Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Синовити и теносиновити Абсцес на сухожилното влагалище

Абсцес на сухожилното влагалище МКБ M65.0

Абсцес на сухожилното влагалище МКБ M65.0 - изображение

Абсцес на сухожилното влагалище представлява заболяване, което се характеризира с образуване на гнойна колекция в областта на сухожилията. Заболяването се локализира най-често в сухожилията на ръката и по-точно на пръстите.

Най-честата причина за възникване на абсцес на сухожилното влагалище е проникваща травма в съответната област. По време на травмата става въвеждането на патогенните микроорганизми, като един от най-честите изолирани микроорганизми е златистия стафилокок. Нелекуваната инфекция може да се разпространи от върха на пръстите до основата на сухожилното влагалище. Натрупване на гнойта става сравнително бързо, което води до разрушаване на околоните тъкани.

Клиничната картина при абсцес на сухожилното влагалище се характеризира с подуване и болка в областта на пръста, както и болка и повишена чувствителност по хода на сухожилието. Наблюдава се облекчение на болката, когато пръста е в изпънато състояние. Всяко едно движение причинява силна болка. Много често състоянието се придружава от треска.

Диагнозата абсцес на сухожилното влагалище се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Повечето специалисти ще могат да поставят диагнозата още при прегледа. За потвърждаване на последната обаче, е необходимо осъществяване на някои образни и лабораторни изследвания като рентгенография, компютърна томография и други.

Лечението на aбсцес на сухожилното влагалище трябва да става в болнична обстановка. Лечението е консервативно и хирургично. Необходимо е да се отстрани гнойната колекция по хирургичен път, след което се прилагат антибиотици парентерално.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия