Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Неонатален инфекциозен мастит

Неонатален инфекциозен мастит МКБ P39.0

Неонатален инфекциозен мастит МКБ P39.0 - изображение

Инфекциозното възпаление на гръдната жлеза на новороденото е състояние, което се нарича неонатален инфекциозен мастит.

Рисков фактор за развитието му е изцеждането на млечните канали на новороденото, кожни инфекции на бебето или обслужващите го.

Най-честият етиологичен причинител за мастит при новровородените е златистият стафилокок (Staphylococcus aureus).

Клиничната изява на неонатален инфекциозен мастит включва локални промени по млечната жлеза като оточност, зачервяване, болезненост при допир. Общото състояние на детето понякога е увредено с повишена телесна температура и нежелание за прием на храна.

Маститът може да се усложни. При ненавременно лечение може да премине в гноен или да се оформи абсцес на гръдната жлеза. Тогава се установява ограничена подутина на гърдата с флуктуация.

Лабораторните изследвания показват повишени левкоцити с олевяване, леко ускорена СУЕ (скорост за утавяване на левкоцитите).

Лечението е неоперативно с широкоспектърни антибиотици или такива според антибиограмата ако е налице секрет. Правят се компреси и физикални процедури. При наличие на флуктуация (образувал се абсцес) се прави радиерна инцизия с евакуация на съдържимото, вземане на гной за микробиологична посявка и поставяне на дрен.

Несвоевременното лечение на неонаталния инфекциозен мастит може да увреди трайно ембрионалните зачатъци на млечната жлеза, което се отразява на нейното развитие и представлява сериозен козметичен дефект в бъдеще.

4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО