Отравяне с риба от семейство скумрии МКБ T61.1
Хранителното отравяне в резултат на ядене на развалена (загнила) риба е от често срещаните отравяния с морски дарове. Този вид отравяне често се пропуска да се диагностицира правилно, защото прилича на алергична реакция.
Този вид интоксикация може да се случи например вследствие на отравяне с риба от семейство скумрии. Освен със скумрии, това отравяне може да възникне и при консумация на риба тон, лефер, паламуд, сардина, аншоа, туна и др., които не са били достатъчно охладени или консервирани неправилно след улавяне.
Най-често срещаните причини за клиничното заболяване са консумацията на развалена риба, консумацията на уловена риба, която не е била правилно охладена и замразена, или консумацията на замразена риба, която е била оставена да престои при температура на въздуха в помещение за продължителен период след размразяване. Най-ефективната превантивна мярка е поддържането на охладени температури (<4.4 º C) от момента на улова до готвене или консумация.
Един от най-токсичните агенти, замесени в тази интоксикация, е хистидин, който се разпада на хистамин. За разлика от много видове хранително отравяне тази форма не е предизвикана от прием на бактерия или вирус.
Хистидинът съществува естествено в много видове риба, като при температури над 16 º C при контакт с въздуха се превръща в биогенния амин хистамин чрез ензима хистидин декарбоксилаза, произведен от чревни бактерии, включително Morganella morganii (това е една от причините за риба трябва да се съхранява при ниски температури). Хистаминът не се разрушава при нормална температура за готвене, така че дори и правилно приготвена риба може да бъде засегната.
Хистаминът е медиатор на алергичните реакции, така че произведените симптоми (хистаминоподобен синдром) са такива, каквито човек би очаквал да види при тежки алергични реакции.
Други фактори, които могат да повлияят на клиничната интоксикационна изява, например при отравяне с риба от семейство скумрии, включват наличието на други биогенни амини в приетата храна, които могат да повлияят на абсорбцията или метаболизма на хистамина, както и едновременното приемане на лекарства, които влияят върху метаболизма на хистамина чрез диамин оксидаза и хистамин N-метил трансфераза - главни ензими, които метаболизират хистамин при хората.
Степента на симптомите при индивиди, които консумират същата храна, може да бъде доста променлива. Тежестта на симптомите може да зависи от:
- индивидуални различия в чувствителността към или в метаболизма на хистамина (например симптомите могат да бъдат значително по-тежки при лица, приемащи изониазид поради блокада на хистаминазата (антагонист на биогенните амини) на гастроинтестиналния тракт)
- размер на консумираната порция
- степента на размразяване (тоест една риба може да се размрази само на повърхността и тази част да съдържа повече хистамин)
Началото на симптомите обикновено е 10-30 минути след поглъщане на развалената риба, за която се казва, че има характерен лютив горчив вкус. Симптомите са неспецифични и могат да включват: зачервяване на кожата, пулсиращо главоболие, парене в устата, коремни спазми, гадене, диария, сърцебиене, чувство на безпокойство и по-рядко колапс или загуба на зрение.
Физическите признаци могат да се проявят с: дифузна избледняваща еритема, тахикардия, хрипове и хипотония или хипертония. Хора с астма са по-уязвими към дихателни проблеми като хрипове или бронхоспазъм.
Симптомите на интоксикацията, например при отравяне с риба от семейство скумрии, могат да появят както в рамките само на няколко минути, така и до два часа след консумацията на разваленото ястие. Симптомите обикновено продължават около 10-14 часа, рядко надхвърлят един или два дни.
Първите признаци на отравяне предполагат алергична реакция със следните симптоми:
- зачервяване на лицето / изпотяване
- усещане на лютив изгарящ вкус в устата и гърлото
- изтръпване, мравучкане, парене на устата
- виене на свят
- гадене
- главоболие
- тахикардия
- чувство за безпокойство
- симптоми, подобни на простуда
Посочените по-горе симптоми могат да преминат към следното:
- обрив на лицето
- обрив на тялото или торса - обривът в резултат на консумацията на развалена риба е форма на уртикария, при който не се наблюдават характерните лезии, които могат да бъдат видени при истински алергии
- оток
- краткосрочна диария
- коремни спазми
Най-тежките случаи на отравянето могат да доведат до:
- замъглено зрение
- дихателен стрес
- оток на езика
Коментари към Отравяне с риба от семейство скумрии МКБ T61.1