Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Синовити и теносиновити

Синовити и теносиновити МКБ M65

Синовити и теносиновити МКБ M65 - изображение

Синовитите и теносиновитите представляват възпалителни процеси, обхващащи сухожилята и сухожилните влагалища на мускулите. Към тази рубрика спадат абсцес на сухожилното влагалище, други инфекциозни (тено)синовити, калцифициращ тендинит, щракащ пръст, стенозиращ хроничен теносиновит на палеца [de Quervain] и други.

Болест на Дьокервен (Morbus De Quervain) се отнася към стенозиращите тендовагинити. Движението на сухожилията на m. abductor pollicis longus et m.extensor pollicis brevis в първия карпален канал на екстензорите е затруднено.

Заболяването се свързва с продължителна микротравматизация и пренапрежение. По рядка причина може да бъде наличието на допълнително сухожилие в канала. Карпалният лигамент в областта на processis styloides radii е задебелен и с хрущялна твърдост. Пространството под него е стеснено и пречи на движенията на сухожилията. Началото на заболяването е бавно. Появяват се болки в областта на стилоидния израстък. При оглед се вижда подутина.

Лечението в началните стадии е консервативно: топли процедури, локални апликации на кортизонови препарати. При липса на ефект лечението е оперативно - надлъжно прерязване на променения лигамент.

Стенозиращ тендовагинит (стенозиращ лигаментит) представлява състояние, което се характеризира със задебеляване ануларните връзки и фиброзната обвивка на влагалишето на флексорните сухожилия на пръстите. Най-често е засегнат палеца. Причината за възникване на заболяването е продължителна микротравматизация и повтарящи се еднотипни движения.

В началото се появява болка в основата на засегнатия пръст. Силата на захвата е намалена. Болния често изпуска предмети. Във втората фаза се явява симптомът на щракането. Флектираният пръст се изправя с усилие или с помощта на другата ръка. В третата фаза се стига до крайно заклещване на пръста във флексия. Изправянето е възможно с усилие, както се отваря джобно ножче. При палпация в основата на пръста се установява болезне възел, който отговаря на променената ануларна връзка.

Лечението на стенозиращ тендовагинит е само оперативно: прерязва се надлъжно ануларната връзка, каналът се разширява. Ефектът от операцията настъпва веднага. Лечението на другите видове синовити и теносиновити може да бъде консервативно или хирургично.

3.7, 12 гласа

ВИДОВЕ Синовити и теносиновити МКБ M65

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Синовити и теносиновити МКБ M65

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия