Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период

Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период МКБ P39

Други инфекциозни болести, характерни  за перинаталния период МКБ P39 - изображение

Неонаталният или послеродовият период на новороденото се отличава с това, че често се преплитат физиологични и патологични прояви. През цялата бременост преди пукането на околоплодния мехур, обкръжението на плода (околоплодна течност) е стерилно. След раждането, в неонаталния период това пространство е изложено на риск от въздействие на патогенни микроорганизми. Родилният канал съдържа голямо количество аеробни и анаеробни бактерии.

По време на акта на раждане контакта на детето с бактериите довежда до колонизация на дихателната система, гастро-интестиналния тракт, конюнктивите. Не малко значение за разпространение на инфекциозния процес играят ръцете на медицинския персонал.

Към рубриката други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период, спадат: неонатален конюнктивит, дакриоцистит, различни кожни инфекции - импетиго, некротичен фасциит, микотични инфекции, инфекции на пикочните пътища и други.

Етиологичните фактори на перинаталните инфекции в последно време се промени поради широката употреба на антибиотични препарати. Главна локализация на бактериалната колонизация при новороденото през неонаталния период са: кожа, назофаринкс и ректум.

Най-често локализираните инфекции в неонаталния период се причиняват от: стафилококус ауреус, стрептококус, ентеробактерии, псевдомонас аеругиноза, хламидия трахоматис, кандида албиканс и някои вируси.

Честотата на инфекциите на новороденото заемат значителен дял от смъртността в неонаталния период.

Пътищата на проникване на патогенните микроорганизми от майчиния организъм към плода са: кръвен (през плацентата), асцендентно – при проникване на инфекциозни причинители от вагинална или цервикална инфекции към амниотичната течност. Третия възможен начин на заразяване е при преминаване на плода през инфектирани тъкани на родовия канал.

Клинична картина на конюнктивита се развива още през първите дни след раждането. Инфектирането може да настъпи още вътрематочно, както и по време на родилния акт. Клиниката на конюнктивита е: зачервяване на конюнктивите с поява на гнойна секреция, едностранно или двустранно, оток на клепачите на засегнатото око.

Ако един неонатален конюнктивит не се лекува, той преминава  в кератит и засяга предната очна камера.

Конюнктивитите, причинени от хламидия трахоматис се проявяват още първите дни след раждането и се задържат 2-3 седмици. Често се съчетават и с инфекции на дихателните пътища.

Характерно за дакриоцистита е, че той се развива бурно със силна болка, оток и зачервяване в областта на вътрешния очен ъгъл. При дакриоцистита, както и при конюнктивита се проявяват някои общи симптоми като главоболие, отпадналост.

Пиодермията или импетиго е кожно заболяване, което се характеризира с пустулозен обрив по кожата на новороденото, разположен в участъци с по-голямо замърсяване и механичен натиск – например ингвинални гънки, шия, подмишници, пъпа.

Бъбречната инфекция в перинаталния период става предимно по кръвен път, като огнището на инфекцията е другаде, а бактериите преминават в кръвния поток и достигат до органите на отделителната система.

Повече информация за отделните заболявания можете да прочетете при:

Диагнозата се поставя чрез микробиологично изследване на секрет от конюнктивите, лигавиците, секретите от рани или обриви по кожата.

Лечението на други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период, зависи от вида на причинителя. Стафилококовите инфекции се лекуват с антибиотици, като гентамицин. Гонококовите конюнктивити се лекуват с пеницилин – локално и системно, а  хламидийните конюнктивити с еритромицин и тетрациклин. Микотичните инфекции се лекуват с нистатин, низорал. Кожните заболявания се обработват и локално с антисептични разтвори и пудри.

3.3, 7 гласа

ВИДОВЕ Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период МКБ P39

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки