Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Болести на мъжките полови органи Възпалителни болести на простатата Абсцес на простатата

Абсцес на простатата МКБ N41.2

Абсцес на простатата МКБ N41.2 - изображение

Кухина, изпълнена с гнойна материя и ограничена с гранулационна тъкан в простатна жлеза, се нарича абсцес на простатата.

Абсцесът на простатата жлеза се дължи най-често на усложнение на острия простатит и по-рядко като последица от друго инфекциозно огнище (гноен тонзилит, фурункули). Среща се предимно при хора с намалени защитни сили, при прекарване продължително време в седящо положение, при злоупотреба с алкохол и др.

Микроорганизмите, играещи роля в патогенезата на абсцеса на простатата могат да бъдат E. coli, Klebsiella sp., Serratia sp., Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa и други.

Заболяването се появява с висока температура (до 40 градуса), с обща отпадналост, безапетитие, болки в перинеума (тазовото дъно), често уриниране и парене в пикочния канал.

Когато простатната жлеза стане много голяма, болния се оплаква от трудно уриниране с разцепване или прекъсване на струята, и проблемно ходене до голяма нужда. В редки случаи може да се получи пълна ретенция (задръжка) на урината. Абсцесът може спонтанно да се пробие в пикочния канал (с поява на пиурия), правото черво (гной в изпражненията), пикочния мехур и в редки случаи в коремната кухина (с поява на перитонит). След пробив и изпразване на съдържимото на абсцеса състоянието на болния бързо се подобрява.

Диагнозата абсцес на простатата се поставя въз основа на оплакванията на болния, обективната находка и резултатите от допълните лабораторни изследвания, от инструментални и апаратурни изследвания.

При обективното изследване - ректално туширане, простатната жлеза се опипва асиметрично увеличена, болезнена и с мекотестова до флуктуираща консистенция. Когато възпалителният процес заангажира и околните тъкани, границите на простатната жлеза стават неясни. Правят се ехография на простатата, КАТ (компютърна томография) на малък таз и т.н. От лабораторните изследвания се установява левкоцитоза с олевяване, повишено СУЕ и фибриноген.

В редки случаи абсцесът може да се усложни с флебит (възпаление на вените), флеботромбоза на тазовите вени, или да образува фистула към съседни органи.

Лечението на абсцеса на простатната жлеза е само оперативно. За установяване на точното му разположение той предварително се пунктира. Назначават се също болкоуспокояващи медикаменти, антибиотици, химиотерапевтици.

2.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Абсцес на простатата МКБ N41.2

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО