Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Неонатална кожна инфекция

Неонатална кожна инфекция МКБ P39.4

Неонатална кожна инфекция МКБ P39.4 - изображение

Към неонаталната кожна инфекция се отнася пиодермията на новороденото. Тя представлява гнойно заболяване на кожата, като може да включва различни повърхностни бактериални инфекции.

Предразполагащи фактори за развитието на неонатална кожна инфекция са:

  • претоплянето;
  • изпотяванията;
  • рядкото сменяне на пеленките;
  • имунодефицитни състояния и други;

Кожната инфекция на новороденото се причинява от различни бактерии, вируси или гъбички. Най-честият причинител е Staphylococcus aureus. Новороденото се инфектира най-често от хората, които го обслужват, от дрехите или играчките, които ползва.

В зависимост от местоположението на неонаталната кожна инфекция се различава фоликулит, фурункул, импетиго и други.

Неонатална кожна инфекция, засягаща космения фоликул (фоликулит). При новороденото обикновено се засяга окосмената част на тила и главата. Установяват се множество розово-червени надигнати папули около корените на космите.

Неонатална кожна инфекция, засягаща космения фоликул и мастната жлеза на косъма, с оформяне на централна некроза (фурункул - цирей). Мястото около космения корен е силно оточно, зачервено, като по средата се оформя гнойно връхче. Налице е симптомът на флуктуация - при притискане на подутината от едната страна, тя изпъква от срещуположната. Телесната температура обикновено е повишена.

Импетигото е характерно за детската възраст гнойно възпаление на кожата, при което не се обхващат лигавиците и кожните придатъци. При него се засяга най-често лицето, като стъпалата, дланите и окосмената част на главата остават непроменени. По кожата се появяват множество малки мехурчета, изпълнени с жълто-зеленикав секрет. В последствие те се покриват с корички, които са от сламеножълти до кафяви. Когато мехурчетата се слеят едно с друго и епидермисът се залющи, състоянието се нарича булозно импетиго.

За уточняване на етиологичния причинител е желателно да се вземе секрет за микробиологична посявка и направата на антибиограма.

Лечението на неонатална кожна инфекция включва прилагането на локални и системни антибиотици.

3.1, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО