Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Възпаление на черния дроб

Възпаление на черния дроб

Възпаление на черния дроб: наличие на възпалителен процес в черния дроб. Възпалението на черния дроб се нарича хепатит. Симптоми на възпаление на черния дроб са подобни на тези като при грип (коремна болка, мускулна умора, главоболие, гадене с или без повръщане). Характерно е жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите (бялото на очите), което е известно като иктерус (жълтеница) и потъмняването на урината.

Черният дроб (hepar) е най-голямата паренхиматозна жлеза и най-големият и комплексен орган. Има мека консистенция и тъмнокафяв цвят. Той е жизненоважен орган за храносмилателната система, който подпомага храносмилателния процес и извършва много други важни функции, като складиране на гликоген, детоксикация, производството на фактори на кръвосъсирването, синтез на плазмени белтъци, обработка и съхранение на желязо, депонира и синтезира холестерол, превръщането на отпадните продукти от обмяната на веществата в урея, която се отделя с урината извън тялото, кръвен резервоар, терморегулаторна и други.

Възпаление на черния дроб може да се дължи на:

  • Болести на храносмилателната система - автоимунен хепатит, камъни в жлъчката, чернодробна стеатоза, хепатоцелуларна дисфункция, исхемичен хепатит (шоков черен дроб).
  • Разстройства на храненето и на обмяната на веществата - хемохроматоза, болест на Уилсън (Wilson's disease), дефицит на алфа-1 антитрипси, метаболитни нарушения.
  • Инфекциозни и паразитни болести - жълта треска, Ку треска, лептоспироза, фасциолоза.
  • Вродени аномалии на храносмилателната система - атрезия на жлъчните пътища.
  • Други - дългогодишна употреба на алкохол, лекарства, намален приток на кръв към черния дроб, бременност.
3.1, 12 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Възпаление на черния дроб

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА