Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Синовити и теносиновити Други инфекциозни (тено)синовити

Други инфекциозни (тено)синовити МКБ M65.1

Други инфекциозни (тено)синовити МКБ M65.1 - изображение

Други инфекциозни (тено)синовити представляват заболявания, които се характеризират с възпаление на сухожилието и неговото влагалище. Най-честата локализация на теносиновитите е сухожилията на пръстите на ръката.

Причините за възникване на други инфекциозни (тено)синовити са многобройни. Почти всички инфекциозни микроорганизми могат да бъдат източник на инфекция - стафилококи, стрептококи, хемофилус, микобактериум туберкулозис, клостридиум, псевдомонас аерогиноза, листерия моноцитогенес, гонококи и други. Най-често заразяването става при проникваща травма в областта на ръката.

Клинически, други инфекциозни (тено)синовити се характеризира с подуване и болка в областта на пръста, както и болка и повишена чувствителност по хода на сухожилието. Наблюдава се облекчение на болката, когато пръста е в изпънато състояние. Всяко едно движение причинява силна болка. Много често състоянието се придружава от треска. Началото на симптоми оже да бъде внезапно или постепенно, което зависи от етиологията на инфекцията. Силно вирулентните микроорганизми водят до остро начало на симптомите и бързо влошаване на състоянието.

Диагнозата други инфекциозни (тено)синовити се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Повечето специалисти ще могат да поставят диагнозата още при прегледа. За потвърждаване на последната обаче, е необходимо осъществяване на някои образни и лабораторни изследвания като рентгенография, компютърна томография и други. Микробиологичното изследване на гнойната колекция спомага за определяне на точния причинител и определяне на правилния антибиотичен медикамент.

Диференциална диагноза на други инфекциозни (тено)синовити се прави с пиоартроза, подагра, псевдоподагра, дактилит, фрактура на фаланги, артрит, ангиолипома, инфекции на ръката, реактивен артрит, ревматизъм, остеоартрит, подкожен абсцес, бурсит и други.

Лечението на други инфекциозни (тено)синовити трябва да става в болнична обстановка. Лечението е консервативно и хирургично. Необходимо е да се отстрани гнойната колекция по хирургичен път, след което се прилагат антибиотици парентерално.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия