Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Съдови болести на червата Хронични съдови болести на червата

Хронични съдови болести на червата МКБ K55.1

Хронични съдови болести на червата МКБ K55.1 - изображение

Хронична непроходимост на горната мезентериална артерия е едно от хроничните съдови болести на червата. Хронична мезентериална исхемия се характеризира със стесняване на кръвоносните съдове, които доставят в червата хранителни вещества и богата на кислород кръв. Хронична мезентериална исхемия е по-честа при жените, отколкото при мъжете и се появява след 60 годишна възраст. Рискови фактори, които повишават риска от атеросклероза и хронична мезентериална исхемия са:
- Пушене;
- Диабет;
- Хипертония;
- Високи стойности на липидите (холестерол, ЛДЛ, триглицериди).

Хронични съдови болести на червата включва:

  • Хроничен исхемичен колит;
  • Хроничен исхемичен ентерит;
  • Хроничен исхемичен ентероколит;
  • Исхемична стриктура на червата;
  • Мезентериална атеросклероза;
  • Мезентериална съдова недостатъчност.

Атеросклеротичното запушване на горната мезентериална артерия се наблюдава често при болни с коронарна атеросклероза, които съобщават за повтарящи се пристъпи от болка в корема. Такива болни имат значителни изменения и в другите мезентериални съдове, защото богатата колатерална мрежа между горната мезентриална артерия, a. coeliaca и долната мезентериална артерия не позволява така лесно възникване на хипоксия. Поне два артериални съда трябва да са значително стеснени, а в редица случаи и при изменения и в трите артерии може да липсват клинични прояви.

Клинична картина на хронични съдови болести на червата
Симптомите на тънкочревната исхемия възникват след нахранване в условия на повишени функционални изисквания. Характерните оплаквания от коремна болка или коремен дискомфорт започват 15 до 30 минути след нахранване и продължават два, три часа. Зависимостта на болката от храненето е подчертана, особено след обилно нахранване. Болните сами установяват тази връзка и намаляват количеството, а приетата храна, което пък довежда до отслабване. Болката се локализира в горната средна част на корема, но може да бъде и дифузна. Обикновено има характер на колика, но може да бъде постоянна и да ирадиира към гърба. Може да има запек или диария. Някои болни имат умерена стеаторея с обемисти изпражнения. Може да има промяна в ритъма на дефекацията и редица диспептични оплаквания, но те малко помагат за диагнозата. Физикалното изследване показва общо отслабване, систолен шум в областта около пъпа без други изменения. Лабораторните изследвания обикновено са нормални. Може да се установи понякога окултна кръв в изпражненията, но мелена липсва. Може да се намерят повишен чревен моталитет, дистония на тънките черва и рядко рентгенологични промени, описвани при синдрома на малабсорбция. Описват се участъци със стеноза, единични и множествени язви, последица от остра исхемия, при която колатералната циркулация е била причина, за да не се развие тотална некроза.

Диагноза на хронични съдови болести на червата
Диагнозата трябва да се има пред вид при всеки болен с дифузна артериосклероза и дифузна коремна болка. Тя се поставя въз основа на клиничните прояви, изключване на друга причина за болката и главно въз основа на аортографията. Последната трябва да бъде направена по начин, че да се разполага непременно и със снимки в странично положение, а не само в предно — задно положение. Аортографията позволява да се установят изменения на мястото на отделяне на мезентериалните съдове от аортата. Ако се иска да се установи по-дистално разположени изменения, трябва да се направи селективна ангиография. Тя дава възможност да се видят и наличните колатерали. Макар че липсва корелация между клиничните прояви и степента на стеснение на съдовете, наличието на хронични съдови болести на червата се приемат, ако луменът на две от трите артерии е стеснен повече от 50 %. Ако артериографското изследване не позволява диагностично заключение, или не може да се извърши, при значителни оплаквания може да се извърши лапаротомия. Лапаротомията е оправдана и поради това, че в част от болните клиничните оплаквания нарастват и могат да завършат с остра мезентериална недостатъчност.

Лечението на болните с хронични съдови болести на червата е хирургическо. Липсва ефективно лекарствено лечение, а освен това е висок рискът от развитието на остър чревен инфаркт. Успешна ендартеректомия на горната мезентериална артерия, протеза на съда с реимплантация са методи на избор. Ако оперативното лечение по някакви причини не е възможно, се назначава диетично хранене, като се приема малко количество храна, бедна на липиди, и почивка след нахранване в удобно за болния положение.

4.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хронични съдови болести на червата МКБ K55.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия