Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Неонатален конюнктивит и дакриоцистит

Неонатален конюнктивит и дакриоцистит МКБ P39.1

Неонатален конюнктивит и дакриоцистит МКБ P39.1 - изображение

Възпалението на най-външната обвивка на очната ябълка и слъзната торбичка при новородени се нарича неонатален конюнктивит и дакриоцистит.

В зависимост от етиологията си неонаталният конюнктивит и дакриоцистит биват инфекциозни и неинфекциозни.

Инфекциозното възпаление на конюнктивата и слъзната торбичка може да се причини от различни бактерии, вируси и гъбички. Най-често се касае за стафилококова или стрептококова инфекция, пренесена върху окото на новороденото от кожна инфекция на майката или обслужващият персонал. Един тежък конюнктивит, който може да доведе до слепота е гонококовият. Той се дължи на боледуването или носителството на гонорея от майката. По време на родилния процес бебето се заразява при преминаването си през вагиналния канал. Именно заради това бременните се изследват за полово-предавани инфекции, които ако не се санират до настъпване на термина са индикация за цезарово сечение. Децата със стеснени слъзни канали са предразположени към дакриоцистит.

Неинфекциозният конюнктивит се дължи на различни травми или на неправилната профилактика със сребърен нитрат. Това става при използване на стар разтвор, или при недоброто му промиване с физиологичен разтвор.

Клиничната изява на неонаталния конюнктивит и дакриоцист включва:

  • зачервяване на очната и клепачната конюнктива;
  • сълзене на очите;
  • клепачите са оточни и слепнали от секрет;
  • зачервена подутина под окото, близо до носа, която при допир е силно болезнена (при дакриоцистита);

За установяване на етиологичния причинител е желателно да се вземе малко количество секрет от клепачите за микробиологична посявка и извършването на антибиограма.

Лечението се състои в локалното приложение на антибиотици под формата на капки или унгвент. При дакриоцистит трябва да се провери ширинатана слъзните канали, ако те са твърде тесни се предприема разширяването им.

Профилактиката на конюнктивита и дакриоцистита при новородени се състои в строгото спазване на асептика и антисептика в родилните отделения и накапването в очите на всяко бебе разтвор на сребърен нитрат веднага след раждането.

Едно от най-тежките усложнения при ненавременното лекуване на гонореен конюнктивит е перфорацията на роговицата и слепота.

4.0, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Неонатален конюнктивит и дакриоцистит МКБ P39.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Неонатален конюнктивит и дакриоцистит МКБ P39.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО