Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Инфекция, характерна за перинаталния период, неуточнена

Инфекция, характерна за перинаталния период, неуточнена МКБ P39.9

Инфекция, характерна за перинаталния период, неуточнена МКБ P39.9 - изображение

Перинаталната инфекция е инфекция, възникваща още по време на вътреутробното развитие или скоро след раждането.

Причинителите на инфекция, характерна за перинаталния период, неуточнена, могат да бъдат различни вируси, бактерии, гъбички.

В този период новородените са много уязвими, тъй като организмът им е все още незрял. Податливи са на различни инфекции. Патогенните причинители могат да засегнат всички органи и системи на бебето. Някои от заболяванията са локализирани в определена зона (локализирани инфекции), други могат да бъдат генерализирани.

Най-често при новородените се засяга дихателната система – като особено тежко протичат пневмониите. Също така може да се засегне храносмилателната, отделителната, нервната система, кожата и други. Някои от инфекциите могат да прогресират и да достигнат до сепсис. Септичните състояния в неонаталния период са тежки състояния, които протичат с висок леталитет.

Диагнозата се базира на клиничната картина, лабораторните и инструменталните изследвания. Особено важно значение има микробиологичното изследване за изолирането на причинителя от кръв, урина, различни секрети, пунктати и други.

Лечението на инфекция, характерна за перинаталния период, неуточнена, зависи от причинителя, тежестта на заболяването и състоянието на детето. Прилагат се антибиотици, които трябва да се съобразят с микробиологичното изследване и антибиограмата.

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО