Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на камъни в жлъчката (холелитиаза) Лечебни практики при заболявания

Лечение на камъни в жлъчката (холелитиаза)

Лечение на камъни в жлъчката (холелитиаза) - изображение

Много заболявания в съвременното общество получават прозвищата модерни, защото се превръщат в толкова нормално и типично явление, показвайки драстично нарастване на своята честота в сравнение с например преди 20 до 30 години.

Заболяване, което често се асоциира с вредния начин на живот на модерния човек, но не е най-типичният представител на модерните заболявания, е жлъчнокаменната болест, известна сред масовия потребител като камъни в жлъчката, а сред медицинските специалисти под названието холелитиаза.

Заболяването показва бавен ход на развитие и в повечето случаи пациентите дори не подозират за съществуването на конкрементите в жлъчния им мехур и опасността, която те крият. Първото посещение при лекаря обикновено е във връзка с възникнала криза (така наречената жлъчна колика), при която конкремент е запушил някои от жлъчните канали и пътища и предизвиква съответните клинични прояви, гарнирани с изразен болков синдром. Макар и по-рядко камъните в жлъчката могат да се открият и при рутинен, стандартен профилактичен преглед на разположените в коремната кухина органи.

Състоянието, за разлика от повечето добре познати ни заболявания, само в редки случаи изисква спешна терапия. Много често лекарите подхождат очаквателно, като определени терапевтични мерки и лечение на камъни в жлъчката (холелитиаза) се предприемат само при определени показания.

 Необходимост от лечение при жлъчнокаменна болест

Необходимост от лечение при камъни в жлъчката (холелитиаза)

Решението за провеждане на лечение при камъни в жлъчката, както и вида на терапевтичната методика се подбират от лекуващия лекар въз основа на данните от подробната анамнеза, обстоен преглед, провеждане на необходимите лабораторни, образни и инструментални изследвания.

Обикновено при безсимптомните форми на болестта (някои ги означават като глуха литиаза) се препоръчват общи мерки за подобряване на качеството на хранене и на живот като цяло с цел намаляване риска от формиране на нови конкременти. При липса на оплаквания рядко се предприема хирургично лечение, предимно при пациенти с големи конкременти и подлежащи рискови фактори, при които евентуална жлъчна колика може да донесе редица усложнения.

При пациенти със симптоматична холелитиаза и анамнеза за поне един епизод на жлъчна колика екипът от медицински специалисти решава последващите действия. Основните избори включват:

 • промяна в храненето и вредните навици: спазване на щадяща диета, отказ от вредните храни и напитки, алкохол и други
 • медикаментозно лечение: прилагат се лекарства, които подпомагат разграждането на конкрементите
 • алтернативно лечение: обикновено се прилага в комбинация с някои от другите методи, като включва приложение на билки и добавки, за които се счита, че оказват известна ефективност по отношение разграждането на конкрементите
 • хирургично лечение, включително минимално инвазивни процедури и манипулации: най-прилаганият терапевтичен подход при холелитиаза, който се отличава с най-бързи, добри и дългосрочни резултати

Липсва конкретна етиологична причина, считана за виновна за появата на болестта, обикновено за холелитиазата допринасят множество фактори.

Така например изложени на по-висок риск са представителите на нежния пол (поради хормоналния фон), като рискът нараства през бременността и в периода около менопаузата. Повишен риск е налице при прием на определени медикаменти и хормони, при затлъстяване и наднормено тегло, при нездравословно хранене (консумация предимно на богата на вредни мазнини и бързи въглехидрати храна и оскъдно съдържание в менюто на пресни плодове и зеленчуци, ядки, варива и пълнозърнести храни), като болестта може да засегне всички възрасти, но е по-честа между 40 и 60 години. Наследствеността също играе голяма роля, поради което пациентите се разпитват подробно за наличието на член от семейството с подобни проблеми.

Полезна, подробна и изчерпателна информация относно формите на болестта, характерните симптоми, рискови фактори и диагностичен подход може да намерите в раздел Заболявания:

В зависимост от данните от разпита, прегледа и изследванията при всеки отделен пациент се предприемат индивидуални лечебни мероприятия, съобразени с неговите конкретни особености.

 Лечение на камъни в жлъчката: диета, лекарства, добавки

Неоперативно лечение на камъни в жлъчката (холелитиаза): диета, лекарства, добавки

Неоперативното лечение при жлъчнокаменна болест обикновено се предпочита при лица с определени форми на болестта или противопоказани за провеждане на хирургично лечение (при които дори минимално инвазивните манипулации крият висок риск от кървене, влошаване на общото състояние и развитие на различни по тежест усложнения), както и разбира се, при пациентите, които не желаят да се подложат на хирургично лечение, независимо от препоръките на лекуващия лекар.

Неоперативното лечение бива различни видове и използва различни методики, като общото при всички е високият риск от рецидив и повторна поява на конкрементите. Някои от неоперативните методики в действителност водят до добри резултати, но за постигането им е необходим продължителен период от време и твърде скоро след това болестта рецидивира.

Най-общо към нехирургичните методи на лечение на холелитиаза се включват:

 • диета: храненето при холелитиаза налага изключване на вероятно много от любимите ви хранителни продукти, като мазни и тлъсти меса, субпродукти, сладкиши и многобройните вариации на захарните изкушения, тестени храни, газирани напитки, алкохол. Диетата трябва да е богата на пресни плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, като се препоръчва приготвяне на храните главно чрез варене, на пара или на фурна с цел минимално добавяне на готварска мазнина. Може да намерите голямо разнообразие от съвети и методи за пречистване на жлъчния мехур с всевъзможни природни илачи, но задължително се консултирайте с вашия лекар преди да ги изпробвате, за да си спестите редица главоболия и риск от обостряне на състоянието
 • лекарствена терапия (медикаментозна терапия): към лекарствата, известни като препарати на жлъчната киселина, се включват урзодеоксихолевата киселина и хенодеоксихолевата киселина. Използват се главно за разтваряне на холестеролови конкременти, като обикновено за постигане на желания ефект са необходими средно между половин и две години. Противопоказани са при възпалителни процеси на жлъчния мехур, калцификации, жлъчна колика. Употребата им е ограничена и се прилагат при малък процент от пациентите във връзка с високия риск от странични ефекти (диария, коремна болка, уртикария, алергии и други) и високия риск от повторна поява на конкрементите скоро след прекратяване на терапията. Симптоматично при болковите форми на болестта се прилагат обезболяващи средства от различни групи, като най-предпочитани са нестероидните противовъзпалителни средства, които се отличават с бърз ефект и относително нисък риск от нежелани ефекти
 • природни средства (народни методи и илачи): много билки и лечебни растения са заслужили славата си и се използват от дълги години в народната медицина като средство при камъни в жлъчката. Някои от тях са станали вдъхновение на фармацевтичната индустрия, като вече са налични за лесна употреба под формата на таблетки и капсули. Такива са например магарешкият бодил, глухарчето, артишок, магданоз, женско биле и други. За необходимостта, ползите от приема и избора на конкретен препарат може да се консултирате с вашия лекар
 • екстракорпорална литотрипсия: техниката се прилага все по-ограничено, но все още намира своето място в терапията на холелитиаза. Използват се шокови вълни за неинвазивно раздробяване на конкрементите. Терапията се отличава с редица противопоказания, поради което е необходимо внимателното обмисляне на терапевтичните опции преди приложението

Като цяло се препоръчва спазване на здравословен хранителен режим в комбинация с подходяща двигателна активност. Редукцията на излишните килограми (но плавно и постепенно) също води до добри дългосрочни резултати и профилактира срещу евентуалното ново формиране на конкременти.

Неоперативните методи не водят до радикално лечение на заболяването, а по-скоро симптоматично повлияват неговите прояви, подобрявайки временно комфорта на пациента. За радикално отстраняване на проблема се препоръчва извършване на хирургична терапия.

 Оперативно лечение на камъни в жлъчката (холецистектомия)

Хирургично лечение при камъни в жлъчката (холелитиаза)

Хирургичното лечение при жлъчнокаменна болест е изключително ефективен, безопасен и често прилаган терапевтичен подход. Различават се няколко варианта (отстраняване само на конкрементите, премахване и на жлъчния мехур, проникване през различни достъпи), като всички се характеризират с добра успеваемост и нисък процент на рецидив на болестта.

Радикалното отстраняване на жлъчния мехур не е толкова страшно, колкото вероятно ви звучи първоначално, тъй като жлъчният мехур не е жизненоважен орган и спокойно можем да продължим да живеем и без него. Именно поради тази причина при симптоматични пациенти и особено при повтарящи се епизоди на жлъчна колика се препоръчва хирургично лечение. Изборът на оперативна методика и достъп се определят от медицинския екип и се съобразяват с особеностите на пациента.

Най-общо се различават следните видове хирургично лечение:

 • ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография: често използвана като диагностичен похват, манипулацията може да се приложи успешно и за отстраняването на малки конкременти. Процедурата е минимално инвазивна и практически не крие риск от сериозни усложнения в правилните ръце
 • перкутанна холецистостомия: тази минимално инвазивна процедура включва поставянето на катетър за извеждане от жлъчния мехур, като основната цел е облекчаване на възпалителните процеси. Обикновено се прилага до стабилизирането на състоянието на пациента и подготовката му за холецистектомия. При наличие на малки конкременти, последните могат да бъдат извадени и през катетъра, но методът не се прилага често
 • лапароскопска холецистектомия: с помощта на съответната лапароскопска техника и оборудване се постига изключително щадящо и деликатно отстраняване на жлъчния мехур, като манипулацията е краткотрайна, пациентът е свободен да се прибере още същия ден (при някои лица и в някои болнични заведения предпочитат няколкодневен престой за минимизиране на рисковете от следоперативни усложнения), възстановителният период е изключително кратък. Процедурата се отличава с висока ефективност и по нищо не отстъпва на отворената холецистектомия, дори се предпочита повече във връзка с по-малката си инвазивност, риск от усложнения и по-бързо възстановяване
 • отворена холецистектомия: прилага се под пълна упойка (обща анестезия) в специално оборудвана операционна зала. При отворената операция се прави по-голям разрез, като се прониква през различните структури до достигане на жлъчния мехур и неговото последващо отпрепариране. Манипулацията крие по-висок риск от кървене, инфектиране и различни леки усложнения, като се отличава и с по-продължителен период за възстановяване. Препоръчва се престой за средно пет до седем дни (варира при отделните пациенти) в съответното лечебно заведение с цел своевременна реакция при развитие на следоперативни усложнения

Изборът на съответното лечение на камъни в жлъчката (холелитиаза) се осъществява от екип от специалисти въз основа състоянието, формата на болестта, вида, размерите и броя на конкрементите, общия здравословен статус на болния. Целта е подобряване на комфорта и качеството на живот, облекчаване на налични болки и минимизиране рисковете от различни по тежест усложнения.

 Комплексни мерки за намаляване риска от холелитиаза

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/diagnosis-treatment/drc-20354220
https://emedicine.medscape.com/article/175667-treatment
https://www.aafp.org/afp/2014/0515/p795.html
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones/treatment
https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-management-of-gallstones
https://www.webmd.com/digestive-disorders/gallstones#1
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321026.php
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-gallstones
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gallbladder-gallstones-and-surgery
https://www.verywellhealth.com/what-is-the-treatment-for-gallstones-3520732

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияХранене при...Алт. медицинаИсторияНовиниКлинични пътекиЛюбопитноНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиБотаникаСнимкиПсихологияИнтервютаЗаведенияЛайфстайлАнкетиСоциални грижиОрганизацииГеографияДиетиСпортЛичностиНаправления в медицината