Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Синовити и теносиновити Щракащ пръст

Щракащ пръст МКБ M65.3

Щракащ пръст МКБ M65.3 - изображение

Щракащ пръст е заболяване, което се характериира с прещракване или невъзможност за разгуване или сгъване на засегнатия пръст. Страданието засяга както палеца, така и всички останали пръсти на ръката. В повечето случаи страданието се предшества от травма. Стенозата се явява на местата на най-голямо триене на сухожилията, при което се образува вретенеовидно задебеляване точно над проксималния ануларен лигамент на нивото на меткарпофалангеалната става, което затруднява преминаването на сухожилието под него и прави това невъзможно. При ревматоиден артрит задебеляването на сухожилието може да се наблюдава и по-дистално след анулуса.

Клиничната картина при щракащ пръст е характерна. Първоначално страданието се манифестира със затруднение при преминаването на засегнатия пръст от флексия в екстензия, а в някои случаи флексията на пръста трябва силово да бъде преодоляна, което е придружено о слухово доловимо "щракане".

Диагнозата щракащ пръст може да се постави още при прегледа на пациента. Анамнезата и характерната клинична картина насочват към това заболяване. Лабораторните и образните изследвания допълват диагнозата.

Лечението на щракащ пръст е основно хирургично. Оперативната интервенция се състои в напречно прерязване на ануларния лигамент. Консервативното лечение се състои в прилагане на кортикостероиди, които подобряват състоянието на болните.

2.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Щракащ пръст МКБ M65.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Щракащ пръст МКБ M65.3

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Щракащ пръст МКБ M65.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия