Токсично въздействие на отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни морски продукти МКБ T61
Навсякъде по света случаи на отравяне с морски дарове възникват от време на време в резултат на наличието на естествено срещащи се в тях вещества.
Отравяне с морски дарове се случва в резултат на консумация на храна, събрана от морето. Това включва, но не се ограничава до риби и ракообразни. Пациентите, които търсят лечение за такива състояния могат да представляват диагностично предизвикателство за лекаря, тъй като те могат да имат променлива изява на признаци и симптоми, различни степени на тежест, както и неясни срокове във връзка с консумацията на морските дарове.
Отравяне от токсини - сигуатоксини и др., съдържащи се в черупчести морски същества, представляват по-голямата част от случаите на токсично въздействие на отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни морски продукти. Тези токсини, които са произведени от определени видове микроводорасли и се натрупват в някои видове коралови риби и миди по цялата хранителна верига, са известни като фикотоксини. Освен фикотоксините, други естествени токсични вещества, присъстващи в морските дарове, включват тетродотоксин в рибата балон и хистамин, продукт от бактериалното разлагане на развалена риба.
Фикотоксините могат да бъдат произведени от водорасли в умерения и тропическия климат, като например динофлагелати и диатомеи. Не всички водорасли са токсични. В действителност съществуват над 5 000 вида морски водорасли, като само около 70 или повече видове са известни като производители на токсини.
При определени условия на околната среда - цъфтеж на водорасли или червен прилив, може да се случи бързо размножаване на токсични или нетоксични водорасли. Когато токсични водорасли са включени в червения прилив (почервеняване на морската вода вследствие на значително размножаване на микроорганизми), е възможно замърсяване на морските дарове.
Чрез морската хранителна верига фикотоксините, произведени от токсични микроводорасли, могат да се натрупват в различни морски видове. При поглъщане от човека в значителни количества тези токсини могат да причинят отравяне с различни стомашно-чревни и неврологични ефекти. Към настоящия момент няма противоотрова срещу тези фикотоксини и медицинското лечение основно е поддържащо.
Някои видове коралови риби, в които често се акумулират сигуатоксини, носят висок риск от токсично въздействие на отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни морски продукти. Като цяло колкото по-голяма е рибата, толкова по-високо е нивото на токсин. Хайвер, черен дроб, черва, глава и кожа са части на рибата, където са концентрирани сигуатоксини.
Двучерупчестите са с висок риск за хранително отравяне с морски дарове. Въпреки и по-рядко, ракообразни (например раци) и коремоноги (например охлюви) също могат да бъдат заразени.
Въз основа на естеството на токсина и клинични симптоми често срещани са четири основни типа на отравяне от токсини от морски дарове:
Тип на отравяне | Най-често засегнати морски дарове | Характерни симптоми | Най-често засегнатите региони |
Отравяне с риба ciguatera | Коралови риби | Изтръпване на устата и крайниците, повръщане, диария, ставни и мускулни болки | Тихоокеански и Карибски региони |
Паралитично отравяне с черупчести |
Двучерупчести (миди, стриди) | Варират от леко изтръпване / вкочаненост до парализа на дишането | Тропически и умерен климатичен пояс |
Невротоксично отравяне с черупчести | Двучерупчести (стриди, миди); охлюви | Парестезия, парадоксална промяна на усещане на температурата, некоординирани движения | Мексикански залив, източния бряг на Флорида, Испания, Португалия, Гърция, Япония, Нова Зеландия |
Амнезно отравяне с черупчести | Миди, раци, аншоа | Коремни спазми, повръщане, дезориентация, в някои случаи загуба на паметта | САЩ, Канада, Нова Зеландия, Япония |
Тетродотоксинът е мощен невротоксин, установен в риби от семейство Tetraodontidae, и се концентрира в яйчниците, черния дроб, червата и кожата. Рибите, често свързвани с тетрадотоксинова интоксикация, включват риба балон и риба таралеж. Характерните симптоми са парестезия в областта на лицето и ръцете, световъртеж и изтръпване. При тежки случаи може да настъпи летален изход.
Отравянето след поглъщане на развалена риба е резултат от токсичното вещество хистамин. Той се образува по време на развалянето и неправилното съхранение чрез превръщане на аминокиселината хистидин в мускулите на мъртвите риби при наличие на някои бактерии. Клиничните симптоми на токсично въздействие на отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни морски продукти, в резултат на хистанимово отравяне са различни от тези при отравяне с фикотоксини и се проявяват със зачервяване на лицето, обриви и сърцебиене.
Още информация може да прочетете тук:
Коментари към Токсично въздействие на отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни морски продукти МКБ T61