Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Синовити и теносиновити Други синовити и теносиновити

Други синовити и теносиновити МКБ M65.8

Други синовити и теносиновити МКБ M65.8 - изображение

Други синовити и теносиновити представляват група възпалителни заболявания, които засягат сухожилията и сухожилните влагалища на мускулите. Заболяванията засягат индивиди от всички възрастови групи, срещат се при мъже и при жени.

Причините за възникване на други синовити и теносиновити са разнообразни могат да бъдат възпалителни заболявания, травматични увреди, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, системни заболявания, болести на натрупването и други. Клиничната картина при тези заболявания е разнообразна и се характеризира с болка и скованост в засегнатото сухожилие, мускул или става, нарушени движения, подуване, зачервяване, усещане за чуждо тяло. При някои инфекциозни състояния е възможно да се наблюдава обща отпадналост, висока температура и други признаци на инфекция.

Диагнозата други синовити и теносиновити се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален прегелд. За уточняване локализацията на процеса, вида и тежестта на уврежданията е необходимо да се проведат някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на други синовити и теносиновити може да бъде консервативно и хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, кортикостероиди, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и други. Рехабилитацията и физикалната терапия имат много важно значение за възстановяване на болните. Прилагането на хирургично лечение трябва да става след точна стратификация на ползата от евентуална оперативна намеса.

3.0, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други синовити и теносиновити МКБ M65.8

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия