Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи Увреждания на храносмилателните органи след медицински процедури, некласифицирани другаде Увреждане на храносмилателните органи след медицински процедури, неуточнено

Увреждане на храносмилателните органи след медицински процедури, неуточнено МКБ K91.9

Увреждане на храносмилателните органи след медицински процедури, неуточнено МКБ K91.9 - изображение

Спешна релапаротомия при тежки усложнения в следоперативния период на коремна операция е жизнено необходима намеса.
Увреждане на храносмилателните органи след медицински процедури, неуточнено са сведени до минимум в съвременната гастроентерологична практика и хирургия.

Следоперативните усложнения зависят от няколко фактори като:
- От състоянието на болните (възраст, съпътстващо екстра абдоминално заболяване, перитонит като следствие на основното заболяване);
- От дефекта на оперативната техника и тактическите хирургични грешки (недобра хемостаза, технически грешки при хирургичната интервенция, грешки в дренирането на коремната кухина, наличие на забравени чужди тела в коремната кухина и др.);
- От характера и вирулентността на микрофлората, предизвикваща патологичния процес.

Клинична картина на увреждане на храносмилателните органи след медицински процедури, неуточнено
Към тревожните симптоми се отнасят лошото самочувствие на болния, загуба на апетит, безсъние, гадене, повръщане, чувство за подуване на корема, поява на болка, страдалческо лице, адинамия и нарастващите болки в корема. Причините могат да бъдат усложнения като перитонит, илеус и други.
Към тревожните симптоми се отнасят и развитието на колапса, поява на рязка внезапна болка в корема, бледост на кожата, учестяване на пулса, падането на артериалното налягане. Колапсът може да бъде обусловен от хеморагия, перфорация, инсуфициенция на анастомоза, илеус, остра дилатация на стомаха, тромбоза на мезентериалните съдове, инфаркт на миокарда и емболия на белодробната артерия.
Като тревожен симптом може да се приеме и повишаването на телесната температура, която се обуславя от развитието на субдиафрагмален абсцес, междугъначни абсцеси или гнойници в областта на анастозите на стомашно - чревния тракт.

Диагноза и лечение на увреждане на храносмилателните органи след медицински процедури, неуточнено
Диагностиката, лечението и предотвъртяването на тези усложненият е една от най-трудните задачи в хирургията. Литературни данни показват сложността на въпросите свързани с диагностиката и лечението на усложненията.

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия