично положение. Останете с него докато пристигне помощ.

Още по темата:

3.9, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Обдишване

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиСпортБотаникаНовиниСнимкиЛайфстайлФизиологияПсихологияАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияХранене при...ОрганизацииВидеоНормативни актове