Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Други възпалителни болести на черния дроб Възпалителна болест на черния дроб, неуточнена

Възпалителна болест на черния дроб, неуточнена МКБ K75.9

Възпалителна болест на черния дроб, неуточнена МКБ K75.9 - изображение

Хепатит е медицинско състояние, определено от възникнало възпаление в черния дроб и се характеризира с наличие на възпалителни клетки в чернодробната тъкан. Възпалителна болест на черния дроб, неуточнена може да протече безсимптомно, но обикновено се изявява с жълтеница, липса на апетит и общо неразположение. Хепатитът е остър, когато трае по-малко от шест месеца и хроничен, когато продължава повече от шест месеца.

Острият хепатит може да се самоограничи и само излекува, но може и да прогресира до хроничен хепатит и по-рядко, но може да предизвика и остра чернодробна недостатъчност. Хроничният хепатит може да протече безсимптомно или с течение на времето може да прогресира до фиброза и цироза с хронична чернодробна недостатъчност. Цирозата на черния дроб увеличава риска от развитие на хепатоцелуларен карцином.

В световен мащаб, вирусните хепатити са най-честата причина за възпалителна болест на черния дроб, неуточнена. Други причини са автоимунните заболявания, токсични вещества (по-специално алкохол), някои хепатотоксични лекарства (като парацетамол), някои промишлени органични разтворители и растения. Чернодробната стеатоза и метаболитните нарушения са другите доста често срещани нарушения. По-рядко някои бактерии, паразити, гъбични, микобактериални и протозойни инфекции могат да причинят хепатит. Освен това някои усложнения на бременността и намален кръвоток към черния дроб може да предизвикат хепатит. Холестаза също може да доведе до хепатит.

Специфичните механизми на предизвикване на възпаление варират в зависимост от основното заболяване.

Клинична картина на възпалителна болест на черния дроб, неуточнена
Клиничната картина зависи както от етиологичия причинител така и от това дали възпалението на черния дроб е възникнало остро или хронично.
При остър хроничен хепатит първоначалните симптоми са неспецифични и грипоподобни и включват неразположение, мускулни и ставни болки, втрисане, температура, гадене, повръщане, главоболие и те са най-характерни за вирусните хепатити. По-специфични симптоми при остри хепатити независимост от причинителя са загуба на апетит, отслабване на килограми, жълтеница, потъмняване на урината, дискомфорт в коремната област. Малък процент от болните имат увеличен черен дроб, увеличени лимфни възли и увеличение на слезката. Една малка част от болните могат да развият остра чернодробна недостатъчност, при която черния дроб не е в състояние да отстрани вредните вещества от кръвта (което води до объркване и кома поради чернодробната енцефалопатия) и се нарушава производството на протеини (което води до асцит, периферни отоци и кървене).
Хроничният хепатит може да доведе до неспецифични симптоми като неразположение, отпадналост, умора, слабост, но най-често протича без никаква симптоматика. Той обикновено се открива при направен кръвни изследвания по друг повод или назначени, за да се оценят неспецифичните симптоми. Наличието на жълтеница показва напреднало чернодробно заболяване. При физикалното изследване може да се установи увеличен черен дроб. Обширните увреждания на черния дроб и фиброзата прогресираща до цироза, води до загуба на тегло, анорексия, лесно кървене при нараняване, периферни отоци, асцит. В крайна сметка цирозата може да доведе до различни усложнения: езофагеални варици, чернодробна енцефалопатия и хепаторенален синдром.

Диагноза и лечение на възпалителна болест на черния дроб, неуточнена
Диагнозата неуточнена възпалителна болест на черния дроб се поставя, когато болния се явява при лекаря с клинична картина и лабораторни данни за възпаление на черен дроб, но от първоначалния хепатит не може да се уточни точния тип на хепатита. За доуточняване на диагнозата се извършва оценка на симптомите на болния, анамнеза, разширени кръвни изследвания, образни изследвания, и в краен случай, при затруднена диагноза и чернодробна биопсия.
Лечението е симптоматично и етиологично след откриване на причинителя довел до хепатит.

2.7, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Възпалителна болест на черния дроб, неуточнена МКБ K75.9

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия